Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2009

entree

De entree: Oud Hollandsch gezellig.

Niet zoals voorgaande verbouwingsjaren te gast in het GEM Den Haag, maar gewoon weer een ouderwetse huiskamertentoonstelling in het paleis op de Dam.

koffie1

Kopje koffie vooraf.

koffie2

Nog een kopje koffie vooraf.

entrrrrr

Naar de huiskamer voor een warm welkom, lezing van het juryrapport en de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2009.

menigte

wachten

alex

Een van de winnaars van vorig jaar, Alex Jacobs, torst een koningsketting met spie. Platte huisvlijt of fiere arte povera?

suto

Om in aanmerking te komen voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2009 moest je dit jaar naakte mannen, naakte mannen met honden, naakte honden of naakte honden met mannen schilderen. Aldus juryvoorzitter Wilma Sütö.

meeeens

Koningin Beatrix onderschrijft het juryrapport van harte. “Naakte mannen, naakte mannen met honden, naakte honden of naakte honden met mannen, is er iets mooiers denkbaar?”

fotomoment

Fotomoment

winnaars

Vier trotse winnaars: Marie Aly, Esiri Erheriene-Essi, Hans Hoekstra en Carin Yatsiv.

mariuslut

Marius Lut, op de rug bezien, koud bekomen van de schrik dat zijn werk op een zwarte achtergrond is gehangen.

lut

Lut legt uit.

foto

Casper Warmoeskerken

fotojj

Marie Civikov

vrijsen

Jeroen Vrijsen

Update 13-10: Op verzoek van Jeroen Vrijsen:

vrijsen2

Uit de reacties: “ik zag de foto van mijn schilderij, maar het staat op zijn kop. bij de opening was mijn schilderij namelijk verkeert opgehangen. kunnen jullie s.v.p. een goede afbeelding van het schilderij plaatsen.”

Bij deze.

(Het klopt, er is niets niet gelogen aan, zie jeroenvrijsen.exto.nl/gallery/detail/id/13622826.html op de site van Jeroen Vrijsen.)

winnaarhoekstra

Winnaar Hans Hoekstra.

hoekstra0

hoekstra1

Hans Hoekstra

schilder

hapjestijd

Bonnie Severien

winaarww4

winnaarww5

winnaarww

Winnaar Carin Yatsiv

frankammerlaan

Frank Ammerlaan

manmetdoekje

Jack Holden

autopsie

Toyah van de Ven

kreuzberger1

kreuzberger2

Lilian Kreutzberger

sabinatimmermans1

sabinatimmermans2

Sabina Timmermans

johanvandijke0

johanvandijke

Johan van Dijke

verf

Paul Beumer

essi1

essi2

Winnaar Esiri Erheriene-Essi

broszat

favo

Persoonlijk favoriet – naast Hans Hoekstra en Carin Yatsiv – Niels Broszat

lotevanlieshout

Lotte van Lieshout poseert met de kapitein generaal van de beveiliging.

maryali

Winnaar Marie Aly

joepovertoom

Joep Overtoom

roosvandeput

Roos van Put (Kunstbeeld) kiekt Trendbeheer.

Met noot: vanwege de kredietcrisis was er zo weinig licht dat de naambordjes / geheugensteuntjes gefotografeerd met de wegwerpcamera van Trendbeheer ongeveer zo oogden:

leesbaar1

Leesbaar

leesbaar2

Leesbaar

onleesbaar

Onleesbaar

Waar mogelijk worden aanvullende credits nog ingevoegd.

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

24 Comments

 1. @ Toyah: Dank! Je naam is ingevoegd evenals de links naar de websites van alle genoemde kunstenaars.

 2. Van wie is dat zwart / wit street-art stencil met aangereikte spuitbus?

  p.s.: Laatste plaatje “Toya van de Ven”?

 3. Ik moest ook meteen aan dit schilderij denken van Richter, maar vind dat het schilderij wel meer inhoudt dan ”een nageschilderde Daniël Richter”. Het kleurgebruik lijkt op elkaar ja, en er staan ook 4 honden en mannen op. Persoonlijk is Esiri mijn favoriet. Haar tweede ingezonden werk doet overigens nergens aan D. Richter denken. Wil je echt kopiëer schilderwerk zien, dan moet je eens het werk van Gijs van Lith naast dat van Tjebbe Beekman neerleggen (Ook een van mijn favorieten, de laatste).

 4. r, lekker makkelijk! zo niet onderbouwd….
  Ik sluit mij geheel aan bij Marie en ook wat betreft het schilderwerk van van Lith:.)

 5. r, niet zo gemakkelijk doen hoor, heb het minimaal over compositie, kleurgebruik, schilderstijl, en afbeelding zelf.
  Die zijn toch allemaal compleet vernieuwend en fris? , toch?

