Sleutelwerken kunst in de openbare ruimte

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van BK-Informatie een selectie van 100 kunstwerken in de openbare ruimte op een speciale website.

“In november 2019 is er een oproep gedaan onder de lezers van het blad BK-informatie om voordrachten te doen, dat een paar honderd suggesties opleverde. Een werkgroep van professionals benoemde vervolgens 100 kunstwerken als sleutelwerken voor kunst in de openbare ruimte vanaf 1945.”

Verdraaid veel topwerk, opvallend weinig rotondekunst, verrassend werk, werk dat ik niet ken en natuurlijk ook het draaiende huis. sleutelwerken.nl

 

Uit de categorie het is groot en staat in de weg ergens waar het niet in de weg staat

Het machtige monument Observatorium – De Zandwacht
(Zie ook trendbeheer.com/2018/02/22/zandwacht-observatorium-maasvlakte-rotterdam/)

 
Uit de categorie nooit van gehoord:

Deltawerk // van RAAAF en Atelier de Lyon in Marknesse (ik weet niet eens waar Marknesse ligt)

Uit de categorie echt vet wat een sokkel:

De Zuil van Lely van Hans van Houwelingen Lijkt me naast een kunstenaars-kunstwerk ook een werk dat door bewoners omarmd zou kunnen worden. Gek, bijzonder en heel gewoon ineen.

Uit de categorie hé wat leuk die ook:

Het Wiel van Gerrit van Bakel bij Tilburg. Gerrit van Bakel is zo’n kunstenaar die na zijn dood steeds groter wordt. Gekke mogelijke onmogelijke knettertrage machines die een paar millimeter per dag bewegen.

Uit de categorie jippie Florentijn Hofman:

Het Feestaardvarken in Arnhem

Uit de categorie huh wist u dat?!

De Iglo van Aldo van Eijk. Wie klom er niet in. Jaja, maar meer speelplaats dan kunst me dunkt. Het is geen draaiend huis.

Eervolle vermelding huiveren van narigheid en ellende

Love van Plensa vind ik zelf het lelijkste/meest kitsch uit de selectie sleutelwerken maar de mensen vinden het prachtig.

Eervolle vermelding huiveren van narigheid en ellende

Het slavernijmonument in Rotterdam van Alex da Silva wellicht lelijker en in al haar letterlijkheid meer kitsch nog dan, maar de mensen vinden het indrukwekkend. Verbreek de ketenen! (Foto Otto Snoek.)

Uit de categorie draaiend huis

Körmelings draaiend huis in Tilburg.

Dit is een selecte greep van tien uit honderd. Mooi initiatief, mooie website, wat staat er veel leuks en overtuigends in de weg in Nederland. Om heel erg enthousiast over te worden.

sleutelwerken.nl

Wat ik nog mis? Nou bijvoorbeeld:

De thuishaven voor verwezen kunst. Oudbakken en overtollig worden kunstwerken uit de openbare ruimte terug kunst in dit openbaar museum in reusachtige overloop onder Kleinpolderplein.

https://trendbeheer.com/2013/06/15/observatorium-kleinpolderplein

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*