Eindejaarslijst 2018 Frans van Tartwijk

Zeven dingen waarvan ik blij ben dat ik ze in 2018 gezien heb:


Monument for the victims of fascism. Even buiten de Litouwse stad Kaunas staat het monument voor de tienduizenden mensen die op die plek in de laatste jaren van WO II vermoord zijn. Tijdens een trip naar Litouwen gingen we er naar op zoek. Het was koud en mistig en we herkenden de enorme neprots pas als zijnde het monument toen we er vlakbij waren: een expressionistische sculptuur van tientallen meters hoog en breed, waarin je pas na wat langer kijken allerlei figuren en gezichten ontdekt. Het is een werk van ene A. Ambraziunas en het werd in 1984 onthuld. Het is geen trendy werkje, maar de omvang en dramatiek van het ding maakten indruk.

UnPlot, Boris Tellegen bij Galerie Ron Mandos. Tellegen -ook bekend als DELTA – heeft zijn roots in de Graffiti en dat is nog steeds goed te zien. Zijn ruimtelijke collages lijken op een soort rigoureuze dwarsdoorsneden van muren en gebouwen. Voor deze tentoonstelling ontwierp hij een raamwerk/installatie waarin zijn collages weer een plek kregen, maar de spannendste stap die hij zette waren de sculpturen die ook luidsprekers zijn en waaruit sferische house-muziek te horen is.

City of Ghosts of ‘Raqqa is being slaughterd silently’. Een documentaire over een aantal mannen uit de Syrische stad Raqqa die nieuws en beelden naar buiten smokkelden tijdens de periode dat die stad de hoofdstad van de Islamitische Staat was. Een aantal van hen moet vluchten en de film volgt ze wanneer ze vanuit Turkije en later vanuit Duitsland blijven proberen de aandacht van de media te trekken voor wat er in Raqqa gebeurt. Daarvan zijn gruwelijke beelden te zien, maar de meeste indruk maakt de voortdurende angst waarin de mannen moeten leven, ook wanneer ze in Duitsland zijn.

Ngorongoro, Weissensee, Berlijn. Een open-atelier tentoonstelling op hoog nivo. 7 Berlijnse kunstenaars nodigden ieder een flink aantal vrienden uit om samen met hun in hun ( best wel grote ) ateliers te exposeren. Zo werd de tentoonstelling een optelsom van de netwerken van die kunstenaars. Galeries of curatoren niet nodig, maar wel eindeloos veel goede kunstwerken bij elkaar.

trendbeheer.com/2018/05/01/ngorongoro-berlijn


L’Histoire Kaputt, EYE. Erg origineel is het niet om Alex van Warmerdam aan te prijzen. Van Warmerdam is in Nederland wereldberoemd en zelfs VVD-politici zijn gek op zijn toch met veel overheidssubsidie gemaakte films. De tentoonstelling in EYE toonde lange fragmenten uit zijn films maar ook mooie installaties(!) en schilderijen. De programmering van de tentoonstellingen in EYE is geweldig. Het gebied tussen beeldende kunst en cinema wordt ingevuld door filmmakers als van Warmerdam, Apichatpong Weerasethakul of Jan Švankmajer, maar ook door beeldend kunstenaars als Jesper Just, Rioyi Ikeda of William Kentridge.


Shunga is de term voor Japanse erotische Kunst uit met name(?) de 19e eeuw. Porno van toen. Op vakantie in Japan stuitten we bij toeval op het Hosomi museum in Kyoto en een tentoonstelling over Shunga. Het zijn houtsnedes, dus deze werken waren reproduceerbaar en voor iedereen bereikbaar. De Shunga houtsnede zijn fantasievol en fantastisch, maar nooit sadistisch. De lijnvoering van deze houtsnedes is vloeiend en de kleuren zijn prachtig. Het is ver verwijderd van “ons soort “ realisme. De link met Manga ligt voor de hand: de beeldtaal en de grillige voorstellingen zijn vrijwel hetzelfde, maar Manga is natuurlijk meestal digitaal gemaakt.


Variscoop. Video- en geluidskunstavonden in een buurthuis/theater in Amsterdam-Oost. Georganiseerd door John Prop, samen met Theun Zwakhals van mediainstituut LIMA. Laagdrempelig en gratis(!) toegankelijk voor iedereen, maar radicaal en zonder concessies geprogrammeerd. Polderlicht (John, samen met Loes Diephuis) zijn niet te stoppen: ze organiseerden lichttentoonstellingen in het Oosterpark, exposities in de Metrostations, huiskamerconcerten en nu dus ook avonden over videokunst. Het komend jaar is er weer Variscoop op 27 Februari, 27 Maart en 17 April.

About Frans van Tartwijk 27 Articles
Frans van Tartwijk is Beeldend Kunstenaar en daarnaast tentoonstellingsmaker en activist. Hij bericht over wat hij mooi, interessant of het vermelden waard vindt.

3 Comments

  1. Hallo Katrine, niet mijn projecten natuurlijk, maar projecten van anderen die ik ergens gezien heb, dus ik weet niet in hoeverre ik je kan helpen, maar mail me anders met je vraag. Via mijn site mijnnaam.nl kun je mijn mailadres vinden. groet Frans

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*