Ryan Gander weet het zeker

Uit het Cultureel Suplement van het NRC Handelsblad van vrijdag 23 maart, interview Sandra Smallenburg met Ryan Gander:

“Wie je sowieso niet moet vertrouwen, aldus Gander, zijn kunstenaars met een eigen website. “Van hen weet je meteen, die zullen het nooit gaan maken. Die zijn veel te desperaat. Website-kunstenaars zijn meer geïnteresseerd in het promoten van zichzelf, dan in het maken van kunst. Moet je je voorstellen, hoeveel tijd dat kost, zo’n website maken. Al die tijd had je ook in je atelier kunnen zitten om kunst te maken. Neem van mij aan: website-kunstenaars zijn wannabe’s.”

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

34 Comments

 1. MB, over jou zegt-ie het volgende:

  “Hij kan zich dood ergeren aan al die jonge kunstenaars die, zoals hijzelf, enorm gehypet worden.” Gander: “Heel jonge kunstenaars zijn vaak goed omdat ze nog compleet naief zijn. En met oude kunstenaars is ook niks mis. Maar het zijn de kunstenaars van mijn leeftijd die ik vaak niet kan uitstaan. De dertig-en-nog-wat-kunstenaar die een beetje succes krijgt”

 2. Gander had tot voor kort zelf een tamelijk uitgebreide website. Het lijkt zo een beetje op de houding van de ex-roker t.o.v. rokers.

 3. Gander is gewoon moe.

  “Moet je je voorstellen, hoeveel tijd dat kost, zo’n website maken.”

  Opening artikel: “Hij deed alleen al afgelopen jaar mee aan vijftig tentoonstellingen over de wereld. […] opende drie maanden geleden zijn eigen galerie in Londen.”

  Al die tijd had-ie ook in zijn atelier kunnen zitten om kunst te maken.

 4. Persoonlijk weet ik dat Ryan zijn blog niet geinstalleerd kreeg. Een weekend lang vloeken en vervolgens is dit het resultaat.

  In goed engels: wat de fuck. Een goed kunstenaar doet toch ook geen interviews, zeker?

 5. Gelukkig, nu hoef ik geen website meer te maken, stel je voor dat ik toch niet meer te vertrouwen zou zijn.

 6. grappig, je kunt ‘website’ in het interview heel goed vervangen door ‘interview in de NRC’.

 7. Haha wat een gelul. Opvallend dat dit soort statements altijd zo veel aandacht krijgen…

 8. Wat een onzin, ik vind die Ryan maar een lul. Bovendien heb ik drie websites en meerdere fotologs dus ben ik gebaat bij mijn eerste zin.

 9. Wannabe, loser is er ook zo een. Mijn ervaring is dat mensen die dat woord vaak in de mond nemen nogal worstelen met dat fenomeen. Hij heeft er verder toch ook niks mee te maken zou je zeggen.

 10. Hahahaha…wat een allesverhullend commentaar van Smon; “meerdere fotologs”, ZELFS ik ben de tel inmiddels kwijt! Nondesju

 11. Hmm…het ziet er zo op het eerste gezicht inderdaad uit alsof hij geen website nodig heeft.
  Ook geen atelier trouwens. Al ken ik de beste man niet, je kunt je gaan afvragen: was dat interview echt nodig ?
  Aardig wel, is zijn CV:
  2007 – Sabbatical.

 12. O ja, voor ik het vergeet te melden: mijn site wordt momenteel gereviseerd, al is er nog wel veel werk aan.

  Bijzonder handig medium trouwens, dat internet.
  Je kunt er namelijk wat mee bereiken.
  Mensen bijvoorbeeld.

  http://www.rogiermaaskant.com

  Wellicht ook aardig voor onder het kopje fotografie ?

 13. over die sabatical, zou het niet kunnen dat hij gewoon een bedrijf is begonnen dat voor veel geld websites bouwt voor net doorbrekende 30+ kunstenaars?

 14. If you, as an artist, have something to hide, its just not good to make your own website, you will look bigger on google. I also (like Ryan) made just a few works.

 15. Oksana, doesn’t it depend on your approach ? And do you mean you should conform to google as a means of intelligence for the sakes of your own benefits ? As with all applications, Google is just an instrument you could use or misuse. Any way you like it.

 16. Net aan Ryan Gander gevraagd wat ie bedoelde met zijn website statement. Hij had het niet zo bedoeld, zei ie. Maar kunstenaars met visitekaartjes moeten wel allemaal afgeschoten worden. Anyone?

 17. Er zijn talloze kleffe manieren van netwerken waar geen visitekaartje aan te pas komt.
  Maar een visitekaartje, nee inderdaad, dat is niet kies voor onze soort.

 18. Nicoline… De afgelopen dagen was ik al ernstig aan het afwegen of er ook niet eens visitekaartjes moeten gaan komen. Dankzij Ryan Gander (1976, Chester, UK) heb ik vanavond een knoop kunnen doorhaken. Waar kan ik straks mijn nieuwe drukwerkjes naartoe laten zenden? Misschien is er bij jou een postadres bekend? Ik wacht af…

 19. Ik vind het idee van een kaartje dat de mogelijkheid biedt om eens op visite te komen op zich nog niet zo heel slecht. Het is denk ik meer een kwestie van zorgvuldigheid in acht nemen tijdens het overhandigen.

 20. jezelf omhullen in mysterie en schoppen tegen modernisering dat is ook wannabe gedrag.
  het zjn immers geen webistekunstenaars maar kunstenaars met een website.
  een site is al een stuk expressie van een kunstenaar en duid niet op een creatieve tekortkoming ter compensatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*