Eindejaarslijst 2018 JB

Met een focus op eigen werk eerst:

Prachtig werk waarin heel veel van de afgelopen tien jaar in samenkomt: eigenzinnige zelfverwijzing in esthetisch metrum. Met dank aan het snoeiharde avondlicht in het atelier. Voor het eerst afbeeldingen van werken op schaal gerepresenteerd: het kunstwerk in toneelsetting, de kunstmatigheid ervan nog extra benadrukt. Nog even en ik kan zelfs ansichtkaarten gaan maken voor in eigen museumshop! De titel: I had a poster of this on my wall in my room: […] Ook als poster verkrijgbaar. Zodat de eigenaar daarvan kan zeggen “I had a poster of ‘I had a poster of this on my wall in my room […]’ on my wall in my room”.

Yacht: oogsturing en detailvreugde. De juiste mate van ranzigheid gecombineerd met eenheid in helderheid. De collages die ik dit jaar maakte zijn uit de aard der zaak unieke producten.

Reproducties van knip en plakwerk kunnen vruchtbaar zijn. De driedimensionaliteit van het snij- en plakwerk wordt in de foto platgeslagen. The saga continues en pomarancz vormen zo’n een-tweetje, same same but different.

advertentie(s)

En wat te denken van topwork loof en Ticket machine + cut The saga continues? Onweerstaanbaar brilliant tweetal. Eigenlijk is elke combinatie raak. Maar anders.

Genoeg slappe zever; je kunt maar beter verliefd zijn op eigen werk. Maar niet na gewezen te hebben op het onvolprezen Certificate of (in)significance. De bestseller dit jaar, eens temeer gezien de prijs. De meeste kopers durfden het niet open te snijden/uit te pakken. Daar ben je dan lekker klaar mee. Zo niet Frank Stassen. Die stuurde me een geannoteerd beeldverslag. “Certificate is … rijziger… … ..? Of… conceptueler, humoristischer, constructivistischer, realistischer… leger? concreter? […] je werk biedt wellicht troost voor de verloren momenten… […] Ben er blij mee.” Jeuj! Hier ging de vlag in top.

Wat we komend jaar gaan doen

In ieder geval: Artleaks wordt boek. Hèhè eindelijk. Nu pas?! Jazeker. U kunt nu alvast intekenen per mail mij (ik ga dat natuurlijk formaliseren, drukkosten vooraf bij elkaar winnen is prettig) Te verwachten valt een verkoopprijs van tegen de twintig euro. Smaakvol en klassiek vorm gegeven dundruk zonder plaatjes. Of toch met?

En ik ben al een half jaar op weg naar atelierbezoek van Han Sterrenburg. Heel prettig ongrijpbaar werk. Geen idee hoe zijn schilderijen zich hebben ontwikkeld. Ik kijk er naaruit.

Best of 2018 gaat groter nog 2019

Hadassah Emmerich toonde in Park Tilburg met Poses en Folds immens en indrukwekkend nieuw werk…

…en maakte een 300 m² grote muurschildering voor de Nederlandse ambassade in Jakarta. 2019 wordt haar jaar met ondermeer een solo in Garage Mechelen.

Ook Anouk Griffioen gaat straf museaal. Wat zeg je hiervan: drieluik Museum of Nature III, IV en V gaan naar de Erasmus. En of dat trots geeft.

Meest opmerkelijke beeldverslag van een kunstenaar die ook premier is

De premier van Albanië heeft een kunsttentoonstelling. Ja Jongens en meisjes, daar lazen jullie wellicht overheen. Maar de Mark Rutte van Albanië Edi Rama timmert aan de weg met kwast en penseel en opende in Kunsthalle Rostock. Selma Panhuizen was erbij.

trendbeheer.com/2018/11/23/edi-rama-kunsthalle-rostock

Best gegeten


(Foto De Buik van Rotterdam)

De klassieke Bouillabaisse met rouille bij The Walk’in Fish in Rotterdam was goddelijk, tranen in de ogen. Beter at ik niet dit jaar.

thewalkinfish.com

Beste ongemakkelijke boek gelezen

Ik ben even vergeten hoe en of het nu is afgelopen met die wandelclub uit Honduras. Een karavaan met vluchtelingen bereikte vanuit Honduras de VS. Blends perfectly in met de armoede in de Mexico wellicht. De tocht was meer nieuws dan het echec.

Jean Raspail schreef in 1973 De Ontscheping. Uit India vaart een vloot allerarmsten naar Frankrijk, haar ondergang tegemoet. (Frankrijk’s – of is dat een spoiler?) Schijnbaar knettergek boek tot je de werkelijkheid ernaast houdt. Waar Houellebecq de mosterd haalt zeg maar.

Tentoonstelling van het jaar

Dat was The Future is Female bij Parts Project. En dan vooral de schilderende non Corita Kent. Niels schreef over The Future is Female:

“Bij binnenkomst blijk ik zo geconditioneerd door slecht geschreven zaalteksten dat ik het liefst meteen rechtsomkeert wil maken. Maar wanneer je eenmaal begint met lezen wordt je meteen het werk en de tentoonstelling ingezogen. Zo kan het dus ook beste museummedewerkers, persoonlijk ingestoken teksten die toevoegen in plaats van wegjagen.”

trendbeheer.com/2018/06/09/holaa-den-haag

Nog een tentoonstelling van het jaar

De ijsschilderijen van Daan den Houter bij Frank Taal waren meer dan vermakelijk. Ik geloof dat ik vier keer ben komen buurten. Never a dull moment. Nee dit had u niet mogen missen.

“Meer dan leuk, verplichte kost, aanrader voor het gehele gezin. Een straf staaltje conceptwerk met oogstrelende fysiek.”

trendbeheer.com/2018/11/09/en-wat-nu-daan-den-houter-frank-taal/

En wat zeg je van deze

Niels plakte met vijf maal Amsterdam dit jaar zijn vijftigste raam. On Spam – Business Proposals is een prachtige serie geworden.

I am contacting you in confidence. I have a business I want to offer you. Now is the best purchase time! Looking forward to receive your enquiry soon.

trendbeheer.com/2018/09/21/niels-post-on-spam-business-proposals-2

(Met noot: prijsverhoging van tegen de 40% is nakende. shop.trendbeheer is even kapot, inwinkelen kan via jeroenbosch@gmail.com, hele set op browsable PDF docsend.com/view/iybg93u.)

Meest gedraaid volgens Spotify

!!! – ‘I Feel So Free (Citation Needed) Maar bovenstaande live uitvoering in Tokyo kan er ook mee door.

Overigens hoorde ik gisteren Right On For The Darkness van Curtis Mayfield (1973) (spotify) en verdrie wat is dat niet van deze wereld.

Happy 2019 allemaal!

Ga het nieuwe jaar in met bnkjhjkhkjhkjh

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. haaa lekkere zelf promotie, tijd voor weer een studiobezoek dat hadden we dan weer niet gedaan en ik moet dus terug naar Rotterdam en soep gaan eten zie ik! yummmmmmm

  2. (Update – Daan den Houter’s ijsschilderijen bij Frank Taal waren er tussenuit gevallen en dat kan en mag natuurlijk niet. Aangepast.)

  3. In an interview with Katherine Kuh, Duchamp said “I consider taste – bad or good – the greatest enemy of art.” Katherine Kuh , The Artist’s Voice, p92, Harper and Row, N.Y. 1960. Desalniettemin een smaakvol jaar toegewenst. En aan alle TB medewerkers dank voor de eindeloze stroom informatie en inspiratie. Als sociaal medium gaat de kunst het jaar 2084 waarschijnlijk wel halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*