Dat was de/het NRC. Next?

Terwijl Wiki lekt komt de/het NRC met dit:

Voor de kattenbak miauwt Wonka wijs.

Alfabet met iets in rode en groene letters.

Let wel dit is niet een of andere wegwerpbijlage, dit is de spread met pagina 2 en 3(!) van voorheen een grote mensenkrant. Lijkt inderdaad elke dag meer op een uitvergrote NRC Next.

Grafische ongein, groot en veel BEELD maar is er ook inhoud?

Meer hoogtepunten: Tatort is Iets. Facebook bestaat. Pipo in België. C cedille in telenovela.

En waar vandaag 972.000 staat staat morgen 4. (Het aantal minuten waarin je de/het NRC uitleest.)

Alt-f4 tiepte het meer dan zes jaar geleden al op, lang voor het aantreden van VK-kenner Vandermeersch:

“Hoe kan een kwaliteitskoerant zo snel zo diep dalen?”

alt-f4.org/72.html

Dat waren andere tijden, terug naar de onze:

Ook iets leuks over matrozenpakjes en over dichte protestantse liederen in de krant van vandaag.

En er is plaats en plek ingeruimd voor een dagelijkse bruine vlek getiteld poep van toen.

Concurreren met Metro/Spits: je moet er maar opkomen.

Update 11-12:

De nieuwe doelgroep van NRC: mensen met korte linkerarmpjes.

Het is geen Tabloid, het is geen Berliner, het is geen grotemensenkrant; het is helemaal NIETS. De hele zaterdagkoerant ongelezen wegeflikkerd.

Pats! Die zit.

En dat terwijl de dag tevoor op pagina vijf nog brekend voorpaginanieuws was geplaatst.

Komt 4 nu voor of na 6?

En dat terwijl ze voor 272,50 euro per jaar steeds vaker de allinea’s nummeren.

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

31 Comments

 1. Nu de digitale versie openstaat, vanwege éen of andere innovatie die niet werkt, lees ik NRC Handelsblad weer eens. Of beter: het blijft bij bladeren.

 2. Je las die krant ooit omdat die een keer per dag op 12 pagina’s alles van belang rangschikte en context gaf. Maar die Belg verandert de NRC in een chaotische vergaarbak aan trivia, zoals De Gazet van Antwerpen dat was, en De Morgen inmiddels ookis. Die Morgen hàd ooit ook een goede cultuur-redaktie en bijlage (Café des Arts), maar daar is helemaal niks van over, behalve wat produkt-placement aan ditjes en datjes over informatiedragers.

  Goed, we vinden het wel op het net, maar een krant er naast bijhouden wordt wel hoe langer hoe zinlediger.

 3. Maar altijd nog beter dan de Volkskrant, die leest als één grote rouwadvertentie.

 4. Wat erg is is op de voorpagina nieuws lezen en dan de pagina omslaan en dan hetzelfde nieuws nog eens lezen. Veel herhaling, onnut grote fotos en infografics. Pagina 2 en 3 vormen het dieptepunt van NRC in transitie.

  Wat ook erg is is een volwassen krantenformaat vullen alsof het een tabloidformaat is.

 5. Wat een gekletter aan meningen. Vond alt-f4 echt absurd maar kan ook deze post niet helemaal te volgen.
  De kern: blz 2 en 3 in transitie. Ik vond dat alfabet ook nogal simplistisch (vooral ook inhoudelijk gezien) en inderdaad te groot. Maar om dan als Bewijsstuk B de Media-pagina (ja, dat gaat over tv e.d.) achterin de krant en de Achterpagina aan te voeren als bewijs van de leegheid van de krant gaat me wat ver. Ik weet sinds vanochtend weer meer over de toestand in de wereld, heb weer een inhoudelijk gesprek gevoerd met de stukken op de (dagelijkse) Opiniepagina en weet meer over de toestand van de SER. Nee, dat lukte me niet in 4 minuten.
  En ik vind nieuws van 40 jaar geleden ongelooflijk interessant al is het maar om te merken dat sommige dingen langzamer veranderen dan je denkt. Maar ja, dan is er niks meer om op te foeteren, natuurlijk (ik kan persoonlijk op dit moment wel iets anders bedenken (maatschappelijk gezien) om heel erg boos over te worden dan de koers van het NRC).

