Dutch Graffiti Library: Disz

Dutch Graffiti Library: Disz

Dutch Graffiti Library, groeiend (beeld)archief voor het behoud van graffiti gerelateerde zaken, slaat haar vleugels uit als uitgever van boeken.

In 1987 kwam Spraycan Art uit, het vervolg op Subway Art (over uniek zelfinitiatief en het New Yorkse metronet), met in de introductie het intrigerende zinnetje “What is a young man from The Hague doing bombing the one line in the 145th Street Tunnel with Bodé nudes?”.

Na meer dan dertig jaar heeft de Dutch Graffiti Library het raadsel opgelost en vertelt in 192 pagina’s het verhaal van de in 2012 overleden René Westhoff. Als begin twintiger reist hij op de bonnefooi vanuit Australië via San Francisco (daar gaat hij langs de erven Bodé) naar New York op zoek naar een ontluikende hiphop scene en dan met name graffiti. Met dank aan wat goed geluk valt hij met zijn neus in de boter en leert hij in een metrotunnel in Harlem, onder begeleiding van lokale graffitischrijvers, hoe je een treinwagon onderspuit.

Kopen doet u à € 30 + verzendkosten:
Dutchgraffitilibrary.bigcartel.com/product/disz-the-first-dutch-writer-bombing-the-new-york-city-subway

Dutch Graffiti Library: Disz

Dutch Graffiti Library: Disz

Midden jaren zeventig ontdekt Westhoff de Amerikaanse underground comics en met name Vaughn Bodé heeft een grote impact. Lezend in het dagboek van zijn verblijf in New York merk je dat hij het gebruik van Bodé tekeningen in graffiti een stuk interessanter vindt dan de bijbehorende typografie.

Dutch Graffiti Library: Disz

Westhoffs favoriete stripwinkel in Sydney. Pre-internet waren platenzaken en stripboekenwinkels de plekken om informatie te vinden over wat er elders in de wereld aan de hand was qua underground beeld en geluid.

Dutch Graffiti Library: Disz

De nieuwsbrief avant la Mailchimp, keiharde dollars in een envelop en dan maar hopen dat je daar ooit iets voor zou terug ontvangen.

Dutch Graffiti Library: Disz

Voor vertrek uit Australië.

Dutch Graffiti Library: Disz

Wat erg goed werkt in dit boek als reisverslag is dat de aantekeningen van Westhoff letterlijk zijn overgenomen, inclusief taalfouten en turbotaal van toen.

Dutch Graffiti Library: Disz

Dagenlang dwaalt hij door New York op zoek naar platenzaken, stripwinkels en graffiti.

Dutch Graffiti Library: Disz

En soms is het raak.

Dutch Graffiti Library: Disz

Kriskras reizende door het metronet van New York, zolang je nergens een station verlaat ben je voor 90 cent de hele dag onder de pannen, valt zijn oog na een aantal dagen op 125th Street Station als mogelijk goede locatie voor het fotograferen van ondergespoten treinen. De dag erna gaat Westhoff gewapend met zijn camera terug en blijkt het een hangout voor graffitischrijvers.

Dutch Graffiti Library: Disz

Westhoff is een stuk ouder dan de groep, de jongste is pas elf, maar ze raken bevriend en nemen hem mee op avontuur richting treintunnel..

Dutch Graffiti Library: Disz

Dutch Graffiti Library: Disz

en de studio van Henry Chalfant, auteur van Subway Art en de cultdocumentaire Style Wars.

Dutch Graffiti Library: Disz

Dutch Graffiti Library: Disz

Behoorlijk bijzonder, als buitenstaander je gang kunnen gaan in een subcultuur in New York die -zeker in die tijd (crackepidemie, armoede)- behoorlijk gewelddadig was.

Dutch Graffiti Library: Disz

Uit de nalatenschap van Westhoff.

Dutch Graffiti Library: Disz

Energiek geschreven en boordevol uniek beeldmateriaal.

Kopen doet u à € 30 + verzendkosten:
Dutchgraffitilibrary.bigcartel.com/product/disz-the-first-dutch-writer-bombing-the-new-york-city-subway

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*