Nan Goldin, de drugsepidemie en de familie Sackler

Nan Goldin over haar gevecht tegen een verslaving aan pijnstillers en het familiebedrijf dat een grote rol speelt in de huidige heroïnecrisis in Amerika.

“[…] They have washed their blood money through the halls of museums and universities around the world.”

(de pensioenrovers van Ammodo kunnen wel inpakken.)

Nan Goldin

    Nan Goldin, Pain/Sackler, Royal College of Art, London, 2017. Nan Goldin, Oxy Script, 2017.

“The Sacklers made their fortune promoting addiction. OxyContin is one of the most addictive painkillers in the history of pharmacology. They advertised and distributed their medication knowing all the dangers. The Sackler family and their private company, Purdue Pharma, built their empire with the lives of hundreds of thousands. The bodies are piling up. In 2015, in the US alone, more than thirty-three thousand people died from opioid overdoses, half of them from prescription opioids; 80 percent of those who use heroin or buy fentanyl on the black market began with an opioid prescription. These statistics are growing exponentially.”

Artforum.com/inprint/issue=201801&id=73181

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*