 6. Update 11-12:
  Fotobewijs ingevoegd van ultieme poging abonnees te schofferen middels advertentie-experimentje. Werp je dat mankeblaadje weg, werp je ook sport en de achterflap (of zoiets) mee weg.

 7. Ik ben er ook bijna klaar mee. Ik begreep nooit dat de Metro het zo ver liet komen om de hele voorpagina te verkopen als advertentie. Dat zal een “echte” krant nooit doen. Dacht ik….
  Nu lag er vanochtend een Rolex krant op mijn mat. Nog één zo’n actie en ik ga weer terug naar Het Parool.
  (p.s. ik heb medelijden met alle mensen die in die iPad actie zijn getrapt. Die moeten nog minstens twee jaar…)

 8. Meer lezers zijn razend enthousiast:

  Ja, wat denken ze wel; dat ik nu naar de winkel ren om als kerstkado een Rolex aan te schaffen

  NRC blijft de boel verkl*t*n.

  Eerst een Rolexadvertentie afscheuren voordat je gvd de voorpagina van #nrc kan lezen vandaag.

  Heb ik nou een krant of een rolex in de brievenbus gekregen?

  NRC in het hok van de cavia. Wanneer de cavia hele zinnen gaat praten meld ik het hier

  Handig,die rare rolex-flap aan de #NRC kan zo in één beweging met de sportpagina bij het oud papier…

  Net toen je dacht dat het niet gekker kon: ook de iPad #NRC heeft op de voorpagina die protserige reclame.

  De #NRC valt niet te lezen #fail

  Zeg #nrc stop eens gauw met die #proletenreclame

  Heb je die *#%@%-rolex bijlage van het #NRC afgescheurd, staat er onder nog een reclame van Rolex. Ok ok, ze winnen, ik ga er nu een kopen.

  t Wordt steeds erger met #nrc. Irritante sponsored magazines, en nu een mal omslagvel van Rolex. Is het vijf voor twaalf?

  Rolex advert on front of our paper.Seriously wondering whether we’re still its target audience. #nrc

  OMG mijn pampieren NRC heeft een popup ad op de voorpagina?!

  Column #nrc ombudsman ‘bijsluiter bij krant’. Is #nrc nu bijsluiter bij reclame voor foute horloges?

  #metro heeft ook soms malle flappen. Maar a) is geen broadsheet b) zit nietje in c) betaal ik geen 272,50 per jaar voor #fail #nrc

  Aan maar liefst 3 katernen van #nrc zit 4-koloms reclameflodder. Zonder nietje in rug. Onleesbaar uit losse hand dus #wc #fail

  De aanstootgevende reclame is niet weg te vouwen,want dan val de za-#NRC uit elkaar.

  http://twitter.com/search?q=%23NRC

 9. Wel verfrissend zo’n horloge als dagelijkse ergenis. De voorbeelden van de laatste twee plaatjes (inspectie van de eigen stoelgang door Luyendijk c.s. en het dagelijkse etaleren van luiheid / maskeren van gebrek aan talent met ‘x vragen over y’) beginnen sleets te worden. Zeker voor 336 euro per jaar (krijgt JB korting?).

  Gelukkig heeft de redactie in de rubriek ingezonden brieven vandaag ook een (1) representatieve reactie geplaatst. De kop ‘Vernieuwde krant staat vol verassingen’ dekt de lading: ‘Mijn enige bezwaar is dat het mij nu veel meer tijd kost de krant te lezen, waardoor ik niet meer toekom aan een boek.’

 10. Nog minstens 4 keer deze ellende aldus de NRC:

  Geachte lezer,

  Afgelopen weekend zat er een zeer opvallende advertentie van Rolex rondom NRC Handelsblad en dat is niet iedereen goed bevallen. Wij ontvingen een kleine 200 negatieve reacties, het merendeel per e-mail. Op een oplage van 300.000 kranten op zaterdag is dat misschien niet zo veel, maar het zijn toch ten minste 200 ontevreden lezers (menig schrijver zei tevens namens huisgenoten te klagen) en dat betreuren wij natuurlijk zeer. NRC Handelsblad streeft ernaar zijn lezers het beste voor te zetten wat de Nederlandse schrijvende journalistiek te bieden heeft, en dan is het ronduit jammer als het leesplezier wordt beknot door een als hinderlijk ervaren advertentie. De klachten betroffen het merk Rolex (dat niet zou passen in deze tijd van besparingen en eigenlijk hoe dan ook niet bij NRC Handelsblad), de plaats (over de voorpagina en het economiekatern) en het formaat (half, wat lastig omsloeg).

