Eindexamenperformances @ KABK Den Haag

a0

Eigenlijk vreemd, dat  alle performances die ik kon waarnemen,  plaatsvonden door studenten van ArtScience.  Het medium lijkt voor Beeldende Kunst daar niet meer interessant. Gelukkig nog wel wat video.

www.kabk.nl

a1

a5

a4

a6

Thijs Elich deed een eenmansopera aan de hand van zestien operaslotaccoorden.

a7

a8

a9

a10

a11

Jochem van Tol transformeerde een reusachtig vel papier met behulp van hitte tot visuele muziek

a13

Nieke Koek toonde in Stap met behulp van deze schoen een fascinerende surround beeld- en geluidsregistratie.

a14a

a14b

a14c

a14d

Branko Miliskovic deed verslag van collectieve schuld en zijn tocht naar grotere vrijheid.

a15

En Lyndsey Housden en Yoko Seyama deden in deze ruimte een prachtige performance die in foto’s niet is vast te leggen.

7 Comments

 1. En zo kan iedereen zich kunstenaar noemen met een prentje… ongelooflijk wat voor een troep de kabk de laatste 10 jaar aflevert dit heeft niets meer met kunst te maken.
  Stipjes op doeken, dansende mafkezen, kleding dat er uitziet als vuilniszakken bekleed met jute, het is echt bizar slecht.
  Dit is geen kunst
  dit is bagger.

  Tot nu toe ben ik niet 1 kunstenaar tegengekomen op de kabk.

  laat ze maar eens een painting van rembrandt naschilderen.

  kunnen ze niet.
  hoezo kunstenaar?

  Eerst kopieren, dan leren, en dan uitvoeren.
  daar valt geen diploma aan te verbinden.
  het aloude spreekwoord zegt:
  oefening baart kunst.

  Kunstenaar kun je niet worden. Als kunstenaar wordt je geboren.
  En daar is géén diploma aan verbonden.
  grote kolder.

 2. oooh dat is echt niet lief! ik ben zelf student aan de kabk. ben het volledig met je eens met je kunstenaar kun je niet worden etc.
  maar nou ben ik toch benieuwd wat voor een meesterwerken jij voortbrengt..

 3. mar trouwens, ‘oefening baart kunst’, en ‘als kunstenaar wordt je geboren’, daar spreek je jezelf toch wel een beetje tegen

 4. Lief? Lief zijn tegen een omhoogneukende groep die nep is ? Kunstenaar zijn is geen beroep, maar een way of living. daar zijn geen opleidingen voor. wat een gestoorde reacties hier. Natuurlijk kun je geen kunstenaar worden ……….. En kunstacademies zijn gewoon instanties voor dagbesteding, om mensen met zware mentale problemen een kans te bieden in de maatschappij. Slechts 2 procent van de afgestudeerden vinden werk .. de rest doet niets meer met hun opleiding of gaan de prostitutie in of krijgen een kantoorbaan. Aan kunst kan geen diploma verbonden zijn. Ware kunst komt uit het hart. Oefening baart idd kunst. Maar oefening is altijd een autodidactisch process. Een docent kan je hooguit een klein beetje sturen. De kabk is natuurlijk een aanfluiting. Wat Talbot schrijft klopt. “als kunstenaar wordt je geboren” Idd. Je kunt het niet worden. Al helemaal niet via een kunstacademie.

 5. Niet elke vorm van vakmanschap is kunst, maar elke vorm van kunst heeft wel een bodem van vakmanschap nodig (dit is niet tegenstrijdig; niet elke vogel is een zwaluw, maar elke zwaluw is een etc…). Die vakmanschap kunnen docenten hun studenten leren, de rest is een toetje van creativiteit die uit de student zelf moet ontpoppen.

 6. Iets goed kunnen naschilderen is een ambacht. iets nieuws maken, dat nog nooit gedaan is, kan kunst zijn, mits er velen zijn die er ook waarde aan hechten en het van hogere kwaliteit vinden. En kunstenaar is maar een woord, net als vakkenvuller, of interieurverzorger…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*