Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Afgelopen week opende in Tilburg het tiende seizoen van het Apprentice/Master project van Kunstpodium T, daarin worden groepjes van 3 à 4 jonge kunstenaars gekoppeld aan een collega die al wat langer werkzaam is. In eerdere edities ging het om vierdejaars studenten, dit jaar wordt er voor het eerst deelgenomen door recent afgestudeerden. Uw correspondent heeft dit seizoen de eer om als ‘jaarmeester’ op te treden en samen met Kunstpodium T directeur Klaartje Esch de masters te selecteren/uit te nodigen en te koppelen aan de deelnemers. Daarin hebben we niet alleen gekeken naar overeenkomsten in materiaal en onderwerpskeuze maar vooral ook naar de houding waarmee de deelnemers in hun kunstenaarschap staan.

Voor de eerste tentoonstelling van het nieuwe seizoen was niemand minder dan Marten Hendrix bereid aan te treden als meester van dienst (hij studeerde in 1963 af). Samen met Maria Gil Ulldemolins en 0031anke (het duo Anina Jonker en Kees Bottenberg) maakte hij een tentoonstelling waarin de werken bijzonder goed op elkaar aan sluiten, soms lopen ze naadloos in elkaar over.

T/m 3 december a.s.

Kunstpodium-t.com/event/opening-expositie-marten-hedriks/

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Helder en duidelijk bewegwijzerd. Geen overbodige luxe in deze tentoonstelling, bij de ingang ligt er voor elke bezoeker een plattegrond.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Klassieke Marten Hendrix.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

0031AnKe

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Een hangend kamertje van warmtedekens, Maria Gil Ulldemolins.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Misschien wel mijn favoriete werkje in de tentoonstelling dit beeldje in was(?), eveneens van Maria Gil Ulldemolins.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Supergoed, het luxueuze zitmeubel dat 0031AnKe ter plekke maakte om hun videowerk te kunnen bekijken.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Niet te fotograferen natuurlijk met mijn brakke klikklak camera dus vooral zelf gaan kijken.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Michiel Morel kijkt zijn ogen uit. De kleinste ruimte van Kunstpodium T laat het talent van Hendriks als tentoonstellingsmaker zien, het is de ruimte met de meeste werken maar doordat alles beeldend een verbinding met elkaar aan gaat voelt het als geheel opmerkelijk leeg en rustig. Of zoals Hendriks terloops opmerkt: “Er had best nog meer in gekund”. Michiel Morel kent Marten al langer dan vandaag en schreef een paar jaar terug een uitgebreid artikel over zijn oeuvre.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Maria Gil Ulldemolins

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

0031AnKe

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

De blauwe berg en de ballon aan de muur zijn van Maria Gil Ulldemolins, het videowerk van 0031AnKe.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Nog twee werken die prachtig met elkaar samengaan, de uitgeholde zeepjes van Maria Gil Ulldemolins

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

met de Image Index van Marten Hendrix.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Bij Studio Omstand in Arnhem stonden de maquettes op een grote tafel waardoor het architectonische schaalmodellen leken. Gehangen aan de muur lijkt het alsof je naar een plattegrond vanuit de lucht staat te kijken.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Marten en Kunstpodium directeur Klaartje Esch heten iedereen welkom en verklaren seizoen 2017-2018 voor geopend.

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

T/m 3 december a.s.

Kunstpodium-t.com/event/opening-expositie-marten-hedriks/

Apprentice Master 2017-2018, #AMP1: Marten Hendriks @ Kunstpodium T

Het hele jaarprogram met meesters Paul van Osch, Kees Koomen, Han Hoogerbrugge, Gam Bodenhausen, Michiel Hoogenboom, Tamar Frank, Abner Preis, Marten Hendriks, Jochem Rotteveel, Daan den Houter, Jeroen Kuster, Cindy Moorman en Danielle Lemaire vindt u hier.

De eerstvolgende Apprentice Master tentoonstelling opent aanstaande donderdag, 23 november 20:00-23:00, bij TAC in Eindhoven. Meester van dienst is daar Jeroen Kuster, deelnemers zijn Noa Silver, Iiris Sointu en Noortje Sanders.

Kunstpodium-t.com/event/amp-2-jeroen-kuster/

About Niels Post 3618 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

2 Comments

  1. Dit zijn geen warmtedekens maar isoleerdekens, ook wel warmhoud-, isolatie- of reddingsdekens genoemd. Er hangt een hele vette Joseph Heinrich Beuys revival in de lucht. De grootste vijand van de kunst is de spiritualiteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*