  U was een van de tweehonderd en allereerst willen wij u danken voor uw betrokkenheid. Uit ergernis spreekt een meer dan gemiddelde band met de krant, en wij zijn trots op zulke lezers. Voor hen doen we het. Voor hen proberen we het nieuws niet alleen te verslaan maar ook te duiden. Voor hen proberen we trends inzichtelijk te maken. Voor hen proberen we zaken te onderzoeken die het onderzoeken waard zijn, maar die anderen misschien liever verborgen houden. In een tijd van vervlakking en steeds meer van hetzelfde via televisie en websites, is dit soort journalistiek meer dan nodig. De beste correspondenten in relevante plaatsen als Shanghai en Washington, de beste wetenschapsredactie, de beste onderzoeksjournalisten – NRC Handelsblad en nrc.next doen het niet voor minder. Onze verslaggever Joep Dohmen is deze maand uitgeroepen tot Journalist van het Jaar voor zijn serie onthullingen over misbruik in de katholieke kerk. Dohmen heeft maanden aan dit onderzoek gewerkt. Bij de meeste kranten, laat staan bij televisieomroepen, staat dit soort journalistiek onder druk, als het al niet is wegbezuinigd. Bij NRC niet. Wij weigeren ons neer te leggen bij de gedachte dat alles sneller, korter en vooral goedkoper moet.

  Het abonnementsgeld van onze lezers dekt een groot deel van onze kosten, maar lang niet alle. En doordat het aantal lezers de afgelopen jaren eerder daalde dan groeide, staat deze inkomstenbron onder druk. (Gelukkig trekken de vernieuwingen van de laatste weken weer nieuwe lezers naar NRC Handelsblad.) Adverteerders beperken hun budget, en verplaatsen hun uitingen naar internet, waar ze beter denken te kunnen meten of ze worden opgemerkt. Tenzij we iets extra’s voor ze doen. De halve ‘coverwrap’ met Rolex was zoiets extra’s. We hebben een afspraak voor vier keer, dus dat weet u dan alvast, en dat dekt de jaarsalarissen van twee journalisten. Een ex-adverteerder, die NRC Handelsblad eerder de rug had toegekeerd, hebben we teruggehaald met de belofte één keer zo’n uiting te plaatsen. (komende week). Het betreft voor ons ook een experiment, en we zullen uw opmerkingen bij de evaluatie ook zeker meewegen.

  Vooraf hebben we natuurlijk zorgvuldig afgewogen of we toestemming zouden geven tot dit soort advertenties. We begrijpen hoe ingrijpend het kan zijn – we zijn zelf ook lezers en liefhebbers van NRC-journalistiek. Maar we leven in economisch lastige tijden, dat is de realiteit. En onze missie is niet alle lezers tevreden te houden. Onze missie is de beste journalistiek van Nederland te brengen. Als het dan toch moet, zijn wij liever de oorzaak van kritiek op overvloedige advertenties dan van kritiek op een te magere journalistiek inhoud.

  Wij hopen dat u ondanks uw ergernis toch van NRC zult blijven genieten.

  Met vriendelijke groet,

  Hans Nijenhuis
  Peter Vandermeersch
  Uitgever Hoofdredacteur

 11. Geweldig ook die retorische ondervanging van de kritiek: bagatelliseer het aantal klagers en steek ze vervolgens een pluim in de reet met hun meer dan gemiddelde betrokkenheid.

 12. > bagatelliseer het aantal klagers

  Dat zei ik al tegen iemand die een poll/petitie wilde opstarten met ‘red het NRC’. Ook met 10.000 ondertekenaars kun je weggelachen worden als We Dont Give a Shit daar lust toe gevoelt.

  Kijk naar het aantal negatieve reacties over de nieuwe website: slechts 721. Alleen logkleuter en We Dont Give a Shit zelf en drie vrienden zijn positief.

  Wellicht vandaag weer op papier een ingezonden brief, ronkende: “Welk een mooie website hebben julie gebakken – ik lees bijna geen boek meer.”

