Where does culture happen? @ TENT

Where does culture happen? Nou, niet in TENT. Where does culture happen? gooit hoge ogen op de wereldkampioenschappen snurk, saai en voorspelbaar. Weinig te zien of te beleven anders dan geplakletterde statements. Of heb ik van alles en nog wat gemist? Immers op de website staat “Met wervelende beelden” waar het in TENT louter kunstcliché’s van het beduimelde soort wervelt, nagenoeg zonder beeld.

Om met de deur in huis te vallen: “Steve Sondag en Crystal Doorjé […] vragen zich af waarom deze scene wel graag door culturele instellingen in huis wordt gehaald voor eenmalige events of om diversiteit bij hun programmalijnen af te vinken.” Staat als een huis. De vraag stellen is haar beantwoorden. En dan eens in de witte kunsttempel brave saaiheid emuleren, slaafs de vermeende merites van de progressieve staatskunst volgen, dat getuigt niet van VOC mentaliteit, komen, zien en overwinnen. Liever ga ik naar de club waar het wel gebeurt. Dit is boring met de hoofdletter B.

Laatste week, nog tot 7 april:
tentrotterdam.nl/show/where-does-culture-happen

Deurbeleid weet-u-wel. Dat je er niet inkomt. Fantasieloos een club-entry nagebouwd. Waar je vervolgens gewoon naar binnen kunt. Of zou er bij tijd en wijle een weigerperformance zijn ingepland?

100% fantasieloos en prikkelarm.

Plakletters en mede te nemen pamflet als bewijs ven beeldend onvermogen.

Plakletters en handen wassen, thee drinken.

De sfeer van een crematorium. Zou binnen het lijk van de hedendaagse beeldende opgebaard koud worden gehouden?

Nee, er hangt een beklemmende glasscherven tandenlamp met een zitje. (spoiler)

Er is een publicatie verschenen. “Zij beschrijven de huiskamer, de dansvloer, de rituele begrafenis, de avondwinkel, en de straat als plekken waar cultuur nestelt en zich ontwikkelt.” Daar dus, zeker niet hier in TENT.

Laatste week, nog tot 7 april:
tentrotterdam.nl/show/where-does-culture-happen

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

7 Comments

  1. Oké Trendbeheer is niet meer alleen macho, maar nu ook definitief nodeloos kwetsend. Eerst gruwelijk seksistische opmerkingen in een post over die kunst-van-formaat tentoonstelling bij het Boijmans, nu wordt een VOC-mentaliteit als iets positiefs genoemd? Hebben jullie het relletje gemist toen Balkenende dat probeerde, of de discussie rondom straatnamen en instellingen niet gevolgd of begrepen? Dit is echt ronduit akelig.

  2. Persoon die reageerde onder “Informeer je”, of hen die het met hen eens zijn: als het geen sarcasme is, dan adviseer ik eens te kijken naar een stilteretraîte. Neem de tijd om eens te reflecteren, eventueel ontdek je de ratio nog.

  3. Dan is Trendbeheer verworden tot ‘t neefje van Geenstijl, en verzamelplek van zeurende mannen. Maakt echt niemand iets uit, geen zorgen.

    ‘t Wordt wél een beetje cringy als die mannen, zoals onder de post over de Volkskrant Beeldende Kunstprijs, uit willen leggen wat toe-eigening is, en wanneer iets #metoo wordt. Kán binnen de veilige muren van Trendbeheer. Nogmaals, niemand hoeft hier te komen, geen zorgen. ‘k Zou alleen niet buiten die muren proberen zoiets hardop te zeggen, of te pretenderen zoiets beter te weten dan Sofía Hernández Chong Cuy. Je slaat nogal een flater dan, informatie is tenslotte sleutel. ‘t Is maar een waarschuwing.

  4. Ja joh: een anonieme bedreiging kan er ook nog wel bij. Het gaat nog veel erger worden. JB en GS gaan onder de naam Dubbelwit binnenkort een talkshow presenteren, waarin ze alleen zelf aan het woord komen. Gaan ze nog eens omstandig uitleggen dat informatie de grootste vijand van de kunst en het beeld de niet-assimileerbare alteriteit van het woord is: l’oeuvre d’art ne contient strictement la moindre information…

  5. Een filter tegen domheid, zoals van anoniem lafbekje, is dat mogelijk hier? Om maar in de terminologie van het nichtje van Geenstijl mee te gaan, schuilend onder de naam ‘Dan informeer je je niet’. Onbegrijpelijk dat sommige mensen volharden in een zogenaamd aan de goede kant staan, zich ‘Dan informeer je je niet’ noemen, waar ze zichzelf geheel niet informeren. Jezus iedereen ziet toch dat juist dat VOC gekozen is om precies de vinger op die pijnlijke plek te leggen, humoristisch, betekenenisvol? En wie deze pijnlijke tentoonstelling zag in TENT verzucht dat het best wat scherper geformuleerd had kunnen worden. Toch dank hiervoor.
    Knap hoor dat ‘ínformeer je’ Sofía Hernández Chong Cuy uit kan spellen. Hier is ander belang in het spel. Een hielenlikker. Slap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*