ABN Amro Kunstprijs: Helen Verhoeven – Schamerkat @ Hermitage

    Helen Verhoeven en Danila Cahen, curator van de ABN Amro kunstcollectie

Werkelijk vlammend, knettergoed, een vette glorieuze prachtshow: Schamerkat, Helen Verhoeven in Hermitage Amsterdam. Winnaar van de ABN Amro Kunstprijs 2018 mag met eer en loftuiting gaan lopen en krijgt € 10.000 euro. Daarnaast maaakte ze voor de Hermitage de op maat gemaakte tentoonstelling Schamerkat. En er is een mooie publicatie verschenen – met uniek werk in beperkte (1000) oplage.

Die Helen Verhoeven – die kan er wat van. Wat een fantastische serie goede schilderijen, puik geschilderd, zo heerlijk schijnbaar terloops, hier gelardeerd met een keur aan objecten, belichting, keramieken lijsten, borduurwerk, een stop motion animatie, glas in lood, kannen en kruiken, elfdelig bestek: dat alles een totaalinstallatie ineen. Het is niet niks wat er gebeurt. En het is allemaal gelukt. De afzonderlijke onderdelen zijn stuk voor stuk uniek op maat en van hoge kwaliteit en alles bij elkaar maakt een tentoonstelling hier helemaal op zijn plek. Veelwerf hulde.

Veel seksualiteit weer – maar allemaal naturel en zonder ranzigheid, direct en to the point, helder en pijnlijk, grappig en divers.

Werk dat ook gewoon leuk is om te zien. Het heeft een ‘alsof het er altijd al was’ gehalte dat pijnlijk precies de hoogstaande kwaliteit van groots werk aangeeft. Verhalend zonder cartoonesk te worden.

advertentie(s)

Ik was op de opening, een sfeerimpressie door heul veul pakken en mantelpakken heen, Helen’s brille in vijftien kieks:

Lava lava. Prachtig schilderij van een vulkaan.

Nog een vulkaan, met belichting van achter. L’Origine du monde kan wel inpakken.

Stijn Huijts in gesprek met Edo Dijksterhuis – en toen gaf de batterij van de camerette blijk van leegte.

Hadassah Emmerich, beste schilder van Nederland zeg ik graag in één adem en vaak. Maar die Helen Verhoeven, die is absoluut niet mis. Geweldig werk, te zien tot 5 januari 2020(!)

abnamro.com/nl/over-abnamro/in-de-maatschappij/kunst-en-historie/kunstcollectie/kunstprijs/8e-abn-amro-kunstprijswinnaar-helen-verhoeven/index.html

Elf vrouwen van Helen Verhoeven in Circl.ART gaan we nog bekijken. Tot 23 mei.

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*