Vincent van Velsen – Bindingsangst

Vincent van Velsen vertelt. Wat we van Jacques Plaques al konden leren. De kunstwereld, een feest:

“En dan was er ook nog de eerste handeling van de nieuwe directeur, die na zijn aanstelling zijn beste vriend als gastcurator uitnodigde. Zijn ‘drempel verlagende’ stijl in combinatie met de dictatoriale beslissingsmechanismes staan je ook niet erg aan – te meer niet omdat hij geen gelegenheid verstek laat gaan om te pleiten voor horizontale organisaties als ideaal voorbeeld voor zowel de maatschappij als het museum.”

metropolism.com/nl/features/39674_bindingsangst_reflections

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

5 Comments

  1. Tsja. De baan in dat instituut zoals Van Velsen die schetst is zoals zo’n baan nu eenmaal is. Het is me een raadsel waarom het vak van curator in de afgelopen tijd zo enorm gehyped is. Er zijn talloze opleidingen voor gekomen. Wat daarvan afstudeert loopt inderdaad in designers-gear, ‘hip and happening’, een schone schijn op te houden, en vervolgens blijkt inderdaad dat het dagelijkse werk zelf helemaal geen glamour kent. Beetje meer aandacht voor de werkvloer op die opleidingen? Mensen met beide voetjes op de vloer zien te krijgen voordat ze eraan beginnen?

  2. Het is één van de zwaarste en meest ondergewaardeerde beroepen van Nederland. We moeten oppassen dat onze talrijke jonge talenten niet hun heil gaan zoeken in het buitenland. Wij hebben gelukkig net de leeftijdsgrenzen voor onze bestaande regeling ‘Inkomensondersteuning mid-career curatoren met post-traumatisch instellingssyndroom’ zowel naar boven als beneden bijgesteld. Curatoren met een post-koloniale verwerkingsproblematiek kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een intensief begeleidingstraject. Voor meer informatie zie onze website.

  3. Jacques Plaques heeft ook de vraag waarom ‘ie zo nodig “in de kunstwereld” moest werken beantwoord. Blijft de vraag waarom het als vak zo geromantiseerd is: doet Plaques niks aan af.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*