St Croix – Maagdeneilanden

St Croix - Maagdeneilanden

De Maagdeneilanden lagen afgelopen jaar net als St. Maarten/St. Martin, Dominicana, Barbuda en Puerto Rico midden in het pad van de orkanen Irma en Maria. Het eiland lag in puin en in de planning van mijn reis vroeg ik me af of ik er wel heen moest. Ik kan me voorstellen dat ze wel wat anders aan hun hoofd hebben dan met een voorbijtrekkende Nederlander te praten over kunst, bijvoorbeeld zorgen dat ze weer een dak boven hun hoofd hebben. Maar ik word uitgenodigd door Kharis Kennedy een lid van de adviesraad voor het Caribisch Museum / Centrum voor de kunst in Frederiksted.

St Croix - Maagdeneilanden

    Voorzitter Tralice Barlow laat me het museum zien.

Ze is geïnteresseerd nadat ze mijn naam doorkrijgt om hun vacature voor Executive Director door te sturen in mijn netwerk en ze hoort wat ik doe dit jaar en een aantal artikelen leest. Op mijn vraag zal ik dan maar eind van het jaar komen, aan het eind van mijn onderzoek, zegt ze dat het juist goed is als ik nu kom. Bezoekers mijden de eilanden maar de bevolking is en moet ook weer gewoon aan het werk en wil niet alleen gebouwen maar ook hun levens en werksituatie weer opbouwen. Ze geeft aan dat de infrastructuur weer voor 85% werkend is de wegen begaanbaar en “if anything” hebben ze juist nu bezoek nodig als stimulans. Er zijn een aantal residentie plekken bij het museum, ze heeft zelf een appartementje onder haar huis waar ze gasten ontvangt, het is nog allemaal overhoop als ik haar spreek per email, maar als ik in april kom zegt ze en ik geen diva ben is dat wel weer ok… Ik boek mijn ticket!

St Croix - Maagdeneilanden

    Zoef Zoef

De appartementen zijn alsnog niet klaar maar er is verblijf en zelfs een auto die ik kan gebruiken. Gehavend door de orkaan brengt die me waar ik zijn moet en ze had gelijk, de wegen zijn voor 85% prima. Ik zoef twee weken over het eiland, St. John zitten de miljonairs, St. Thomas de cruiseschip toeristen en St. Croix is gewoon een eiland waar mensen wonen en werken, I love it! Het heeft twee steden Christiansted en Frederiksted (de eilanden waren Deense koloniën tot Denemarken ze verkocht aan Amerika in 1917) die deels gerestaureerd zijn en vooral Frederiksted heeft erg te lijden gehad van de orkaan, veel van de monumenten die nog niet aan de beurt waren zijn deels in elkaar gestort. Kennedy heeft gelijk. Mensen zijn wel weer hard bezig, hun huizen weer op orde, studio’s weer in opbouw of functioneren weer. In Frederiksted is de organisatie CHANT van directeur Frandelle Gerard, hard aan het werk met het opleiden van jongeren in het fabriceren en aanbrengen van de typische traditionele houtbewerking aan de monumentale huizen. En terwijl ik daar ben wordt het eerste Food, Fashion Art & Music Festival (FFAM) georganiseerd om de bevolking weer op de been te brengen. De kunstenaars op het eiland zitten in verschillende fases.

St Croix - Maagdeneilanden

    CHANT werkplaats

St Croix – Maagdeneilanden

    Food, Fashion Art & Music Festival

St Croix - Maagdeneilanden

    Frandelle Gerard

Danielle Kearns is schilder en textiel kunstenaar, ze is met haar man een aantal jaren geleden naar St. Croix verhuisd, hij heeft een superleuk eetcafé in het centrum van Chrisiansted en serveert de beste cocktails, yummmm. Zij heeft om de hoek samen met twee andere kunstenaars een gedeelde studio in een monumentaal pand dat de orkaan goed doorstaan heeft waar ze haar eigen vrije werk kan maken. Haar schilderijen zijn figuratief en wat ik te zien krijg zijn allemaal vrouwen met uit verhouding grote ogen.

St Croix – Maagdeneilanden

    Danielle Kearns, untitled.

David A. Berg is fotograaf hij combineert commercieel werk met vrij werk en kan op die manier leven van zijn fotografie. Voor een nieuwe serie doet hij ook onderzoek bij de archieven in Denemarken naar wat er allemaal is aan fotografie over de Maagdeneilanden en hoe dit gedocumenteerd is, wie staan er op, waar is het etc. Het bleek dat er heel veel materiaal is en de archieven zullen ook gedigitaliseerd worden zodat ze toegankelijk worden ook voor de Maagdeneilanden zelf. Hij zit op een oude plantage net buiten Frederiksted die nog behoorlijk werk nodig heeft de stroom werkt ook nog niet helemaal, ze krijgen maar gedeeltelijk support uit het calamiteitenfonds maar langzaam en gestaag werken ze aan de wederopbouw.

