FACT OR FAKE / WAAR OF ONWAAR? Zeche Zollern / Klooster Dalheim / Kreismuseum Wewelsburg

Mochten er lezers zijn die van geschiedenis en archieven houden deze vakantie richting Duitsland gaan overweeg dan een bezoek aan Zeche Zollern Dortmund, Klooster Dalheim en/of het Kreismuseum Wewelsburg.

Industriemuseum Zeche Zollern is een oude mijn waarvan de machinehallen prachtig gerestaureerd zijn en een culturele bestemming hebben gekregen. Tot na de zomer is in een van de gebouwen de tentoonstelling Alles nur geklaut? (Alles is gestolen?) te zien een tentoonstelling binnen het grotere thema Fact or Fake (waar of onwaar). Allerlei wetenschappelijke ontdekkingen en patenten worden onder de loep genomen en bevraagd.

In Klooster Dalheim is tot voorjaar 2020 de tentoonstelling Verschworungstheorien – fruher und heute (complot theorieën – vroeger en nu) te zien met een uitgebreide randprogrammering. De tentoonstelling bestrijkt 900 jaar aan complot theorieën. Heksen en tovenaars, vrijmetselarij, illuminatie, zionisme, communisme (west en oost Duitsland en in Amerika), de maanlanding, 9/11, Trump, het klimaat, barcodes, media het komt allemaal voorbij…

Actueel is het zeker daar heeft Trump wel voor gezorgd, zo refereert een van de laatste Trevor Noah video’s nog aan de maanlanding.

Er is ook veel nieuwe informatie zo wist ik bijvoorbeeld niet dat 25% van de heksen die vervolgd werden van het mannelijk geslacht was. Of die dan ook de jurk aan moesten om te zorgen dat hun eigen jurken geen magische toverkrachten hadden bleef een openstaande vraag…

Aan de bezoeker het eind oordeel, wat is waar en wat niet?

Bundespresident opent de tentoonstelling

Kreismuseum Wewelsburg is het oude kasteel Wewelsburg waar in 1931 Reichsführer Schutzstaffel (SS) Heinrich Luitpold Himmler een huurcontract voor 100 jaar voor afsloot. Het kasteel werd tot het einde van de oorlog gebruikt voor hoge SS officieren om elkaar te ontmoeten. Aan het einde van de oorlog gaf Himmler de opdracht om het kasteel in brand te steken en te vernietigen. De persoon die de opdracht kreeg had niet genoeg dynamiet en dus is het kasteel blijven bestaan en alleen de binnenkant deels verbrand.

Er is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de SS en het kasteel in deze periode. Met overgebleven objecten en documenten en interviews met overlevenden van het concentratiekamp Niederhage dat bij het kasteel gelegen was.

Het museum is controversieel: het is belangrijk om de geschiedenis te duiden maar het kasteel is ook een plek die bezocht wordt door neonazi’s vanuit de hele wereld, die daar de originele Black Sun komen zien die gebruikt wordt als symbool in terroristische acties zoals in Noord Carolina, Amerika en Christ Church, Nieuw Zeeland.

Black Sun 21e eeuw

De originele Black Sun ontworpen door architect Bartels in de jaren 30

Rauter hoogste SS officier in Nederland

verinnern door Christa Niestrath en Christine Steurnagel

Himmlers kunstverzameling

Ontaarde kunst in tentoonstellingen

Schedelmetingen

LWL-Industriemuseum Zeche Zollern
Grubenweg 5
44388 Dortmund
open: dinsdag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur (binnen tot 17.30 uur), maandag gesloten

Klooster Dalheim
Am Kloster 9
33165 Lichtenau-Dalheim
open: dinsdag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur, maandag gesloten.

Kreismuseum Wewelsburg
Burgwall 19
33142 Buren-Wewelsburg
open: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en zaterdag en zondag tot 18.00 uur, maandag gesloten

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*