De afgelopen tien dagen was het weer Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven dus ik stapte op de trein om een dag te gaan kijken wat er allemaal te zien en beleven was.
Bij aankomst op het Centraal Station op de eerste verdieping direct na de uitcheck poortjes was er Duty Free Zone
Met de bus (10 minuten) op naar het Koelhuis dat een culturele bestemming heeft gekregen en waar voorafgaand aan een verbouwing al regelmatig tentoonstellingen en evenementen zijn met immersieve, nieuwe media en digitale cultuur werken.
Ik start in het Eigengrau Pavilion een opblaasbare ruimte waar al je zintuigen geprikkeld worden. Je stapt in de duisternis waar je jezelf een aantal minuten de tijd moet geven om de grenzen van de nevelige intieme ruimte te verkennen en je over te geven aan licht en geluid. De koepel is geïnspireerd op de Movie-Drome (1965) van Stan VanDerBeek, een pionier van de ‘expanded cinema’ beweging uit de jaren 60 die cinema terugbracht naar de essentie van licht, ruimte en tijd. Zalán Szakács ontwikkelde het op basis van zijn thesis onderzoek issuu.com/zalan-szakacs/docs/phantasmagoria_zalan_szakacs_thesis
In het gebouw zelf een groepstentoonstelling met meer en mindere intrigerende werken
In de basement een waanzinnig bewegend licht en audio werk van Robin Beekman, waar hij zelf de lampen voor ontwierp, wat absoluut niet zou misstaan in de basement van DIA:Beacon als vervolg op het werk van Steve McQueen wat ik daar afgelopen juni zag. Beekman past het werk aan de beschikbare ruimte aan zo was het eerder ook al in Rotterdam te zien. Voor een amateur als ik onmogelijk om goed te fotograferen maar om het te zien en ervaren in persoon is super, super cool.
Terug op de bus naar het klokgebouw in Hal 3 projecten van het innovatie lab en verder hallen vol ontwerpen van studenten en ontwerpers die bestaande objecten nu in een andere vorm of van een ander materiaal (bij voorkeur duurzaam en circulair) aanbieden. Ik ben helemaal voor dingen bedenken die minder energie gebruiken en als je dan echt wat nieuws moet produceren dat dan met materiaal te doen dat niet schadelijk is voor onze toekomst. Maar hoe zinvol is een lamp kopen van circulair duurzaam materiaal als ik daar mijn al in mijn huis staande lamp dan weer voor weggooi. Zitten we dan niet vooral in een eindeloos circulair verdienmodel, de lamp (vaas, stoel, etc.) die je hebt functioneert in de meeste gevallen toch prima en als je die blijft gebruiken helemaal niet schadelijk voor het milieu maar juist wel als je die toevoegt tot de toch al groeiende berg vuilnis?
We lijken soms de weg een beetje kwijt, zo hoorde ik een student aan die bouwblokken ontwerpt zodat mensen in Afrika ook in huizen kunnen wonen die wij dan voor ze kunnen bouwen. Een idee wat in de kern uit een goed hart komt, het leven zit nu eenmaal vol goede bedoelingen. Hij onderzocht hoe je van de door ons weggooide vaak van niet afbreekbare materialen gemaakte kleren die we naar Afrika sturen bouwblokken kan maken. Om voor iedereen in Afrika huizen te bouwen verschepen we blijkbaar niet genoeg (en nee dit is geen oproep meer shit weg te gooien en naar elders te verschepen). Onze student deed vervolgend onderzoek en vond uit dat kalksteen en aarde stevige materialen zijn om mee te bouwen en dat er ook heel veel rode klei/aarde is in Afrika, Een werkelijk briljante ontdekking waar hij onmiddellijk patent op moet vragen. Op mijn vraag of hij onderzoek heeft gedaan naar de bouwmaterialen die in de afgelopen eeuwen gebruikt zijn voor gebouwen die er zelfs nu nog zijn ook in Eindhoven, en of hij wel eens van bakstenen had gehoord werd ik glazig aangekeken. Het was de hoogste tijd om een borrel achter over te slaan en naar huis te gaan…
19 t/m 27 Oktober 2024
Dutch Design Week (DDW)
Eindhoven
ddw.nl
Leave a Reply