S.M.A.K. – Le Musée et son Double

Hoe eenvoudig kan het zijn. Een plan voor de verbouwing en uitbreiding van een museum. Een zo voor de hand liggend plan dat de maakbaarheid en haalbaarheid ervan haast vanzelfsprekend lijkt. S.M.A.K. presenteert Le Musée et son Double. Een speculatief architectonisch museummodel waarbij S.M.A.K. letterlijk wordt verdubbeld en een 500-tal werken uit de eigen collectie blijvend getoond kunnen worden. “Gewoon” door een simpele verlenging en op afstand een tweede “doos” krek gelijk de huidige waardoor zowel actuele presentaties alsook een vaste collectie ruim getoond kan worden.

    Samenvatting van een talk/presentatie met ondermeer Philippe Van Cauteren en Berlinde De Bruyckere

“De ontdubbeling van het S.M.A.K. in twee gelijkwaardige volumes geeft niet alleen ruimte aan de collectie, maar geeft als het ware ook ruimte aan een historische ruimte, de Floraliënhal. De volumes van het S.M.A.K. worden daarbij accolades waartussen de langgerekte historische hal zich opspant.”

Ik sta niet automatisch te juichen bij het altijd gewenste meer, groter en zogezegd beter – maar kijk eens naar het totale volume daar bij het Citadelpark. Het huidige museum kent u, het rommeltje aan gebouwen eromheen wellicht ook. Met dit plan kan een organisch geheel groeien. Het maakt het Park logischer en vormt een museumkwartier om jaloers op te zijn. Nu alleen nog lalala geld. Zou je zeggen.

Lees ook de brief aan de collectie door Van Cauteren over dit “speculatief model, een hypothetische articulatie, een elastische verbeelding die een volume aan gebouwen binnen de contouren van het Citadelpark betekenis geeft.”
smak.be/nl/nieuws/le-musee-et-son-double-brief-aan-de-collectie-door-philippe-van-cauteren

Over om jaloers op te zijn gesproken – ondertussen is Boijmans al een tweetal jaren dicht en is men begonnen met het maken van een plan. Dat asbest moet weg en Mecanoo architecten maakt een structuurontwerp. Goed idee, een plan maken. En dan eens wat centen halen. Kortom over twintig jaar staat er vast een museum. In ieder geval gaan mijn zonen opgroeien zonder een museum om de hoek.

    Le Cri meets ingegraven robothoofd. Tanden knarsen in de nacht.

Jamaar, dat Depot staat er toch maar mooi. De glimmende archiefschuur met restaurant op het dak met twee verdiepingen opslagruimte voor kunst van privéverzamelaars en bedrijfscollecties past mooi in een ambitiescenario (*niet mijn woord) is instagramable, vleesgeworden citymarketing en goed voor een eenmalig bezoek maar heeft niets van doen met een rijke tentoonstellingpraktijk, het is geen museum. Het is een opzichtige functionele glimbal. Kijk, daarnaast ligt het gesloten museum.

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*