Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Op 2 december vond de 4e editie van Nuit Blanche (een franchise vanuit Parijs) plaats in Haïti. Het doel is om gratis culturele activiteiten van een internationale kwaliteit te presenteren voor alle bewoners van Port-au-Prince. Nuit Blanche in Haïti is opgezet door curator/producent Giscard Bouchette die studeerde in Parijs en daar kennis maakte met Nuit Blanche.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  Galerie Nader (foto Laurent Rainer)

De activiteiten zijn verspreid over 10 locaties in Downtown, Petion Ville en La Boule van 20.00 uur tot middernacht. Dat is bijzonder want normaal sluit eigenlijk alles voor het donker wordt (17.00 a 18.00 uur). Port-au-Prince na de aardbeving was een tijdlang onveilig, zo waren er veel berovingen en ontvoeringen van lokale bewoners uit de midden- en hogere klasse. Nuit Blanche is ook een manier om mensen het vertrouwen terug te geven dat je in de avonduren weer de straat op kan en een sociaal en cultureel leven kan hebben. Het is onderdeel van een bredere culturele agenda die het imago van Haïti wil veranderen in die van een creatieve hotspot niet alleen nationaal maar ook in het Caribisch gebied. Zo zijn er naast Nuit Blanche ook o.a. het jaarlijkse theaterfestival Quatre Chimens, directeur Guy Regis jr. (14e editie), het wereldmuziek festival Recontres des Musiques du Monde, directeur Gary Lubin (3e editie), de Ghetto Biënnale, directeur Andre Eugene (5e editie) en PAPJazz, directeur Milena Sandler (12e editie).

Het programma van Nuit Blanche heeft verschillende disciplines: beeldende kunst, muziek, design en (kunst)films, en is een mix van lokale en internationale kunstenaars. De locaties in 2017 zijn: Galerie Monnin La Boule, Grand Rue, Belarts, Nationale Bibliotheek, Hotel Oloffson, Galerie Nader, Care Arts / Galerie Monnin Petion Ville, Villa Kalewes, Press Café & straat parade.

Nuit Blanche is een gratis programma en is bedoeld voor alle bewoners van Port au Prince en brengt verschillende partijen bij elkaar om deze ene avond een gezamenlijk programma te presenteren. Het inhoudelijke programma per locatie gaat in overleg met Bouchotte. Nuit Blanche is verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie rond het evenement en zorgt –mits de Nuit Blanche organisatie dit op tijd weet, zodat hier sponsoren/fondsen voor gezocht kunnen worden- voor het huren van extra faciliteiten die nodig zijn voor de programmering zoals filmdoeken, projectoren en generatoren. De evenementen worden overigens geproduceerd en gefaciliteerd door de locaties die meedoen. Nuit Blanche heeft een pool van zo’n 50 vrijwilligers voor alle locaties die de avonden “hosten” en de locaties ondersteunen en herkenbaar rond lopen in Nuit Blanche T-shirts voor vragen van de bezoekers.

Er zijn 6 restaurants die meedoen aan het programma met speciale Nuit Blanche menu’s en de Nuit Blanche cocktail (café au lait en rum). En -Nederlanders zijn ook echt overal- dit jaar in Nuit Blanche ook Brasserie Quartier Latin dat een Nederlandse eigenaar heeft (moeder en dochter) die sinds 1987 in Haïti wonen (broer Robin Padberg is het hoofd van het Nederlandse consulaat in Haïti).

Het idee is om het evenement gezamenlijk met lokale ondernemers niet alleen de culturele ondernemers maar ook een drukker, een ontwerpbureau, een audio visueel bedrijf etc. voor elkaar te krijgen zonder afhankelijk te zijn van subsidies. Nuit Blanche is het visite kaartje van de creatieve industrie in Haïti en hoopt hiermee ook extra aandacht te genereren voor deze industrie bij nieuwe doelgroepen, media en mogelijke samenwerkingspartners.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  een groep vrijwilligers

Het programma dit jaar opent met een solo tentoonstelling van de internationaal bekende hedendaagse kunstenaar Mario Benjamin, de eerste tentoonstelling voor de nieuwe locatie van Galerie Monnin in La Boule (Monnin zat voorheen in Petion Ville maar is aan het verhuizen i.v.m. parkeer problemen).

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Galerie Monnin Laboule

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  NRC correspondent Nina Jurna ook in Haïti, interviewt kunstenaar Mario Benjamin voor het NRC kunstkatern.

Ieder jaar is er een literair programma in de Nationale Bibliotheek waarin een nationale schrijver carte blanche krijgt om een programma van schrijvers samen te stellen waar hij/zij een tiental collega’s uitnodigt. Dit jaar is het de schrijver Jean-Euphele Milce.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Bouchotte maakt ook altijd ten minste 1 eigen programma. Dit jaar is dat de tentoonstelling die te zien op de 1e verdieping van Galerie Nader van zes lokale kunstenaars: Guyodo, Zaka, David Boyer, Eddy Pierre Joseph, Killy en Sebastian Jean.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Kunstenaars Sebastien Jean (midden) en Guyodo (2e van rechts) met vrienden tijdens de tentoonstelling (foto: Laurent Rainer).

