V2_ TESTLAB

Eerder dit jaar nodigde V2 zeven kunstenaars uit voor een hybride residentie in V2 in Rotterdam. De deelnemers aan de residentie worden aangemoedigd om hedendaagse onderwerpen te verkennen, zoals ‘Virtual, Augmented en Mixed Reality, Artificial Intelligence en Machine Consciousness, Data Privacy en Surveillance, Simulation Theory, Existential Risk en Future of Humanity’ zoals ze aan de orde komen in de SF-roman Simulacron-3 uit 1964 zie: en.wikipedia.org/wiki/Simulacron-3

De deelnemers werden uitgenodigd om na te denken over het creëren van een XR (immersieve) ervaring met een sterke creatieve en artistieke component, die de gebruiker niet laat isoleren, maar eerder een collectieve ervaring creëert die in de kern rekening houdt met de concepten van menselijke interactie, groepsdynamiek en empathie. ‘Realities in Transition’ wordt meerjarig medegefinancierd door de Europese Unie. Dit project heeft tot doel “alternatieve” XR-creatie te verkennen en te ondersteunen en om te experimenteren en nieuwe verhalen en creatieve processen te presenteren. De residentie maakt gebruikt van open source-tools en bied begeleiding van experts, om een collaboratieve en productieve omgeving te bevorderen.
In eerder jaren maakten de kunstenaars ieder een eigen project. Dit jaar besloot V2 om te experimenteren om de 7 kunstenaars die elkaar niet kennen aan 1 project te laten werken. Het verwachte resultaat van de residentie is een co-gecreëerde XR-ervaring dat zal worden gepresenteerd op ARS Electronica in Linz begin september 2024.

V2 the summer residentie team

Eerder ging ik al samen met XR-maker Tung-Yen Chou naar V2 op studiobezoek en brainstorm sessie met de residenten en ik ontmoet een aantal ook buiten V2. In gesprekken met de verschillende residenten op verschillende momenten in het traject is het interessant te zien hoe iedereen het werken aan 1 project verschillend beleefd. Uiteindelijk is het voor iedereen een waardevol experiment al was het maar omdat je als kunstenaar geconfronteerd wordt met hoe je al gauw een vast stramien hebt in je werkwijze, vaak vaster dan je jezelf realiseert en leert dit al is het tijdelijk los te moeten laten. Het is een oefening om er achter te komen waar je goed en slecht op gaat. Sommigen zijn van nature einzelgänger, anderen teamspelers. De een werkt het beste in een hiërarchie de ander gaat juist uitstekend op anarchie. Niet iedereen interpreteert een uitnodiging op dezelfde wijze. De een ziet een duidelijke opdracht met een presentatie resultaat waar een ander een ruimte ziet om ‘te spelen’ en experimenteren en het proces als het resultaat ziet. Het brengt een andere waardevolle laag aan deze residentie, waar opkomende kunstenaars verrast worden en/of bevestigd worden in hun werkwijze en persoonlijkheid. De langdurige drie maanden intense samenwerking verbindt de makers meer dan naast elkaar aan individuele projecten werken. Minimaal zullen ze ieders praktijk blijven volgen en elkaar tegenkomen op presentatieplekken. Het zal ook leiden tot het vragen om feedback op projecten of samenwerking aan gaan in de toekomst als het klikt en praktijken elkaar aanvullen en kunnen versterken. Allen uitkomsten die hen individuele praktijken als ook het immersieve veld als totaal ten goede zal komen.

Ik bezocht begin augustus de combinatie van de eerste publieke presentatie van het tot zover ontwikkelde simulacron-3 project gecombineerd met een eerste presentatie van het in ontwikkeling zijnde project Digitale Tuinen.

Bij binnenkomst kan publiek een kiekje nemen. De beelden worden bewerkt door een zelf getrainde AI en worden onderdeel van de immersieve installatie en VR ervaring. Het bevraagd hoe onze data gebruikt kan worden en laat je nadenken over of en hoe we met data op moeten gaan. Mihai Gui, een van de residenten legt uit dat jongere generaties die geen andere wereld kennen dan de wereld met sociale media, AI en data misbruik, deze media en technologieën heel anders gebruiken dan oudere generaties. Ze beschermen hun ware identiteit door op sociale media kanalen een geheel nieuwe identiteit te creëren van zichzelf, met data (namen, gebeurtenissen, profielen, foto’s) die ze verzinnen, en vaak in niets op hen lijkt en zo de technologie voor ‘de gek houden’ en hun ware identiteit en data buiten ‘de matrix’ weten te houden. Vraag ik me wel weer af hoe al die verzonnen onware data die in ‘de wolk’ gedocumenteerd wordt, verwerkt worden door de kunstmatige intelligentie van Big Tech die dat overal vandaan haalt en zichzelf traint (machine learning) en wat dat dan weer voor gevolgen heeft? Het blijft fascinerend de dans van de mens en kunstmatige intelligentie…

Mocht dit alles je nieuwsgierigheid opwekken… neem de trein naar Linz in september! (Disclaimer: foto’s worden opgenomen in een gesloten en geïsoleerde database die na de presentatie leeggemaakt wordt en alle foto’s permanent verwijderd worden).

Digitale Tuinen is een project van Natalie Paneng de huidige Studio Quantum resident bij V2. Sommige lezers zagen wellicht ‘Natalie’s Trifecta van Paneng bij IDFA DocLAB (speciale jury prijs 2023). Paneng begon 2 a 3 weken voor de presentatie in Rotterdam en zal in een later stadium weer presenteren bij V2 (check the V2 website of schrijf je in op hun nieuwsbrief). Studio Quantum is een meerjarig internationaal evenementen- en artist in residentie programma van het Goethe-Instituut, dat opkomende kwantumtechnologieën verkent door de lens van kunst. Het verbindt kunstenaars en publiek met partners in technologie, cultuur, wetenschap en onderwijs om een open dialoog over het onderwerp kwantumtechnologieën en kunst te bevorderen. Studio Quantum ging vorig jaar van start met vier succesvolle artist residenties. In 2024 zijn er acht residenties en bijbehorende presentatie evenementen in Dublin, Johannesburg, Lagos, Mexico City, Karlsruhe, Rotterdam, Bangalore en Londen.

KUNSTENAARS:
Realities in Transistion 24: Mihai Gui, Silvana Callegari, Merve Sahin, Lam Lai, Eirini Lampiri, Annika Boll, en Gökay Atabek
Studio Quantum 24: Natalie Paneng

Simulacron-3 project (Realities in Transistion residentie)
4 – 8 September 2024
W: https://ars.electronica.art/festival/en/

Studio Quantum / Goethe Instituut
W: https://www.goethe.de/prj/lqs/en/index.html

V2 for the unstable media
Eendrachtsstraat 10, Rotterdam
T: +31 10 2067272
W: https://v2.nl/

FOTO – credit: eigen foto’s, m.u.v. Natalie’s Trifecta: persfoto met toestemming IDFA/kunstenaar/fotograaf voor gratis gebruik voor off en online artikelen.

About Sasha Dees 359 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*