Jouke Kleerebezem @ Parts Projects

Zo hé… dat was echt… dat is… daar was geen touw aan vast te knopen. Dat heb ik toch niet vaak, dat ik denk ‘wat moet ik hier nu mee?’, terwijl alles recht voor zijn raap prachtig zichzelf hangt te wezen zonder moeilijk te doen. Klassiek schilderwerk zeg maar. Om razend enthousiast van te worden ook.

Rosyfingered data houdt het midden tussen een galerietentoonstelling en een museale presentatie. Allemaal zelfstandige werken met een hoge mate van abstractie, eventueel voorkomende figuratie doet er niet toe. Het lijkt allemaal nergens op. Een berg zerocontent van heb ik jou daar.

Een wonderlijk fijne middag daar bij Parts tussen de werken van Jouke Kleerebezem. Alle schilderijen zijn gemaakt in situ. Postorderbedrijf leverde x doekjes en al die doekjes zijn bespeeld en gehangen in de zomermaanden. (Op één na – vraag naar het restwerkje in de opslag.)

Deze en volgende week – tot 3-november nog te zien, must see, toe, ga nu:
partsproject.nl/pp13-jouke-kleerebezem

rosyfingereddata.sit/

Centraal een enorme berg zerocontent, kleurige a4tjes, op zich allemaal inwisselbaar.

Samesame but different, keuzestress galore. Die bekijk je alleen en block.

En schilderijen in alle maten divers gehangen, solo, getwee en op een rij.

Ah! Roze repen op grijze palmbomen, zwarte kriebel.

!!!

Mentale notitie bij deze zes, zo snaaks gehangen dat je er koud van wordt. Die ‘truuk’ is brilliant. Elk werk op zich sterk. Maar deze modulariteit… Je moet er maar opkomen.

Voor hangt een een groot doek. Met belletjes aan stukjes stof. Alsof Bas van den Hurk is komen buurten.

En achter een groot doek op geel vlak. De ruimte van Parts verdelend in twee ‘zalen’.

Hoe weinig kan er op een doek…

Vreemde eend in de bijt: kleurrijk doek met vallende spijkers.

Installatief perfect, brilliant gehangen allemaal. Is het dat daar de schoen wringt, die perfectie in uitvoering van presentatie? Wanneer verwordt het van rijk werk an sich tof gepresenteerd tot vormgeving van museale ruimte?

Door de ruimte ook een aantal kleine spiegels (slim) met teksten (…) Die teksten zijn net als de titels niet zo sterk – het is data hier en data daar. Alsof er ergens toch een extra bij deze extravagantie in zerocontent geconfabuleerd moet worden, alsof er wat ‘inhoud’ moet worden ingehangen om eigentijdse relevantie toe te voegen. Waar dat voor Kleerebezem waarschijnlijk mede tot de kern van het werk behoort doet dat voor mij afbreuk aan oorspronkelijkheid.

Maar op zeker mag u dit niet missen, staat in het geheugen gegrift, instant klassieker, graag zou ik nog eens terug gaan, herzien. Deze en volgende week tot 3-november nog te zien, must see, toe, ga nu.
partsproject.nl/pp13-jouke-kleerebezem

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*