Standplaats Tbilisi

Standplaats Tbilisi

Onlangs verbleef ik voor mijn fotoserie ARTISTINTHEWORLD vier weken in Tbilisi, Georgië. De keuze voor deze bestemming was, zoals altijd in mijn werk, het gevolg van een ontmoeting onderweg. Zo begon deze reis in Leipzig en voerde via Dresden en Kiev naar Tbilisi.

De belangrijkste reden om naar Dresden te rijden is de opening van SORRY YOLO, MANN LEBT NUR EINMAL een bijzondere groepstentoonstelling in Galerie Holger John. In deze tentoonstelling laat Monika Dahlberg haar leger voorouder beelden zien. Het is altijd een feest om Holger John te ontmoeten. Als impresario organiseerde hij kunstfestivals en tentoonstellingsprojecten voor de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Jörg Immendorff, Georg Baselitz, Gerhard Richter en de band Rammstein. Hij is een bijzondere kunstenaar en sinds 2013 galeriehouder. Zijn enthousiasme, bezetenheid en eigenzinnige kijk op kunst is zeldzaam en aanstekelijk.

(een bericht van André Smits)

Voordat ik de deur uit ga raadpleeg ik mijn archief om te kijken of ik ergens onderweg nog een afspraak kan maken. In tientallen Excel sheets staan mogelijke bestemmingen over de hele wereld en de namen van kunstenaars die op mijn reizen genoemd zijn. Want zo reis ik nu eenmaal graag, het is een poging om iedereen met elkaar te verbinden en met een mooi informeel gebaar de kunstwereld omvatten, zonder veel poeha en gedoe.

Ondertussen gebeurt het regelmatig dat ik onverwachts een vraag krijg van iemand die graag gefotografeerd wil worden. Dit doorkruist wel mijn aanpak, tenslotte is het netwerk dat bestaat tussen de mensen die ik onderweg ontmoet de basis voor de opbouw van ARTISTINTHEWORLD, dit is te zien in mijn tekeningen en muurschilderingen. Katja Kolesnilk komt ook spontaan op mijn pad. Van haar krijg ik een email met de vraag wanneer ik weer naar Leipzig kom om te fotografen. Ze wil me graag aan Joerg Lozek voorstellen. Dit soort mails bewaar ik zorgvuldig in mijn archief, in alle vertakkingen die ik de afgelopen elf jaar gemaakt heb kan een nieuwe richting het begin zijn van een avontuurlijke route in een onverwachte richting met nieuwe posities en ideeën.

Hoewel het ruim twee jaar geleden is dat Katja haar email verstuurd heeft, reageert ze meteen enthousiast op mijn bericht dat ik van plan ben om via Leipzig naar Dresden te reizen. Ze introduceert me ook bij Irinia Bugoslavska. Het atelier van Irinia bevindt zich in de kleine zijkamer van haar appartement in Centrum-Noord West. De zon schijnt hard het kleine, sober ingerichte atelier binnen. Ik fotografeer Irina tussen haar zonderlinge portretten, op haar doeken is een vreemde combinatie te zien van uiterst gedetailleerder bloemstillevens die pontificaal op exotische hoofden zijn geplakt. Irinia is afkomstig uit Kiev en woont inmiddels ruim twintig jaar in Leipzig. Met behulp van door haar man geserveerde lekkernijen trekken ze mij langzaam een onbekende post Sovjet republiek binnen.

Standplaats Tbilisi

  Irina Bugoslavska

Na een lange, vermoeiende reis plof ik vijf weken later neer in een appartement dat Oleg Fil voor me heeft geregeld in Kiev. De inrichting is heerlijk eenvoudig; een bed, stoel, bureau en een kale lamp aan het plafond. Knal geel behang. De komende vier weken woon ik in Saksahanskoho Street, halverwege het Universiteitspark en het Pivdennyi Station. Voor mijn raam bevindt zich een vijfbaans autosnelweg, waar een constante stroom auto’s voorbij dendert, al dan niet in file dan wel vol gas naar het volgende stoplicht.

Standplaats Tbilisi

Standplaats Tbilisi

  Oleg Fil

Oleg Fil is een vriend van Irinia. Vier weken lang is hij mijn gastheer in Kiev. Enthousiast neemt hij mij mee langs ateliers van bevriende kunstenaars en de belangrijke musea van de stad. Het is wel bijzonder dat ik steeds weer terug kom in de National Academy Of Fine Arts And Architecture, dat gebeurde me tot nu toe nergens. Niet alleen via Oleg, maar ook via andere kunstenaars die me vol trots meenemen naar hun zoon of dochter die aan deze academie studeert. Het is een verademing om te zien dat hier door deze donkere catacomben mensen rondlopen van allerlei leeftijden, alsof ik in een bijzondere tijdmachine terecht ben gekomen. De liefde en passie voor kunst die binnen bepaalde families en opeenvolgende generaties doorgegeven wordt is opvallend. Tussendoor waren oude geesten van de Russische bezetters rond, de klassieken en het conservatieve realisme waar studenten nog steeds les in krijgen. Gewoon lekker opnieuw een Caravagio schilderen: in de ene hand kwasten, in de andere hand instagrammen.

