Ilya en Emilia Kabakov @ Mentrum

a1

How to Meet an Angel heet de sculptuur die Ilya en Emilia Kabakov geheel gratis voor de psychiatrische kliniek in het hartje van Amsterdam ontwierpen. Vooral een financiële bijdrage van SKOR maakte de uitvoering mogelijk.

www.mentrum.nl/mentrum/nieuws/actueel/how_to_meet_an_angel

www.skor.nl/artefact-3826-nl.html

a1a

Kunstbobo’s kwamen handjes schudden.

a2

Jan Hoet interviewde de kunstenaars en verhaalde over zijn ouders die behalve zeven kinderen ook vijf psychiatrische patiënten van de kliniek van zijn vader een thuis boden. Zijn vader sprak niet van patiënten maar van ‘ gezonde anderen’.

a2a

Emilia Kabakov vergeleek de tocht op de ladder met het genezingsproces en de laatste stap met de hoop op een wonder.

a3

Burgemeester Job Cohen mocht de onthulling verrichten…

a4

onder het goedkeurend oog van de Kabakovs.

a5

a6

Mentrum: ‘Een man op de top van een ladder, hangend aan de gevel van een psychiatrische kliniek, is dat geen oproep tot – of op zijn minst uitbeelding van – suïcide? Deze vraag hebben wij serieus afgewogen. Wat de kunstenaars betreft doet de opstijgende lijn van het kunstwerk bij uitstek niet denken aan suïcide, maar juist aan het reiken naar het hogere. ‘

Mentrum vroeg ook een groep van in – en externe deskundigen naar hun opinie. ‘Zij allen waren van mening dat het kunstwerk niet aanzet tot suïcidaal gedrag maar juist een positieve boodschap heeft. Onze Cliëntenraad beschouwt het kunstwerk zelfs als een eerbetoon aan cliënten.’

4 Comments

  1. Kom je uit zuidelijke richting de constantijn huygensstraat in fietsen dan is het een man die de nazigroet brengt. In zijn eentje op een ladder dat wel, maar toch..

  2. Zou lachen zijn als er nu allemaal mensen gaan springen in die kliniek, vindt het toch een beetje vreemd om dit soort kunst bij de toch wat kwestbaardere mens te plaatsen. Kostte het ding ipv gratis niet 100.000?

  3. Een tamelijk wrange opmerking, Gerhard, als je weet dat de Kabakovs beiden joods zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*