Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Hip Hop en beeldende kunst draaien al een tijd om elkaar heen. Jay-Z die een videoclip opnam in een Chelsea galerie gebaseerd op de “The Artist is Present” en waar Marina Abramović ook zelf in verscheen, waar ze overigens vet voor betaald werd om hem daarna publiekelijk ten onrechte te beschuldigden dat hij haar niet betaald had. Ze herkende de naam van zijn bedrijf niet toen dat een donatie deed voor haar Marina Abromovic Instituut. Het MAI nam de schuld op zich en zei dat ze haar niet geïnformeerd hadden. Het MAI, wat ontworpen zou worden het Rotterdamse OMA, is er uiteindelijk ondanks donaties van Jay-Z, Lady Gaga en andere mindere goden via Kickstarter, nooit gekomen. Niemand die weet wat Abromovic met de 2.2 miljoen heeft gedaan.

Vervolgens flirtte ook Beyoncé er lustig op los met de beeldende kunsten en nam een videoclip op in het Louvre in Parijs. Dit legde het museum geen windeieren, het bezoekers aantal steeg met 25% en het museum sloot het jaar af met 10.2 miljoen bezoekers. Zo bracht Beyoncé in een keer 2,5 miljoen extra mensen naar het Louvre, dat is pas marketing power! Vraag me af of er enquêtes gedaan zijn over wat die extra bezoekers van het Louvre vonden, of ze al eerder naar musea gingen, nu vaker terug willen komen en/of nu ook naar andere musea toe zullen gaan waarin ze eerder niet geïnteresseerd waren? Beyoncé en Jay-Z zijn overigens ook verzamelaars en zijn graag geziene gasten op alle kunstbeurzen.

Maar het begon allemaal al veel eerder. Een van de pijlers van hiphop is graffiti en deze vorm en kunstenaars als Lee Quinones veroverden zich in de jaren tachtig al een plek in galeries als Jeffrey Deitch.

In de jaren negentig was het hiphop Magnaat Russel Simmons die de Rush Philantropic Arts Foundation oprichtte samen met, en onder leiding van, oudere broer kunstenaar Daniel Simmons en onder andere high profile kunsthandelaar Simon Watson in het bestuur. Er kwam een galerie in Brooklyn en in Chelsea met als eerste directeur kunstenaar Derrick Adams, anno 2019 een gevierd professioneel kunstenaar, destijds MFA student.

Rush betaalde alle kosten en de opbrengsten van het werk gingen voor 100% naar de kunstenaars. Door het proactieve werk van Daniel Simmons en Derrick Adams werd de link tussen hiphop en beeldende kunst gemaakt. De openingen waren spectaculair, diverse hiphop bekendheden draafden op en een hele generatie nieuwe verzamelaars werd geboren. De organisatie deed meer, gaf donaties aan kunstenaars en kunstprojecten, zorgde dat kunsteducatie terug op de scholen kwam en werd ook actief tijdens de kunstbeurzen in New York en Miami. Door professionals uit de kunstwereld te betrekken in bestuur, commissies en als staf was de kwaliteit van het gekozen werk vanaf het begin hoog. Menig kunstenaar en kunstprofessional in New York gebruikte Rush als een opstap inclusief ikzelf, ik werd twee keer financieel ondersteund voor mijn eerste twee kunstprojecten in New York in het Downtown Art Festival (opening seizoen 2001) en New Museum (2002) en introduceerde kunstenaars als Antonio Jose Guzman uit Nederland via het Rush platform in New York.

Russel Simmons heeft zich sinds 2018 wegens #metoo beschuldigingen volledig terug getrokken uit al zijn ondernemingen en filantropische organisaties. Hij woont en leeft momenteel op Bali als yogi. Daniel Simmons die in 2015 naar Philadelphia verhuisde, heeft een gelukkig een goede naam en maakt daar een doorstart zonder Russel.

Enter de Dean Collection! Geboren uit liefde voor kunst en een verzameling (de verzameling van Beatz/Keys is ondergebracht in de organisatie) gaat deze filantropische organisatie die op een vergelijkbare manier te werk. Zo geeft de organisatie donaties (5K) aan opkomende jonge kunstenaars voor projecten waar tentoonstellingen in Amerika aan verbonden zijn.