Standplaats Tbilisi

  Zinaida Boldysheva

De plattegrond wordt bepaald door een cirkel, aan de rand daarvan staan een tiental hoge flatgebouwen. Mooi zijn ze niet, of toch eigenlijk wel, want het is kale, brute Sovjet architectuur. Op de bovenste verdieping van elk gebouw bevinden zich ateliers voor kunstenaars. Prachtige hoge werkruimtes met grote ramen en ideale lichtval. Ongeveer midden in de cirkel staat de galerie waar de kunstenaars hun werk kunnen te laten zien. Hoe simpel kan het zijn? Maar wel midden in het gewone leven, daar waar het thuis hoort.

De lift in het gebouw lijkt hier meer op een provisorisch in elkaar getimmerde verhuisdoos. Ik twijfel bij het instappen, maar twintig verdiepingen traplopen is een hele onderneming. Krakend, schuddend en piepend bereik ik de bovenste verdieping. Nou ja, niet helemaal dus… Twintig centimeter onder de drempel blijft de doos roerloos stil staan. En verder gebeurt er niets, een peilloos diep stilte, de deur gaat niet open. Omhoog gaat niet meer, dus dan maar weer omlaag. Gelukkig lukt dat en een paar verdiepingen lager stop ik wel gelijkvloers. Vervolgens neem ik een kleine aanloop om goed uit te komen. Op de bovenste verdieping deelt Olexiy Malykh zijn atelier met o.a. Vladyslav Kryshovskyi en Nataliia Kolesnyk. Het is een vrolijke uitdragerij waarin de gangen propvol staan met schilderijen. Klassiek realisme is hier ook het belangrijkste onderwerp. Overal slingeren de attributen voor stillevens. Het is een komen en gaan van studenten. Gelukkig heb ik een ruim tijdschema. Het gezelschap rond de keukentafel groeit langzaam, de lekkerste hapjes komen tevoorschijn en een heerlijke fles wijn wordt opengemaakt. Ondertussen ontwikkelt zich een geanimeerd gesprek, veel enthousiaste verhalen over en weer. De verbeelding spreekt en stuurt mij langzaam verder in oostelijke richting. We vouwen de kaart open en trekken een lijn tussen de Oekraïne, Georgië en de Kaukasus.

Standplaats Tbilisi

  Olexiy Malykh

Standplaats Tbilisi

De belangrijkste reden om naar Tbilisi te gaan was het enthousiasme van Olexiy Malykh om mij in contact te brengen met galeriehouder Alexander Mujari van Vanda Art Gallery. In eerste instantie een veelbelovend vervolg, het is tenslotte de oudste galerie van Georgië, maar na het maken van de foto’s valt het spoor hier stil. Gelukkig is het me nog nooit overkomen dat ik ergens met een lege agenda kom te zitten. Bij de voorbereidingen voor deze reis kom ik via facebook in contact met Hans Heiner Buhr. Hij biedt me spontaan een slaapplek aan en regelt vervoer van het vliegveld naar de stad. Als ik in het holst van de nacht arriveer trekt hij een fles witte wijn open. Wat een ontvangst! Het lijkt alsof we elkaar al jaren kennen. De vier weken die volgen verblijf ik zijn galerie Art Total. Ook hier weer een eenvoudige ruimte met slechts een bed, een tafel, één stoel en alleen tl-verlichting aan het plafond. De Arutin Saiatnova straat waar ik woon is een nauwe onverharde steeg in het oude centrum, waar oude huizen vermoeid tegen elkaar leunen met hun prachtig gedecoreerde houten balkons. Een oase van rust in Dzveli Tbilisi.

Standplaats Tbilisi

  Rusiko L. Oat

De eerste dag in Tbilisi neemt Heiner me enthousiast mee de stad in, gelukkig begrijpt hij mijn plan. In een paar uur tijd toont hij een dwarsdoorsnede van het kunstleven en zet me meteen op scherp waardoor ik de komende weken afspraken kan maken met kunstenaars uit heel verschillende netwerken. De belangrijkste contacten voor de komende weken krijg ik uit de volgende bezoeken: Baia Gallery van Baia Tsikoridze, Erti Gallery van Tamuna Arshba, Project Art Beat van Natia Bukia en Salome Vakhania en ook na het bezoek aan de kunstenaarsfamilie Mamuka Tsetskhladze en Lia Shevelidze. De dag sluiten we af in Art Café 144 Stairs. Deze galerie is alleen via een lange trap te bereiken, ligt vlak tegen de top van de heuvel en biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Deze plek doet me nog het meest denken aan een ouderwetse kunstsalon. Rusiko L. Oat heeft er een bijzondere plek van gemaakt waar de wanden volhangen met kunstwerken uit haar collectie en waar ze de kunstenaars gastvrij ontvangt met wijn en dikke pizza’s.