 6. de schilderkunst heeft het vooral over zich zelf. maar dat is al vrij lang zo. zeker in nederland. enig intellectuele/ inhoudelijke uitgangspunt zou van tijd tot tijd iets meer diepgang en vooral noodzaak met zich meebrengen.

 7. mmmm,

  ik zag de foto van mijn schilderij, maar het staat op zijn kop. bij de opening was mijn schilderij namelijk verkeert opgehangen.

  kunnen jullie s.v.p. een goede afbeelding van het schilderij plaatsen.
  mvg jeroen

 8. Nou, als dit de veelbelovende kunstenaars van de toekomst moeten zijn, dan mag de kredietcrisis de Nederlandse kunst ook wel de nek omdraaien. Academisme viert hoogtij en dat is een slechte zaak. Waar zijn de gelijken van bijvoorbeeld een Veronese die onder doodsbedreiging van de inquisitie z’n schilderij maar een andere naam gaf, maar weigerde het te vernietigen….. Zoek dat maar eens op stelletje brave zondagsschildertjes.

 9. het is wel knap dat prijs na prijs steeds exact dezelfde schilderkunst wint , dat het daardoor lijkt op andere schilderijen lijkt me niet meer dan logisch (of ze nu op zondag of andere dagen van de week geschilderd worden doet er in deze niet zoveel toe)

 10. Het maakt me eigenlijk geen hol uit wat de jury uiteindelijk kiest, ook al lijkt dat jaar op jaar een vrij veilige keuze zonder een uitgesproken eigen mening te zijn.
  Maar als schilder zijnde lijkt me het toch niet fijn om veelvuldig geassocieerd te worden met andere schilders. Zelf vind ik het verschrikkelijk als mensen zeggen “Je werk lijkt wel op die en die”.
  Mooie doeken van Marie Civikov btw.

 11. De reacties lezend ben ik het er mee eens dat hedendaagse schilderkunst vaak weinig vernieuwing behelsd. Echter zijn er een aantal redenen om kritisch na te denken over de commentaren.

  1.) Historisch gezien heeft schilderkunst zich tamelijk traag vernieuwd. Soms zaten er gaten van wel een paar honderd jaar tussen elkaar verdringende stromingen. Gemakshalve wordt dus vergeten dat het een resultaat van alledag is dat schilders elkaar refereerden en beeldende oplossing van elkaar ‘lenen’. Wellicht is het ook kenmerkend voor de tijd waarin we nu leven (gedreven door hyper consumptie en een zich nog steeds versnellende technologische revolutie) dat we verwachten dat de schilderkunst, evenals de producten van apple, zich ieder jaar opnieuw uitvindt. Dit lijkt me geen realistische vereiste.

  Dit gezegd hebbende, 2.) Van de 24 kunstenaar zijn er een aantal debutanten n.l. Lut, Broszat en Overtoom, die een nieuwe en geheel eigen visie op schilderen brengen, deze kunstenaars zijn wat mij betreft niet duidelijk te plaatsen in een hedendaags discours (alle studeerden aan de KABK, wellicht toeval). Dat er bij de 24 twee a drie echt interessante vernieuwende schilders te vinden zijn lijkt mij geen slechte opbrengst. Wellicht is een probleem in de Nederlandse schilderkunst dat instituten (lees. De Ateliers) zo een sterke stempel drukken op de esthetische verschijning van de schilderkunst die er gemaakt wordt. Rondlopend over de tentoonstelling kon ik precies aanduiden wie in dit instituut verbleven/verblijven, na web research bleken deze vermoedens idd te kloppen. Dit is kwalijk. De kunstenaars die geen 2e fase hebben doorlopen leken meer te hangen op het werk van nu succesvolle kunstenaars (echter lijken de werken dan weinig inhoudelijk statement te behelzen en verbleken ze tot illustraties van iets dat al veel verder is uitgewerkt) wat wellicht logisch is gezien zij minder kritische reflectie op hun werk hebben genoten.

  Echter is het in mijn ogen kwalijker dat schilders een esthetische voorkeur ontwikkelen op basis van al ruim 10/15 jaar heersende conventies binnen een instituut. Het is de taak van deelnemers aan instituten juist deze conventies aan te vechten en niet als brave studenten te doen wat hun docenten ze adviseren. Dan lijkt mij de uitwijk naar het buitenland zoals v.b. Overtoom deed een meer verstandige keuze. Dit brengt verfrissing in het hedendaagse schilderklimaat.

  Ik hoop dat de prijs volgend jaar dan ook van een grotere pluraliteit of mate van autonomie spreekt. Dit op basis van door de kunstwerken aangedragen parameters met hun eigen ambities en doelstellingen.
  Zo hoop ik vooral dat de jury zich weerhoud van een nogal oppervlakkige, clichématige thematiek die aan de prijs was gehangen, naakte mannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*