Dean Collection biedt ook een platform om werken (inclusief werken uit de verzameling) tentoon te stellen tijdens kunstbeurzen in Miami, New York en nu hier in Los Angeles. Door de bekendheid van Beatz/Keys draven ook hier gemeenschappelijk vrienden als Jay-Z en Beyoncé weer op voor openingen om zo media aandacht te genereren en bezoekers te trekken. De opening van Dreamweavers tijdens Frieze Los Angeles was totale chaos.

Dit was mijn eerste keer dat ik persoonlijk zie wat ze presenteerden. Ik ben blij met de media aandacht voor kunst en kunstenaars die ze creëren en het feit dat er nieuwe verzamelaars komen en er werk gekocht wordt en er support is. Niets dan hulde hiervoor. Zien kopen doet kopen en de groep verzamelaars in de immer financieel groeiende hiphop- en entertainmentwereld groeit gestaag door.

Jammer genoeg gaat alle media aandacht vooral over Swizz Beatz zelf en niet over de kunstenaars. Zelfs het persbericht, de tentoonstelling en perspagina’s van de galerie praten meer over hem dan over de kunstenaars. Voor iemand die kunst en kunstenaars wil promoten gaat er dan toch iets mis hier denk ik dan?! Er is niet eens een behoorlijke opsomming van wie er in de tentoonstelling te zien zijn (er staat 20 kunstenaars o.a. en dan 4 bekende namen) of een lijst van welke werken.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Eerlijk is eerlijk de tentoonstelling Dreamweavers in de UTA (United Talent Agency) Artists Space in Beverly Hills zelf was een teleurstelling. Ja, alle namen hingen er David Hammonds, Kerry James Marshall incluis maar welke werken je dan kiest (of tot je beschikking hebt) maakt natuurlijk wel een verschil. Bij Marshall, wiens “Past Time” vorig jaar voor 21.1 miljoen, een recordprijs voor werk van de kunstenaar, gekocht werd door hiphop magnaat P. Diddy, denk je nou niet direct aan wat je hier te zien krijgt. De kleine tekening in Dreamweavers is totaal geen representatie van wie de kunstenaar is of van het werk wat hij maakt. In mijn ogen doe je deze kunstenaar dan tekort.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

    Kerry James Marshall

Je kan met een naam ver komen, bovenstaand verhaal laat dat ook zien, maar uiteindelijk nadat alle beroemdheden de ruimte uit zijn gelopen blijft het werk achter. Niet de celebrities maar de tentoonstelling zelf en hoe de werken in dialoog zijn met elkaar en samen iets vertellen en de werken op zich moeten dan de bezoekers overtuigen en zonder alle poeha overeind blijven. De tentoonstelling en de werken zelf moeten een verlangen oproepen bij de kijker dat dit: kunst, iets is waar ze niet zonder kunnen, hen iets brengt, iets toevoegt, wat ze in hun leven willen integreren.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Arthur Jafa, Noah Purifoy en Charles White.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Cy Gavin – Bather.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

David Hammons

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Hector Hyppolite – untitled.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Karon Davis en Ming Smith.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Kehinde Wiley

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Nari Ward

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Nick Cave – Armpiece.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Kasseem Dean aka Swizz Beatz is een muziek producer, DJ, rapper, ondernemer en kunstverzamelaar. Hij is samen met echtgenote Alicia Keys oprichter van de Dean Collection. Een filantropische organisatie waar ook de verzameling van het koppel ondergebracht is. Hij is bestuurslid van het Brooklyn Museum en deelt, met Keys, het voorzitterschap van de Gordon Parks Foundation die de nalatenschap van fotograaf/filmmaker Gordon Parks beheert.

Dreamweavers, Swizz Beatz – Dean Collection

Nog te zien t/m 13 april, 2019.
United Artists Space
403 Foothill Rd.
Beverly Hills, CA 90210
Telephone: 310-579-9850
Email: utaartistspace@unitedtalent.com
Open: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 18.00 uur

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*