Floris Kruidenberg, Clara Palli Monguilod & Johan Gustavsson @ JCAdeKok, Den Haag

Floris Kruidenberg, Clara Palli Monguilod en Johan Gustavsson studeerden in 2004 samen af aan de Kabk, Den Haag.
Zes jaar later brengt Rien Monshouwer ze weer bij elkaar in een show @ JCA de Kok in Den Haag.

www.jcadekok.nl

Ze waren elkaar niet echt uit het oog verloren want Kruidenberg, Palli Monguilod en Gustavsson vormen samen driekwart van kunstenaarsinitiatief 1646.

Rien Monshouwer was destijds (en nog steeds geloof ik) docent op de Kabk en hij ervoer dat eindexamenjaar als een zeer bijzonder jaar.

Kruidenberg, Palli Monguilod en Gustavsson waren voor hem niet de enige uitschieters dat jaar, maar omdat ze destijds samen optrokken en dat nu nog steeds doen leek het hem een goede reden om hen te selecteren voor de show in JCA de Kok .

Hij doet dat als gastcurator, want JCA de Kok wordt gerund door drie kunstenaars die van de avondopleiding van de Kabk afkomstig zijn. Ook om die reden leek het Monshouwer een goede reden de drie uit te nodigen. Het zijn twee vergelijkbare groepjes kunstenaars, maar met een andere achtergrond (er is een beetje een cultuurverschil tussen de dag- en de avondopleiding van de Kabk) en een andere insteek ten opzichte van het kunstenaarsinitiatief.

Dat JCA de Kok een kunstenaarsinitiatief is zou je sowieso niet snel denken. De ‘production values’ van de tentoonstellingsruimte zijn nogal hoog. Kijkend naar de perfect afgewerkte muren, de speciaal geïnstalleerde deuren en gietvloer ga je je toch onbewust afvragen wie zijn goedgevulde spaarvarken kapot heeft geslagen.

Maar goed, daar gaat het natuurlijk niet om en het is weinig chique de vraag te stellen, dus snel terug naar het werk.

Rien Monshouwer ziet dat de drie zich duidelijk ontwikkeld hebben en volwassener zijn geworden in hun werk, maar tegelijkertijd nog steeds vanuit de zelfde uitgangspunten werken.

Het draait bij Floris Kruidenberg nog steeds om de waarneming, Kruidenberg kijkt om zich heen en verwondert zich. In dit werk wordt het efficiënt tellen van chimpansees vergeleken met dat van de mens en geplaatst naast het tellen van de ontelbare hoeveelheid sterren in het universum.

Kruidenberg zelf geeft aan dat hij tegenwoordig zijn werk minder van te voren bedenkt en meer laat onstaan vanuit wat het materiaal aanreikt.

Clara Palli Monguilod onderzoekt de wereld o.a door middel van haar Spaanse Oma die ze existentialistische vragen in het Engels laat herhalen. ‘Why do I do what I do?’ en ‘What is it all about?’ krijgen een poëtische ondertoon, wetende dat de dame geen idee heeft wat ze zegt.

Er is een duidelijke constante in de ontwikkeling van Johan Gustavsson; zijn tekeningen, die onlangs nog te zien waren bij Lief Hertje en de Grote Witte Reus.

Die tekeningen worden overigens vaak begeleid door sculpturale ingrepen,

..waarvan sommige bekend voorkomen..

Monshouwer ziet in de presentatie van de drie kunstenaarinitiatieforganiserende kunstenaars al flink wat openingen voor nieuwe projecten, dus het is te hopen dat hij nog een keer mag gastcureren bij JCA de Kok.

Deze show duurt in ieder geval nog tot 18 april..

http://www.jcadekok.nl/nu.html

3 Comments

  1. De opelettende lezertjes hebben hem al op de eerste foto zijn report zien vergaren..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*