St Croix – Maagdeneilanden

    David A. Berg

El’Roy Simmonds wordt gezien als de master schilder van het eiland, hij studeerde aan de Koninklijke Academie in Denemarken en keerde na zijn studie terug naar het eiland waar hij sindsdien werkt als kunstenaar en musicus. Hij heeft een studio in “het bos” en een studio en kleine galerie in Christiansted dat hij nu hij gepensioneerd is deelt met zijn dochter die in de helft van de ruimte kleding verkoopt.

St Croix – Maagdeneilanden

    El’Roy Simmonds, Christiansted.

Esh Vanterpool is een audiovisuele kunstenaar en grafisch ontwerper die net na de orkanen is teruggekeerd op het eiland vanuit New York. Hij is zich vooral aan het oriënteren hoe hij zijn praktijk kan uitvoeren op en vanuit het eiland en heeft daar nog wel moeite mee. Omdat het eiland klein is zijn er relatief weinig kunstenaars en iedereen is vooral druk bezig om geld te verdienen om te overleven en alles weer terug op te bouwen dus er is ook weinig tijd voor mensen om te netwerken of tijd te maken voor frequente structurele bijeenkomsten.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=DdygRDNoFCw”]

Gerville Larsen is mixed media kunstenaar en architect, hij exposeert in het Caribisch gebied en Amerika. Na de orkaan kwam zijn kunstenaarschap stil te liggen vanwege het vele werk in de wederopbouw. Zijn eigen monumentale pand in Christianstad waar hij woont en zijn bedrijf runt heeft de orkaan goed doorstaan. Larsen is gespecialiseerd in renovatie van oude gebouwen en de traditionele technieken die daar gebruikt werden. Hij geeft ook aan dat het belangrijk is te kijken naar de traditionele bouw en architectuur waar men rekening hield met het klimaat in plaats van gaan voor een goedkope oplossing. In zijn vrij werk zie je die passie soms ook terugkomen naast meer persoonlijke of universele thema’s. Nu het eiland voor 85% weer op de been is hoopt hij na de zomer weer meer tijd te maken voor zijn kunstenaarschap. Ook hij heeft behoefte aan meer dialoog en discours op het eiland. Nu vind hij dat vooral in de regio tijdens biënnales of andere internationale tentoonstellingen. Hij geeft aan dat hij het gevoel heeft dat het ontbreken van structurele kritiek afbreuk doet aan de kwaliteit en innovatie van zijn werk.

St Croix – Maagdeneilanden

    Gerville Larsen

John Jones verhuisde van de Carolina’s naar St. Croix, hij studeerde bij Terry Adkins en verhuisde vervolgens naar New York waar hij zijn vrouw ontmoette. Die kwam van St. Croix, 40 jaar later zegt Jones geen moment spijt gehad te hebben New York verruild te hebben voor Frederiksted, St. Croix. Zijn studio is momenteel in zijn huis want is volledig weggewaaid in de orkaan, zijn grote tuin waar ook de studio was is nog steeds een ravage maar iedere dag doet hij wat en tot de studio weer functioneel is werkt hij nu op de zolder in zijn huis. Muziek is de rode draad in zijn werk.

St Croix – Maagdeneilanden

    John Jones

Kharis Kennedy klik voor informatie over haar op mijn artikel in het atelier van…

LaVaughn Belle is de kunstenaar van het eiland die internationaal bekend is. Ze kreeg begin dit jaar nog veel pers (Guardian, NY Times, BBC, enz.) met het werk #iamqueenmary dat ze maakte met Deense kunstenaar Jeanette Ehlers. Haar werk gaat in het algemeen over de geschiedenis van haar eiland maar biedt een ander perspectief. Een deel van het inkomen van Belle komt uit ontroerend goed, ze heeft meer en minder schade geleden aan haar panden. Haar woning heeft de orkaan goed doorstaan maar haar studio en veel van haar werken zijn beschadigd. Ze was de studio aan het opknappen nieuwe leidingen voor elektriciteit en water toen ik daar was, ze had wel al water maar nog steeds geen elektriciteit. Afgelopen maand stuurde ze me een blij bericht dat de studio weer bewoonbaar is verklaard en ze weer elektriciteit heeft.

St Croix – Maagdeneilanden

    #Iamqueenmary, sculptuur met kunstenaar Jeanette Ehlers.