Standplaats Tbilisi

Tbilisi is een wonderlijke stad. Aan de ene kant het oude stadscentrum waar door achterstallig onderhoud veel huizen bijna in elkaar lijken te storten voor ze ten prooi vallen aan handige projectontwikkelaars die het straatbeeld veranderen in een Disneyland achtige façade. Aan de andere kant de blinkende wolkenkrabbers, de ene nog potsierlijker dan de andere. Op een heuvel daarboven het huis van Bidzina Ivanishvili, een bizar paleis van 108,000 m2 grotendeels bestaand uit glas en staal. Ivanishvili is met een vermogen van ongeveer vijf biljoen euro veruit de rijkste burger in Georgië en omgeving. In zijn achtertuin wordt op dit moment hard gewerkt aan het totale-over-de-topproject ‘Panorama Tbilisi’, een soort sciencefiction paradijs dat bestaat uit drie zeven sterren hotels met parkeergarages voor 1800 auto’s, luxe appartementen, zwembaden en een conventie centrum.

Door het opzetten van een nieuwe art fair, veel nieuwe galeries en art spaces is er een levendig kunstklimaat. Het is ook veelzeggend dat de meeste kunstenaars die ik ontmoet Engels spreken. In vier weken fotografeer ik tachtig kunstenaars en kunstprofessionals, een kleine greep: Fabrika: een multifunctioneel cultureel centrum met cafés en bars, kunstenaarsstudio’s en winkels, onderwijsinstellingen, co-working spaces. Veel street art. Had zo in Brooklyn kunnen staan. Black Dog Shop: studio/uitgeverij/galerie van Manana Arabuli, die zich voornamelijk richt op boekontwerp en het maken van nieuwe lettertypen van het prachtig Georgisch alfabet. Het Stamba Hotel: vroeger was hier een uitgeverij gevestigd waar de eerste communistische krant in Georgië werd gepubliceerd. Nu een hotel met fotomuseum, bibliotheek, kunstenaarsstudios. Villa Garikula: de bijzondere residentieplek van Karaman Kuteladze, gebouwd in de stijl van Edgar Alan Poe, lijkt een beetje vreemd, maar tegelijkertijd interessant en mysterieus. Untitled Gallery van Mari Kowalski en Giorgi Rodinov in een van de meeste bijzondere oude gebouwen van Tbilisi. HOME en DARABA van Giorgi Kekelidze, twee slimme combinaties van nachtclub, galerie en webshop. Fotografia: eerste fotogalerie met foto-edities van Gela Shekeladze. Centre of Contemporary Art Tbilisi: Wato Tsereteli en legt zich vooral toe op uitwisseling en samenwerking met kunstacademies in diverse landen. Life N Style: van Nana Kirmelashvili organiseert Handmade Print Festival. MOMA Tbilisi, met Tata Qsovreli een soort wonderbaarlijke privé museum van Zurab Tsereteli. Art world power couple Nana Kipiani en Levan Chogoshvili en de uitbundige performance kunstenaar Uta Bekaia.

Het is de afgelopen tien jaar relatief rustig in Tblissi, men begint voorzichtig te geloven dat het misschien goed komt met Georgië, hoewel onlangs gebruikte de politie waterkanonnen om demonstranten te verspreiden die voor het parlementsgebouw een blokkade hadden opgeworpen. Campagnevoerders willen een omschakeling naar evenredige vertegenwoordiging, die volgens hen zou zorgen voor een meer democratisch parlement met meerdere partijen. Sinds 2012 wordt de wetgevende macht van het land gedomineerd door de regerende Georgian Dream-partij. De demonstranten vrezen dat de fragiele democratie van Georgië gevaar loopt, dankzij één man – een miljardair met een heuveltop in James Bond-stijl.

Standplaats Tbilisi

  Mamuka Samkharardze

Standplaats Tbilisi

  Nino Lomadze

Standplaats Tbilisi

  Bejan Shvelidze

Standplaats Tbilisi

  Giorgi Kekelidze

Standplaats Tbilisi

  Art villa Garikula

Standplaats Tbilisi

  Karaman Kutateladze

Standplaats Tbilisi

  Karaman Kutateladze

Standplaats Tbilisi

  Patara Gallery, Gvantsa Jishkariani, Nata Kipiani

Standplaats Tbilisi

  Levan Chogoshvili

Standplaats Tbilisi

  Nana Kipiani

Standplaats Tbilisi

  Mamuka Japharidze

Standplaats Tbilisi

  Project ArtBeat, Natia Bukia

Standplaats Tbilisi

  Erti Gallery, Tamuna Arshba

Standplaats Tbilisi

  Tamusa Zarqua

Standplaats Tbilisi

  MOMA TbilisiTata Qsovreli

Standplaats Tbilisi

  Ute Bekaia

Standplaats Tbilisi

  Vakho Bugadze

Standplaats Tbilisi

  Gagosh
About [Redactie] 9073 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*