Rob van Koningsbruggen @ Kunstmuseum Den Haag

Waar het jaar nog vers is toch wel de tentoonstelling van het jaar: Rob van Koningsbruggen, schilderijen 2003-2019. Verf op doek in weerbarstige kleuren. Beter maken ze niet. Must see voor de liefhebber.

Loutere loftuiting, een diepe buiging voor de meester, knieval. Om vanuit een wit doek steeds tot iets te komen, same same but different, zonder feitelijke herhaling, elk werk uniek en met eigen adem – ongelofelijk. Zonder esthetische behaagdrift, elk werk is op zijn eigen manier even lelijk. Zonder gemankeerde eigenzinnigheid, elk werk is op zich heel gewoon, zonder aanstellerig te zijn. Het lijkt allemaal nergens op. Behalve op zichzelf.

Ze zijn allemaal goed. Elk schilderij is goed. Nergens sleetse herhalingsdrift binnen een concept.

Zalen vol schilderijen, ik heb ze niet geteld, maar het zijn er nogal wat en allemaal goed en eigen. Ga er maar aanstaan, niet te bevatten.

Nog tot 23 februari.

kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/rob-van-koningsbruggen

Nog tot 23 februari.

kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/rob-van-koningsbruggen

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. Beetje scherp blijven JB. Dit stond al in de lijstjes van 2019. Sommige althans. Edo D. zeeg op Proustiaanse wijze in elkaar bij de aanblik van het gele driehoekje en kon nog net gereanimeerd worden. Janneke W. had al een in memoriam klaar liggen. Deze eens per decennium georganiseerde vertoning wordt georchestreerd door de Nederlandsche Schilderijenhandel BV. De aandeelhouders hebben allemaal zo’n werkje van Van K. in de opslag en hopen dat het ooit nog wat waard wordt. Van K. zelf heeft er grote verwachtingen van. Ik gun hem van harte zijn postume wereldfaam. En dat gefrustreerde over de collegae heenzeiken herken ik wel (noot aan zelf: meer zelfspot inlassen). Maar van deze foto’s krijg je toch de slappe lach? Alsof Kamagurka abstract is gaan werken. Een karikatuur van een schilderijententoonstelling, met zorgvuldig gehangen bordjes ‘Zonder titel’. Dat kan de spiritueel angehauchte Haagse burgerij wellicht nog serieus nemen, maar hier zit echt geen toekomst meer in. Ik kreeg laatst als loopbaanadvies weer eens de camera op te pakken. Gaan we niet doen. Op je hoogtepunt stoppen blijft het beste advies wat ik mee kan geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*