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Frantz Jacques (Guyodo)

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Patrick Ganthier (Killy)

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

David Boyer

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Sebastien Jean

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Joseph Marc Antoine (ZAKA)

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  Eddy Pierre Joseph

In Café des Arts / Galerie Monnin Petion Ville is Nederland ook vertegenwoordigd met een film installatie van Deborah Jack (St. Maarten) en werk van Michel Ange Quay (US).

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  Deborah Jack

Sinds het begin is er een samenwerking met Grand Rue / Getto Biënnale waar dit jaar een film programma met werken van Louis Henderson (UK) en Leah Gordon (UK) te zien is bij de ingang van de ateliers van Atis Rezistans. De studio’s van de kunstenaars op het Atis Rezistans complex blijven ook de hele avond open voor bezoekers.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

Grand Rue

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  Grand Rue

In Villa Kalewes is er de afsluiting van de tentoonstelling met werken van Phaidra McQueen Sterlin en Valerie Noisette.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  Valerie Noisette

Bij Hotel Oloffson zien we de opkomende jonge lokale ontwerper/kunstenaar Mackenley Darius met een nieuwe T-shirt lijn AYIDA.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

In Bel Art is er een tentoonstelling van de lokale kunstenaar Gilberson Cyprien en een overzicht van werken van jonge kunstenaars die in het centrum werken.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  Gilberson Cyprien

Bij Press Café is er een showcase van de populaire band BIC.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=s2km2CLMVjY” /]

En voor 3 uur lang is er de Rara band Follow Jah, een “fanfare” die door de straten van Port au Prince loopt.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  Ra Ra formatie Follow Jay

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=lmgXyMLDfzQ” /]

De kracht en groei van Nuit Blanche ligt in samenwerking maar dat is tegelijkertijd ook de uitdaging. Zonder veel subsidie werken maakt het beschikbare cash budget klein wat voor een groot gedeelte al op gaat aan het kopen van benzine om naar de verschillende locaties te rijden, per dag rijd je al gauw minimaal $20 weg en dan rijd je alleen maar wat rond in de stad en ga je niet eens echt ergens heen. Op maandbasis is dat al 1,5 keer meer is dan het gemiddelde jaar salaris en dan moet je maar hopen dat er niets stuk gaat aan je auto (als je die al hebt). Organisaties als Nuit Blanche maar ook de participerende locaties die mee werken proberen allemaal te overleven. De afspraken worden hoofdzakelijk mondeling gemaakt wat veel miscommunicatie geeft en er is altijd in ieders achterhoofd wantrouwen of er niet ergens geld aan een strijkstok bij wie dan ook blijft hangen. Maar als je ziet wat dingen hier kosten begrijp ik eerlijk gezegd niet hoe mensen hier kunnen leven, laat staan kunstprojecten kunnen uitvoeren zelfs als je een volgens kunstcriteria goed budget zou hebben.

Bouchotte en zijn jonge team willen blijven geloven in die kracht van samenwerking en zijn vastbesloten om het programma gratis te houden zodat het toegankelijk is voor alle bewoners. Veel culturele activiteiten zijn alleen betaalbaar voor de midden- en hogere klassen en buitenlanders. Niet alle locaties zijn open voor samenwerking. Security wordt dan als reden aangevoerd wat zoveel betekent dat met een gratis programma er ook lokale bewoners zullen komen en ze liever “le peuple” buiten de deur houden!

Nuit Blanche hoopt het negatieve imago van Haïti te veranderen door activiteiten te organiseren voor alle bewoners die een positieve ervaring zijn voor alle betrokkenen, participanten en publiek.

Nuit Blanche de Port-au-Prince / Pòtoprens Jouk li Jou

  De staf van Nuit Blanche v.l.n.r. Giscard, Henry, Peter, Jonathan, Mackenson.

Locaties Nuit Blanche 2017:
Grand Rue, Quartier General Atis Rezistans, 622 Boulevard Jean-Jacques Dessalines
Bibliotheque National d’Haiti, 180 Rue du Centre
Bel Art, 27 Rue de Pucelles, Bel Air
Hotel Oloffson, 60 Avenue Christophe
Cafe des Arts/Galerie Monnin 17, Rue Lamarre, Petion Ville
Galerie Monnin, Laboule 17, route de Kenscoff
Galerie Nader, 50 Rue Gregoire, Petion Ville
Presse Cafe, 28 Rue Rogaud
Villa Kalewes, 99 Rue Gregoire, Petion Ville
Parcours de Rue: Berthe, Place Boyer, Rue Darguin, Rue Lamarre, Petion Ville

Giscard Bouchotte, is een onafhankelijke curator, producent en criticus. Hij was onder andere de producent en curator van het eerste Haïti Paviljoen in de Biënnale van Venetië (2011); schreef een essay voor de Nederlandse tentoonstelling “Who more sci-fi then us” in Kunsthal Kade in Amersfoort (2012); produceerde de film Tap Tap Cherie over het openbaar vervoer in Haïti voor Arte (2016) en was de curator van de tentoonstelling “(In)Visibilité Ostentatoire”, voor Fondation Clément–le Français in Martinique (2017).

