Art Kattendijke #3

Art Kattendijke #3

ARTISTINTHEWORLD is het voortdurend, groeiende fotoarchief dat ontstaat uit de oneindige reis die ik door de kunstwereld maak. Het werk begon elf jaar geleden in Rotterdam. De aanpak is simpel: ik ontmoet en fotografeer zoveel mogelijk kunstenaars in de ambiance van hun meest intieme plek, het atelier.

Bijna drie jaar geleden ben ik neergestreken in het Zeeuwse dorp Kattendijke, het ideale vertrekpunt om de rest van de kunstwereld te veroveren. Door mijn reizen heb ik inmiddels een enorm netwerk ontwikkeld. Dat wil ik gebruiken als basis voor de ARTISTINTHEWORLD Foundation, een bijzondere kunstplek in Zeeland. Het enthousiasme is altijd groot als ik onderweg kunstenaars vertel over mijn ideeën. Voor hen is Zeeland een exotische bestemming. Als tegenprestatie voor een verblijf in Kattendijke verzorgen ze dan een expositie, lezing, filmvoorstelling o.i.d. Amerikanen, Chinezen, Afrikanen, Eskimo’s of Australiërs etc. Beroemdheden en onbekenden.

Inmiddels heb ik hier diverse tentoonstellingen georganiseerd, waaronder drie keer Art Kattendijke. Op de eerste twee edities lieten kunstenaars uit het dorp hun werk zien. Voor de derde editie heb ik ook kunstenaars uit Beveland en Walcheren gevraagd. In deze tentoonstelling is een bijzondere combinatie van werk van dorpsbewoners met professionele kunstenaars te zien. Op deze manier probeer ik verbinding te maken tussen de plek waar ik woon en de rest van de wereld.

(een bericht van André Smits)

Onderweg op een van mijn reizen ontmoette ik bij T56 in Eindhoven Commitee of Unsolicited Business [CoUB], een samenwerkingsverband van Werner Klompen en Luk Sponselee, onder de organisatorische paraplu van Artgenerator en stichting Zesde Kolonne. Zij hebben van de derde Art Kattendijke een gesamtkunstwerk gemaakt.

Art Kattendijke #3

Sponselee en Klompen werken met recyclebare afval materialen, creëren publiek toegankelijk architectonische vormen en objecten, manipuleren de ruimte en omgeving. Ze werken intuïtief, onvoorspelbaar, progressief en oncontroleerbaar. Combineren disciplines en stimuleren culturele cross-overs in tijdelijke projecten, die passen in het circulaire economische model.

De projecten die ze maken zijn voor het overgrote gedeelte in een galerie- of museumsituatie gerealiseerd. Altijd is er een enorme warme en positieve respons van het publiek. Dit komt vooral door het gebruikte materiaal en de verrassende aanpak: gestapelde kartonnen dozen worden ruimtes, gangenstelsels en muren. Het gedempte geluid, het vasthouden van de temperatuur en de organische vorm, roept voor het publiek een beeld en gevoel op van terug in de baarmoeder te zijn.

Door het gebruik van afvalmaterialen, die ze van straat halen en verwerken in een object en weer terug in de cirkel brengen is er genoeg maatschappelijke relevantie. Immers ze gebruiken geen nieuwe producten, ze vragen de maatschappij niet om extra te produceren. Ze vragen de maatschappij om te bewaren en na te denken over een tweede leven. Door de objecten en ruimtes weer af te breken en naar het containerpark te brengen worden ook vragen gesteld bij de vergankelijkheid van kunst: immers welke kunstenaar, weet van te voren al dat zijn werk weer vernietigd gaat worden?

Het publiek is op het moment dat ze het object binnen treden niet bezig met de vergankelijkheid van het project. Zij ervaren het in het nu. Een mooie basale emotie, die direct en oorspronkelijk is. Het stapelen van de dozen suggereert dat iedereen het kan. Dat is zo, maar zij doen het nu maar.

