De Honolulu Biennale vond plaats van 8 maart tot en met 5 mei 2019, en beleefde dit jaar zijn tweede editie. Het was voor de relatief kleine maar rijk geschakeerde kunstwereld van Hawaii en de ‘meest afgelegen stad ter wereld’ Honolulu een belangrijke doorbraak om zich als centrum van het Pacific gebied te positioneren.
Ook wel Oceania genoemd strekt dit gebied zich over de halve aardbol uit, met aan de periferieën van de Stille oceaan aan de oostkant het westen van de Verenigde Staten, waar Hawaii als vijftigste staat deel van uitmaakt, en aan de andere kant grote Aziatische landen als Japan, Korea, China, de Filippijnen en Indonesië, en meer zuidelijk Australië en Nieuw-Zeeland. Daartussen bevinden zich als kleine vlekken de kleine eilandengroepen van Poly-, Mela-, Micronesië.
Het is de oceaan die deze gebieden als menselijke habitat zowel scheidt als verbindt, en vele migratiestromen over zee zijn Hawaii in de afgelopen eeuwen gepasseerd. De complexe geschiedenis, met echo’s van overheersing, walvisvaart, plantages, slavernij, koninkrijken en militaire aanwezigheid op het eiland heb je niet meteen in kaart gebracht, en de rol van de inheemse bevolking lijkt bijna uitgespeeld, op de exotische stereotypes van hula dans en Disney-films na.
Toch beleeft de ‘indigenous’ voice een renaissance, waar de Honolulu Biennale op inspeelt met een curatorisch uitgangspunt om inheemse kunstenaars van al die landen en continenten verenigd door de Stille Oceaan, een gedegen en kritisch platform te bieden. De biennale laat op tien locaties een diversiteit aan werken zien die worden gekenmerkt door inheemse perspectieven op de grote thema’s van deze tijd; het klimaat, de sociale ongelijkheid, en de stigma’s van de westerse beschaving.
Marcha van den Hurk (Rotterdam) en Tiong Ang (Amsterdam) kregen de gelegenheid om hun Nederlandse perspectieven op dit evenement aanwezig te laten zijn door een collectieve performance en dialoogtekeningen die zij in samenwerking en met de hulp van vijf individuen uit Honolulu hebben uitgevoerd: Juvana Soliven, Jonathan Swanz, Jennifer Stikeleather, Jaime Schrack en Manu Mei-Singh (kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers).
We bedanken curatoren Sasha Dees, Koan Jeff Baysa en coördinator Lala Nuss van Honolulu Biennial 2019 Public Program. Dank ook aan alle medewerkers, vrijwilligers en bezoekers die aan de happening hebben deelgenomen.
De uitvoering van ‘Disprognosis’ vond plaats op 30 maart op de HUB in Ward Centre, de centrale tentoonstellingsruimte en het hoofdkwartier van de biënnale. In de korte residentie op Hawaii is er kennisgemaakt met een veelheid aan actoren, binnen en buiten de stad, in het museum en op de universiteit, maar ook in nachtclubs, markten en op straat, en niet te vergeten aan en in de Stille Oceaan.
TO MAKE WRONG/RIGHT/NOW, Honolulu Biennial 2019 – 8 maart t/m 5 mei 2019
op tien locaties (o.a. The Hub at Ward Centre, Honolulu Museum of Art, Hawai’i State Art Museum, Hawaiiaans Hooggerechtshof, University of Hawai’i at Manoa)
ARTROPOCENE, iBiennale MMXIX, Honolulu – 9 maart t/m 24 maart 2019
‘itinerant’ biennale, een satelliettentoonstelling (1 locatie)
DISPROGNOSIS,
Tiong Ang & Marcha van den Hurk
Een werkperiode in Honolulu, op het eiland O’ahu, Hawaii, USA
Collectieve performance op de HUB at Ward Centre, 30 maart 2019
(Een bericht van Marcha van den Hurk en Tiong Ang)
Nicholas Galanin
Marie Watt
Kapulani Landgraf
Chenta Talei Laury
Ellen Lesperance
Bernice Akamine
Bernice Akamine
Postcommodity
Lisa Reihana
Chiharu Shiota
Taupouri Tangaro, Solomon Enos
Pio Abad & Frances Wadsworth Jones
DAKOgamay (Jake & Martha Atienza)
Brook Andrew
Demian Deniyazhi
Imaikalani Kalahele
Kapulani Landgraf
Ara Laylo
Young-Hae Chang Heavy Industries
iBiennale
overview (Yoko Ono)
detail: Kip Fulbeck
DISPROGNOSIS
Tiong Ang & Marcha van den Hurk
Meer beeld in 25 pagina’s brochure/beeldverslag DISPOROGNOSIS (browsable) PDF bij Art Agent Orange:
artagentorange.com/shop/marchavandenhurk
Leave a Reply