Rondje Den Haag: The Hague Contemporary

  Rosemarie Trockel’s venster op de wereld bij Parts Project

Afgelopen weekend hofstads’ eerste The Hague Contemporary: een twintigtal musea en galleries openden dit weekend hun deuren. De venues zijn genoegelijk bekend, een feestelijk breed en divers programma, hier een beeldimpressie in de vorm van een selectieve hink-stap-sprong in acht van de tweeëntwintig delen ervan:

Bij Maurits van de Laar Kim Hosper. Man wat kan die tekenen. En dan bedoel ik ook in volume. Eindeloze series non-selfies van bewusteloos gedronken vrienden voorzien van groenten, fruit, sigaretten en verhelderende teksten op het gelaat.

En gros in doos en in groter formaat ook per stuk.

“Esse Est Percipi #Whatever […] drawings of so-called pranks: photographs published on the internet of drunken, sleeping people adorned with make-up, food or objects to ridicule them.”

Esse est percipi, Kim Hospers bij Maurits van de Laar, nog tot 15 juli.

Ik dacht dat het labyrintium van de Rijksacademie een klassiek model was vol complexiteit en verdwaallust maar dat daar is peanuts vergeleken met het doolhof hier. De KABK gelijkt wel een ontploft monstrum vol hoekjes, gaten, gangen en holen. Gelukkig strooide ik broodkruim, zodat ik de weg naar buiten weer terugvond.

Fijn beeld van de entree van Trijntje Noske, hoogtepunt bij binnenkomst, A Monument For The Abscence 2.0

Graduation Festival KABK nog tot 12 juli.

  Gitte Svendsen, Mindmap #8, gemaakt met gevonden materiaal.

My Practice, My Politics bij Stroom. Werk van kunstenaars en ontwerpers die onlangs zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) De tentoonstelling was eerder dit jaar meer uitgebreid te zien op de Salone del Mobile in Milaan. Ook dat is zo leuk aan Stroom – hop naar Milaan met de kunstenaars.

Yamuna Forzani, veilig plekje voor LGBTQ+. Plastic wolreservaat met schommel.

  “Lexicon Liber Novus, is an algorithmically generated book that starts with a verse from the first of the Two English Poems written by Jorge Luis Borges in 1934. “We talked and you have forgotten the words.””

  “Cosmologicus is a custom made software and an installation that translates radio emissions from the planet Jupiter into a semantic stream.”

Katarina Petrovic misschien iets te autogeneratief in de weer met taal om terug naar betekenis te komen.

My Practice, My Politics bij Stroom is nog te zien tot 15 juli.

Ook bij Stroom: Ondertussen Kim David Bots is nog te zien tot 26 augustus.

  Rose Wylie

Allemaal tekst op de muur en werkjes daarbij, vooraf ingeschat als eerst zien dan geloven. Beeldende leestpret of omgekeerd? Damn fine: The Future is Female samengesteld door Francis Boeske en van tekst voorzien door Twan Janssen is misschien wel beste tentoonstelling die ik dit jaar zag. Geloven dus en gaat dat zien. De keuze van de kunstenaars is fijn breed, de inrichting werkt.

Sex sells marketing, maar een non met een penseel kan ook wat. Zuster Corita Kent is al een jaar of dertig dood, haar pop art excellent gaat juist nu wereldwijd. Zie de zuster kwasten! Voor dit werk alleen al rept u zich naar Parts. Must see.

Roos van Haaften. Spot met frutsels maakt mooie kleine beeldende vertelling.

Niels schreef er dit over (even scrollen)

“Bij binnenkomst blijk ik zo geconditioneerd door slecht geschreven zaalteksten dat ik het liefst meteen rechtsomkeert wil maken. Maar wanneer je eenmaal begint met lezen wordt je meteen het werk en de tentoonstelling ingezogen. Zo kan het dus ook beste museummedewerkers, persoonlijk ingestoken teksten die toevoegen in plaats van wegjagen.”

The Future is Female bij Parts Projects is nog te zien tot 15 juli.

Tamara Dees met nieuw werk bij twelvetwelve en heel fraai in stockruimte.

Blends perfectly in.

Tamara Dees – bare bij twelve twelve is nog te zien tot 28 augustus.

Wat rolt er uit de 1646-generator: iets installatiefs dit keer, incluis geluid wellicht, met veel plastic allover en projecties her en der, eerste keer dat de kunstenaar solo in Nederland toont?

Precies:

“For Sam Keogh’s first solo show in the Netherlands he presents ‘Orbital Debris’, an installation of film and sculpture with an ambient soundtrack made in collaboration with The Iduna Institute”

Orbital Debris van Sam Keogh bij 1646 is nog te zien tot 29 juli.

1646.nl/projects/orbital-debris

  Lennart Lahuis, Communauté Européenne

En dan uitborrelen bij Dürst Britt & Mayhew, The odd uneven time, vers geopende groepstentoonstelling met alle elf van de stal.

  Lennart Lahuis, China Export

Drie supergoed werken Joseph Montgomery, prijsstelling The Big Apple.

The odd uneven time bij Durst Britt & Mayhew is nog te zien tot 25 augustus.

The Hague Contemporary is een initiatief van 1646, Dürst Britt & Mayhew, NEST and Stroom Den Haag.

thehaguecontemporary.nl

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*