Luca & Christina Gasperi (ArtFarm) is een kunstenaars koppel. Luca is geboren en getogen op een boerderij in St. Croix en ontmoette Christina toen hij in opleiding was in New York. Na de studies vestigden ze zich op het eiland en namen de biologische boerderij over van zijn moeder waar ze ook ruimte maakten voor een studio en een kleine galerie waar ze hun werk kunnen exposeren. In de orkaan is dit alles verwoest en ze zitten nog midden in het proces om te kijken hoe ze zowel de boerderij als het kunstenaarschap weer kunnen opbouwen en daar met de hele familie weer van kunnen leven. Ze kwamen niet in aanmerking voor een bijdrage uit het calamiteitenfonds en dat is zwaar. Een deel van de boerderij wordt om die reden ook aangeboden als airbnb (prachtige grote plek om te zitten mocht je plannen hebben om met wat vrienden naar de Maagdeneilanden te gaan) en de focus is op dit moment op de boerderij en het verkopen van groente om inkomsten te hebben om te herbouwen.

St Croix – Maagdeneilanden

    Luka & Christina in hun studio/galerie.

Mike Walsh is een beeldhouwer die metaal als zijn materiaal heeft. Hij heeft een commercieel metaalbedrijf waarmee hij zijn kunstenaarschap bedruipt en hij gebruikt de machines ook om zijn werken te maken. In het pand is ook een prachtige galerie waar hij zijn enorme sculpturen kan exposeren maar waar hij ook ruimte maakt voor andere kunstenaars lokaal en internationaal om te exposeren en om de machines voor metaalbewerking te gebruiken. Er is een residentie plek waar kunstenaars kunnen verblijven die moet wel weer opgeknapt worden vanwege de orkaan. Zijn woning ligt aan zee en is voor een groot deel verwoest in de orkaan. Zijn vrouw zegt weinig puf te hebben om weer helemaal op nieuw te beginnen. De familie had vooraf wel een deel van de huisraad in de metaalworkshop opgeslagen. Walsh is gepensioneerd en is op zoek naar een kunstenaar die ook een goed gevoel voor ondernemerschap heeft om zijn bedrijf aan te verkopen om te voorkomen dat het bedrijf uitsluitend commercieel wordt. Eenmaal, Andermaal….?

St Croix – Maagdeneilanden

    Mike Walsh werkplaats / galerie.

Monica Marin is de enige onafhankelijke curator op het eiland. Ze keerde terug na een aantal jaren ervaring opdoen na haar studie in Amerika als coördinator van de Rauschenberg Residentie in Captiva. Ze maakt als curator op St. Croix tentoonstellingen in het Caribbean Museum Centrum /Centrum voor de kunst in Frederiksted en Peach Can Gallery een pas geopende galerie voor hedendaagse kunst in Christiansted. Haar echt baan is als fondsenwerver voor de afdeling Publieke Werken, waaronder ook monumentenzorg valt, bij de overheid van de Maagdeneilanden.

St Croix – Maagdeneilanden

    Monica Marin curator in Peach Can Gallery.

Niarus Benjamin Walker is een mixed media kunstenaar. Na haar opleidingen (BFA / MS) in Amerika ging ze naar Indonesië om batik te studeren. Haar werk is gelaagd in materiaal, techniek en onderwerp. Ze is gefascineerd door objecten en hoe we die als mensen maken, gebruiken en vastleggen om onszelf onsterfelijk te maken.

St Croix – Maagdeneilanden

    Narius Benjamin Walker, Trappings, mixed media (2017).

Ralph Motta is de jongste kunstenaar op het eiland, Hij studeerde in New York en heeft de positie die ik eerder al eens beschreef in het Kòrsou artikel waar eerst Ailsa Anastatia en op het moment Sharelly Emanuelson als enige van hun generatie na het behalen van BFA en MFA terugkeerden naar hun geboorteland. Motto zegt zich ook best geïsoleerd te voelen als kunstenaar, zeker als het over zijn eigen leeftijdsgroep gaat. Iedereen is toch minimaal 10 jaar ouder dan hij, maar hij wil op zijn eiland wonen. Regelmatig weg voor een project is prima maar St. Croix is zijn thuis. Hij heeft zich naast vrij werk in performance en grafiek ook toegelegd op culinair. Als zodanig is hij ook een van de organisatoren van het nieuwe Food, Fashion, Art en Music Festival.

St Croix – Maagdeneilanden

    Ralph Motta houtprint installatie in proces.

Nederlanders zijn overal en dus ook op St. Croix. Via Mike Walsh ontmoet ik schilder Tony Vanderperk, geboren in Trendbeheers Rotjeknor en via Yale en daarna New York nu al jaren op St. Croix.

St Croix – Maagdeneilanden

    Tony Vanderperk

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in St. Croix is mede mogelijk gemaakt door Kharis Kennedy & Kevin Stewart. Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 357 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

  1. Erg interessant. Mijn man Tony Monsanto was jaren geleden de eerste artist-in-resident uit het Caribisch gebied in het Caribbean Museum Centrum in St. Croix waarbij de “miljonaairs” van de US Virgin islands altijd als de sponsors van al dat moois optraden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*