Het atelier van Poirier-Nkpa

    Florence Poirier-Nkpa in haar studio

Florence Poirier-Nkpa is een mixed media kunstenaar. Sinds 2013 gaat haar werk over de vraag hoe ze het zelfportret, als een avatar van zichzelf, kan gebruiken in haar kunst als een object van anders zijn. Poirier-Nkpa is actief in het creëren en uitbreiden van het kunstveld bij voorkeur op zowel St. Maarten als St. Martin waarbinnen zij en andere kunstenaars op het eiland zich kunnen professionaliseren.

De samenwerking tussen St. Martin en St. Maarten is een politieke uitdaging. Als je op het eiland rondrijd, dat duurt een uur tenzij er een file is, heb je nauwelijks door dat je tussen Nederland en Frankrijk opereert. Politiek gezien moet er eerst contact zijn tussen de Minister van Cultuur in Frankrijk zelf (St. Martin is een gemeente van Frankrijk) en de Minister van Cultuur in St. Maarten (wat dan weer niet mag dan moet het weer de Minister in Nederland zijn) voordat iemand van het niveau waarop men aan het werk kan binnen de departementen in actie zou mogen komen.

Tja, dat gaat natuurlijk nergens over en is ook helemaal niet werkbaar of zelfs maar efficiënt of praktisch en staat veel potentieel succesvolle projecten in de weg. Iedere poging om op een betere manier samen te werken stranden op politieke red tape die feitelijk ook nog eens buiten het eiland ergens aan de andere kant van de wereld plaats vindt…

En zo ploetert men hier dan maar door op de eilanden want ver weg aan de andere kant van de wereld heeft men no clou wat er is, wat de behoefte is, wat er mogelijk is, en hoe dingen hier werken op een klein geïsoleerd eiland, sterker nog in het totaal plaatje wordt het culturele veld op St. Martin en St. Maarten door de Minister van Cultuur in Frankrijk en die uit Nederland nou niet echt op de agenda gezet en dat blokt dan gelijk alles hier op het eiland want dan mag je officieel politiek niet samenwerken. Dit zou op de politieke agenda moeten, dat men afspreekt dat men op middel management op wat voor gebied dan ook op de eilanden gewoon aan het werk kan binnen het nationaal afgestemde en afgesproken beleid, dat kan toch niet zo moeilijk zijn lijkt me…

Oh oeps, wel dus want dan loop je dus tegen Ministers als Blok aan die dan roept dat men hier niet aan het werk wil en niet kan samenwerken. Volledig voorbij gaand aan het feit dat dit niet alleen door de geschiedenis maar juist ook vandaag de dag nog mede komt door beleid en regels en regelgeving door hem en zijn collega’s opgesteld en uit te voeren door de overzeese gebieden.

Poirier-Nkpa heeft haar huiswerk gedaan en de tijd genomen om te onderzoeken wat haar mogelijkheden zijn binnen het Franse systeem om als professionele kunstenaar te kunnen werken hier op St. Martin. Ze gaat sinds een paar jaar (haar kinderen zijn nu wat ouder) regelmatig naar internationale residenties die ondersteunt worden door de verschillende fondsen in Frankrijk.

Haar werk is ook met regelmaat te zien in internationale tentoonstellingen en ook hier wordt ze ondersteund door o.a. de Franse overheid. Met haar kunstenaars collectief Headmade Factory (nieuwe website komt online in augustus) probeert ze de kennis die ze heeft over het hebben van een professionele kunstpraktijk en internationaal werken, fondsenwerving en dergelijk te delen met andere kunstenaars. Haar diensten gaan van het helpen van het maken van een goede internationale bio/cv tot het schrijven van een projectplan en het organiseren van het goed documenteren van je werk en de (online) verkoop van werk via haar website of tentoonstellingen en projecten die ze organiseert vanuit Headmade Factory.

Poirier-Nkpa woont en werk in Grand Case, St. Martin. Ze studeerde Toegepaste Kunst op de Middelbare School Charles Coulomb Angoulême en vervolgde haar studie op de Ecole Normale Supérieure de Cachan (ENSET Cachan). Ze doceerde Beeldende Kunst in Kameroen en Guyana waar ze ook werkte bij het CRDP als grafisch ontwerper. Zij is de co-auteur van Gérard Grig en illustrator van het educatieve boek “Touloulou, Devine wie ben ik?” (2006). In 2007 verhuisde ze naar St Martin en werkt daar als fulltime kunstenaar. In 2010 richtte ze de HeadMade Factory op, een kunstenaars collectief. Vanaf volgend jaar zijn er via Headmade Factory ook internationale residenties mogelijk in de studio van Florence.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in St. Maarten/St. Martin, Anguilla en Saba is mede mogelijk gemaakt door Clara Reyes (hoofd Cultuur /mede- oprichter National Institute for the Arts (NIA)). Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*