Art Kattendijke #3

Ook in Kattendijke hebben ze van kartonnen dozen een ruimte in een ruimte gebouwd. Als je binnenkomt zie je in eerste instantie niets wat met kunst te maken heeft. Je moet zelf het initiatief nemen, kijken, concentreren en moeite doen om iets te vinden. Op zoek gaan in een steeds veranderend perspectief. Op deze manier laten ze de kunstwerken op een andere manier zien, is het een spel om te kijken of de kunstwerken krachtig genoeg zijn om het gevecht aan te gaan in die kartonnen serene eenheid, chaotisch gestapeld en gebouwd.

Art Kattendijke #3

    Coby Baard

Art Kattendijke #3

    Maria van Putten

Art Kattendijke #3

    Piet Dieleman

Art Kattendijke #3

    Lidewij Bertelink

Art Kattendijke #3

    Nancy Taeymans, Ronald Versteeg

Art Kattendijke #3

    George Schade

Art Kattendijke #3

    Liesbeth Labeur

Art Kattendijke #3

    Loek Grootjans

Art Kattendijke #3

    Occupyingspace.com, Joke Tinholt

Art Kattendijke #3

    Rem van den Bosch, Dave Meijer

Art Kattendijke #3

    Ab van Hanegem

Art Kattendijke #3

    Hein Verwer

Art Kattendijke #3

    Harry Vandevliet

Art Kattendijke #3

    Wim Bakker, Marinus Boezem

Art Kattendijke #3

    Karin de Nijs-Weezepoel

Art Kattendijke #3

    Theo Raats, Saar den Hollander en Bianca Runge

Art Kattendijke #3

    Leon Riekwell

‘Onderliggende gedachte is ook de ontmoeting en confrontatie van deze dozen, die verpakking waren van zaken die al lang verdwenen zijn en consumptief van aard, met elementen die bijna wegvallen en die juist reflectief van aard zijn. Kunst is maar een heel klein stukje van de werkelijkheid waar wij door worden omringd. Het is zoeken naar die pareltjes om verbinding te krijgen met datgene wat echt van waarde is in het leven.’ [Nico Out (PZC)]

In de tentoonstelling is werk te zien van Coby Baard, Heleen Dekker, Maria van Putten, Saar Den Hollander & Theo Raats, Nancy Taeymans, Femmy Pauptit, Joke Tinholt, Ronald Versteeg, Hein Verwer, Magdeleen van Eersel, Leon Riekwell, Loek Grootjans, Ramon de Nennie, Piet Dieleman, Marinus Boezem, George Schade, Bianca Runge, Rem van den Bosch, Dave Meijer, Wim Bakker, Liesbeth Labeur, occupyingspace.com, Harry Vandevliet, Ab van Hanegem, Maartje van der Lecq, Lidewij Bertelink, Rosalinde Ingen van Schenau, Karin de Nijs-Weezepoel en Jan JB Kuipers.

Art Kattendijke is nog open op:
zaterdag 5 en zondag 6 oktober van 12:00 tot 18:00 uur.

Art Kattendijke #3

    Electronic Sound Session #3

Zaterdag om 16:00 is er een optreden van Taka Kagitomi, i.s.m. Artgenerator.

Art Kattendijke, Deltastraat 2, 4474 AK Kattendijke.

About [Redactie] 9028 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

1 Comment

  1. Hallo, mooi opgezette expositie!
    Ik las in De Bevelander een artikel over de expositie Art Kattendijke.

    Dat wekte mijn interesse omdat mijn vriendin sinds enkele jaren met olieverf schilderijen maakt. Zij heeft ook deelgenomen aan diverse exposities: Oeljebroelje, kunstmarkten in Kapelle en Goes.

    Mijn vriendin heet Tatiana Agureeva en zij toont haar schilderijen via haar eigen website.

    Onze vraag is of het mogelijk is dat zij een keer kan deelnemen aan Art Kattendijke.

    Wij zien uw bericht graag tegemoet.

    Met vriendelijke groet,

    Ton Stapels

    Goes

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*