Papegaaienshow @ Billytown

Het had zo op mijn eindejaarslijst gekund: meest jaloersmakende concept. Billytown zond 24 kleurplaten van een papegaai naar evenveel kunstenaars. Ik had het zelf bedacht willen hebben.
Wat moet je met een 6$J?5ghvf4!! kleurplaat, waarom zou je niet meedoen, hoe laagdrempelig kun je het maken? Wie van de kunstenaars zou er gepast mee aan de haal gaan? Gewoon inkleuren, dat is voor grote artistieke geesten een no go. Gewoon alles overschilderen evenmin. Papagaai plus inkleuring plus eigen identiteit. Ga er maar aanstaan met je creatieve genie. De grote zet ze maar te kakken show. Louter door het lezen ontstond een show in mijn hoofd. Papegaaien is een werkwoord: nakallen, klakkeloos napraten. Het lijkt wel moderne kunst.

Zaterdag 5 januari pas zag ik de tentoonstelling in het echt. Ik had hem bereids uitgebreid geconfabuleerd. Confabuleren pas op de plaats is soms leuker dan voor het echie gaan. Want wat krijg je te zien: 24 kleurplaten op een rijtje. Ja wat dacht je dan.

Een concept kan leuker zijn dan de uitvoering ervan. En toch is de uitvoering noodzakelijk bij een idee als de grote kleurplatenshow. Hulde voor Billytown voor raak schieten met een tof en jaloersmakend concept.

Jos van Merendonk met huh rood bij het kenmerkend groen?

Henk Visch heeft er geen woorden voor.

Guillaume Bijl blijft geheel naturel: met een doos kleurpotloden voorzichtigjes wat inkrassen.

Lieven Segers

Het gebouw komt uit 1991(!) met voor de deur een aansprekend beeld van Marius Quee. Althans dat gok ik zo na wat digitale omzwerving. Ik zou het alleen een twintigtal jaren eerder hebben verwacht. Marius Quee opgoogelend kom je niet veel verder dan beeldhouwer, etser, collagist geboren op 1936-03-23 te Den Haag. Geen website, geen niks, een entry onder Haagsekunstenaars.nl van Stroom (juist vandaag maandag 7 januari met omkat website). Waar dan wel weer een link staat naar bewegend paneel uit 2013. Doek met een stekker erin. Zo lelijk dat het mijn interesse absoluut wekt. Wordt vervolgd.

24 kleurplaten zijn nog te zien tot 12 januari. Ga nu het nog kan. bent u net zo enthousiast als ik?

billytown.org/24-kleurplaten

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. hahaha jouw enthousiaste intro maakte me helemaal enhousiast spannend wat ga ik te zien krijgen en toen zat ik met open mond te kijken huh? waarom zie ik nou die kleurplaten? hahahahahahahahaha

  2. Wat Sissingh zegt: “als sociaal medium gaat de kunst 2084 wel halen”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*