Een reis door de lucht

Een reis door de lucht

Een flinke schep Fierljeppen, een theelepeltje kievietseieren en tot slot een mespuntje universum. Dit zijn enkele ingrediënten van de novelle Illusies van het Friese Landschap.

Illusies van het Friese Landschap is een na-vertelling van de werkperiode van de Franse kunstenaar Eric Giraudet de Boudemange bij Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag in 2015 op uitnodiging van Festival of Sports. Tijdens zijn verblijf ging hij op ontdekkingstocht door het Friese landschap op zoek naar de Friese volksaard en verdiept hij zich in de lokale sportcultuur en ecologie, zoals fierljeppen en bedreigde weidevogels. Zij interesse in volkse riten en spelen zijn ontstaan in de periode dat hij een student was. Op een of ander manier stuitte hij op een geheimzinnig dartspel en wist dat hij een inspiratiebron had gevonden om beeldend werk te maken waarin hij spel en cultuur met elkaar verbindt. Door op locatie op onderzoek uit te gaan begon hij zich steeds meer af vragen hoe het landschap de mensen vormden en andersom. Om hier antwoord op te vinden zocht hij contact met bijzondere mensen. Zodoende versmolt hij stap voor stap met het Friese cultuur. Door deze ontdekkingsreis kreeg hij meer zicht op de onverklaarbare plek van de mens in het universum en de kracht van de natuur versus cultuur. Het onderzoek resulteerde in een tentoonstelling en performance bij Kunsthuis SYB met de titel Illusions of a Frysian Landscape, waarvan sculpturen en een videowerk zijn opgenomen in de collectie van het Fries Museum. Zij programmeerden dit jaar de solotentoonstelling The Story of Water, Milk and Peewit Eggs. die nog tot het eind van 2017 in Leeuwarden te zien is.

Een reis door de lucht

De novelle kan gebruikt worden als gids bij de tentoonstelling in het Fries Museum, is een goede introductie in de rijke verbeeldingswereld van de bevlogen kunstenaar en bied de lezer een kunstzinnige kennismaking met het Fries Landschap en cultuur. Door het fijn taalgebruik en afwisseling met de kleurrijke verhalende en goed gecombineerde illustraties, lees en bladeren je met plezier en gemak door het boek.

Het verhaal is opgetekend naar overlevering door Yvonne Grootenboer en Rieke Vos in nauwe samenwerking met Eric Giraudet de Boudemange. Het boek bevat een Nederlandse, Engelse en een Friese vertaling. En is voor € 20,00 te bestellen bij festival.o.sports@gmail.com.

Events die aansluiten op het boek en kunstenaar:

Boekpresentatie Rijksakademie
Woensdag 6 december 2017 van 17 tot en met 19 uur.
Met een presentatie van Tijs Goldschmidt, Rieke Vos en Eric Giraudet de Boudemange. Aanmelding verplicht: Library@rijksakademie.nl.

Billytown Den Haag
Eric Giraudet de Boudemange solotentoonstelling Apenkooi, te zien tot en met 6 januari 2018.

Fries Museum Leeuwarden
Eric Giraudet de Boudemange solotentoonstelling The Story of Water, Milk and Peewit Eggs, te zien tot en met 31 december 2017.
Zaterdag 2 December doet de kunstenaar een performance.

PRODUCT INFORMATIE
Titel: Illusies van het Friese Landschap
Copyright: Festival Of Sports, Eric Giraudet de Boudemange
Uitgever: Festival of Sports
Druk: Drukkerij Tienkamp
Ontwerp: Karoline Swiezynski
Tekst: Rieke Vos
Productie en redactie: Yvonne Grootenboer
Redactie: Caroline Ruygrok
Engelse vertaling: Rosie Heinrich
Friese vertaling: Karst Tjoelker

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*