Musea Amsterdam: Kattenkabinet

MUSEA AMSTERDAM: KATTEN KABINET

Er zijn verschillende musea op de grachten en regelmatig loop of fiets ik dan ook langs het Kattenkabinet zonder er ooit geweest te zijn. Een museum voor katten of kunst over katten spreekt me persoonlijk niet aan, zal wellicht komen door het opgroeien op een boerderij waar katten buiten of in de schuur zitten en er een persoonlijke band mee hebben en ze in huis te nemen zijn stadse fratsen die blijkbaar door de generaties heen ook in mijn DNA zijn gegrafeerd. In het kader van ga eerst maar eens zelf zien wat het precies is en probeer je in te leven in de ander en het van hun perspectief te zien loop ik dan na decennia lang te negeren, binnen te lopen.

De huizen aan de Herengracht 497 en 499 werden oorspronkelijk gebouwd in 1667 voor de gebroeders Van Loon, een rijke Amsterdamse koopmansfamilie. Adriaen van Loon, commissaris Amsterdamse Wisselbank, woonde op nummer 499 en Willem van Loon, bewindhebber (schepen) VOC en later burgemeester van Amsterdam, op nummer 497.

De huidige bewoner van Herengracht 497, durfkapitalist Bob Meijer , kocht het in 1985 van koopman en bankier Pieter van Eeghen. Op de bel etage opende Meijer in 1990 het Katten Kabinet ter nagedachtenis aan zijn rode (gember gevlekte) kater John Pierpont Morgan (1966-1983), in ere van de bank(ier) JP Morgan. De kat, zo kom ik te weten, was zijn ‘trouwe metgezel’ sinds zijn rechtenstudie in Utrecht. Over de jaren heen kocht voor de verjaardag van zijn kat, kunst met katten in de hoofdrol, schilderijen, sculpturen, curiosa, etc en vroeg hij kunstenaars portretten of sculpturen te maken van John Pierpont Morgan (de kat dus, niet de bankier). Meijer houdt overigens niet alleen van viervoeters maar ook van ‘vierwielers’. Zo ging hij eind jaren negentig op een rond de wereld trip van 33.000 km in zijn Bugatti type 46, bijgenaamd “Petit Royale”, gebouwd in de jaren 1930 (samen met een vriend die een zelfde 4-voeter sorry -wieler had). Het duo werd uitgezwaaid door Caroline Bugatti, de kleindochter van Ettorre Bugatti.

Meijer, nu rond de tachtig, is nog steeds directeur van Stichting Katten Kabinet en woont inclusief katten Siri, Oscar, Billy, Villem en Nala op de boven verdiepingen van de woning.

Er zijn vele kattenliefhebbers met katten als hun trouwe metgezel en/of onderdeel van de familie. Je hoeft met katten niet als met honden 3x per dag gaan rondlopen en ze uitlaten. Ze eten minder en zijn betaalbaarder. Je kunt katten volop ook aaien, strelen, knuffelen, en kusjes geven (getver!). Er is ‘iemand om tegen te praten’ met de bijkomstigheid dat wat je ook zegt, katten zeggen niets terug en dus heb je gelijk (want: staart ging omhoog, krabde aan het rechteroor, of knabbelde op de 3e nagel van linker achterpoot) er is geen irritant ‘tegengas’ op wat je zegt.

Het valt me op hoeveel bezoekers er komen, allemaal katten liefhebbers als ik in het voorbijgaan flarden gesprekken opvang. Ik gun de bezoekers (en anderen) hun kat als die zich daar door gesteund en getroost voelt en daardoor zich mentaal sterker voelen, en al helemaal zeker in deze tijden! Voor mij persoonlijk heeft het Katten Kabinet geen perspectief wijziging te weeg kunnen brengen ben ik bang. Het katten en stadse fratsen perspectief heeft zich eerder verankerd maar ik ga er van uit dat die houding mij door de kattenliefhebbers in de wereld ook wel gegund wordt.

Glitter kostuum van Grizabella uit de musical Cats

Voor onze Niels: Flipperkast van Tadaaki Narita

Poster collectie (Gielijn Escher, curator)


Schilderijen, sculpturen en curiosa

OPENINGSTIJDEN ALGEMEEN:
Dinsdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur

RONDLEIDING:
Dinsdag van 11.00 tot 12.00 uur
De rondleiding is te boeken vanaf 2 tot maximaal 8 personen. Een gids vertelt meer over de collectie zoals hoe komt het dat zoveel verschillende kunstenaars door de geschiedenis heen katten in hun werk opnemen en wonderlijke levensverhalen achter enkele van deze kunstenaars.

About Sasha Dees 370 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*