Haïti Weetjes:
Er is geen visum nodig voor Haïti maar als je aankomt moeten alle niet Haïtianen US 10 luchthaven belasting betalen, dus zorg dat je een US 10 biljet bij je paspoort klaar hebt (ze accepteren geen euro’s alleen US$).

Whatsapp is het communicatiemiddel hier lokaal en voor jou om in contact met mensen thuis te blijven. Je kan een US 25 prepaid voor een maand krijgen, sms-en en genoeg data hebben dat je in ieder geval altijd whatsapp kan gebruiken, ook als het internet eruit ligt. Er is Digicel en Natcom, Natcom is het beste voor data. Je kan op de luchthaven een sim-kaart met abonnement kopen voordat je naar buiten gaat.

Internet is een uitdaging zelfs in hotels waar je 150 – 300$ per nacht betaald ligt het internet er gewoon zomaar een hele dag uit. Internet op je telefoon is toegankelijker dan internet op je laptop.

Er is geen 24/7 elektriciteit. De hotels en hogere klassen hebben generatoren. De straten zijn dus vaak donker (vanaf een uur of 17.00 / 18.00 uur) en als je bij een iemand een kamer huurt heb je dus regelmatig geen elektriciteit. Plug je equipment voor je gaat slapen in de stopcontacten want midden in de nacht is er wel elektriciteit dus dan is alles weer opgeladen als je wakker wordt in de ochtend.

Je bankpas werkt hier niet in de automaten, ook niet als die op wereldwijd staat! Ook niet als je naar binnen gaat bij de bank en vraagt of je aan de balie geholpen kan worden geven ze je met een betaalpas geen geld. De bank in Nederland zal je zeggen van wel maar dat is dus niet zo! Je kan hier alleen met creditcard iets doen en dan moet je uitkijken want in principe blokkeren banken onmiddellijk je creditcard zodra je die gebruikt in Haïti, vooraf de bank bellen helpt daar niet bij. Zodra het geblokkeerd is moet je direct je bank bellen in NL (zorg dus dat je genoeg beltegoed hebt want hoewel ze zeggen dat het een gratis alarm nummer is, is het alleen gratis in NL en moet jij wel betalen voor het internationale gedeelte en je hangt over het algemeen wel een behoorlijke periode aan de lijn met een computer voordat je een persoon aan de lijn krijgt). Zorg dat je binnen 12 uur je kaart laat deblokkeren (je bank belt dan Visa of Mastercard) als je langer dan 12 uur wacht is de blokkade definitief. Er is wel Western Union overal dus familie en vrienden kunnen je wel geld sturen dat krijg je dan in Haïtiaanse valuta hoe je ook zegt dat je US$ wil (US$ kan je overal hier mee betalen 1:62 op dit moment).

Er zijn hier geen taxi’s, wel tap tap autootjes met een bak achterop met 2 banken en moto (brommers/motoren, geen helmen). Als ik zeg dat ik met de tap tap of moto wil raakt iedereen gelijk in paniek. Ik moet zeggen dat ik in de 2 weken die ik nu hier ben inderdaad nog geen wit persoon in een tap tap (die zitten altijd bomvol dus ze willen ook gewoon geen plek maken voor iemand die in hun ogen super rijk is, het gemiddeld jaarsalaris is hier US 400 dus we zijn dus ook gewoon super rijk) of op een moto gezien heb.

Er is autohuur eigenlijk voornamelijk autohuur met driver. Reken voor een auto met driver US 20 per uur of zo’n US$ 120 per dag (exclusief benzine en die kost dus ook een fortuin). De drivers kunnen over het algemeen vaak geen Engels, Frans of Spaans dus dat moet je wel navragen! Het verkeer is verschrikkelijk in groot Port-au-Prince dus reken erop dat alles uren duurt en je een groot gedeelte van je tijd vast staat in de file.

Er is net een motie ingediend ter goedkeuring voor het LGBTIQ huwelijk maar dat heeft een tegenmotie opgeroepen die homoseksualiteit voortaan illegaal maakt en die is nu door de 2e kamer heen en ligt ter goedkeuring bij de 1e kamer. De verwachting is dat dit binnenkort goedgekeurd word en dan kan je gearresteerd worden als je homoseksueel gedrag vertoont. Wat de criteria zijn of worden, is niet duidelijk…

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*