 13. Nog niet zo heel lang geleden was de regel dat voor iedere boze brief er 175 niet geschreven zijn. Dat was waarschijnlijk van voor het internet. Inmiddels klimt men makkelijker in de elektronische pen, dus laten het er tegenwoordig 100 zijn. Dan zijn dat dus ruim 20.000 ziedend woedende lezers, die niet iedere week peop in hun gezicht gesmeerd willen. 20.000 op 300.000 is toch al meer dan 5% VanderMeersch. Van zoveel woede moet u toch schrikken als gevierd marketeer…

  http://www.molblog.nl/bericht/Journalist-krijgt-Vlaamse-marketingprijs/

 14. (“Gelukkig trekken de vernieuwingen van de laatste weken weer nieuwe lezers naar NRC Handelsblad.”) (Staat tegenover dat alleen ik al inmiddels meer opzeggers dan blijvers in mijn tamelijk grote NRC-lezerskennissenkring – SCRABBLE-alert – tel; en als die eenmaal weg zijn, komen ze pas weer terug als de aanstichters van dit kwaad voorgoed zijn afgeserveerd)

  “De aanstichters van dit kwaad”? Wie zijn dat dan wel?
  (knip)
  (plak)
  Hans Nijenhuis
  Peter Vandermeersch
  Derek Sauer
  Uitgever Hoofdredacteur Eigenaar
  + de gedogende redacteuren van NRC en Next

 15. Ondertussen in de krochten van de NRC site:

  http://weblogs.nrc.nl/nrclab/2010/12/18/de-opvallende-advertentie-van-rolex/

  “Ik ben nu bijna 45 jaar abonnee [..] Al meer dan 50 jaar ben ik abonnee [..] In de 25 jaar dat ik abonnee ben [..] Na 20 jaar abonnee”

  We Dont Give a Shit: “We hebben dat overwogen, een hele pagina, maar niet doorgezet omdat de lezer dan als hij of zij de krant in de bus krijgt, in eerste instantie niet eens ziet dat het zijn of haar NRC Handelsblad is. “

 16. Ernst-jan Pfauth, Over de kritiek op de nieuwe nrc.nl

  “Zes dagen geleden kwam de nieuwe nrc.nl online. Voor in ieder geval 1.100 bezoekers was dat een grote schok – getuige hun reacties op deze blog – en afgaande op tweets en facebookberichten ligt dit getal waarschijnlijk nog hoger. Tijd om ze samen te vatten, en aan te kondigen wat we met de kritiek doen.”

 17. Eerder dit jaar heeft de hoofdredacteur tijdens een symposium de top 10 van valkuilen opgesomd.

  Die tien valkuilen zijn:

  1. Nieuws is datgene waarvan er beeld is
  2. Oppervlakkigheid dreigt het te halen op inhoud
  3. De snelheid van het nieuws
  4. Nieuws moet beknopt zijn
  5. Simplificatie
  6. Wat wil de lezer?
  7. Wat is relevant en wat is triviaal?
  8. De tango van politiek en media
  9. De pers is een negatief beest
  10. Media kijken niet meer naar het buitenland

  http://www.apache.be/2010/06/tien-valkuilen-voor-de-journalistiek-volgens-peter-vandermeersch/

 18. Joep Dohmen? Is dat niet die man die drie jaar geleden na “zorgvuldige maandenlange onderzoeksjournalistiek” op de voorpagina van NRC Handelsblad scoopte dat heel internet extreem rechts was?

 19. en hoeveel van die 300.000 lezers dragen een rlx?
  20.000 te weinig?

  we willen alles, maar geen advertentie! en zeker niet als we ervoor betalen tsssss…. hypo…nogwat..

  fijne vakantie!

 20. Lang getwijfeld of ik me als NRC-redacteur wel in dit wespennest met Geen Stijl-achtige trekjes moest storten… maar dan toch een korte reactie. Ik krijg het gevoel dat jullie heel graag willen dat alles bij het oude blijft en dat alle verandering per definitie slecht is. Maar ondertussen is er door de komst van de nieuwe pagina’s Twee en Drie wel meer ruimte voor kunst gekomen, en zullen ook het Cultureel Supplement en Boeken volgend jaar worden uitgebreid. Intussen trekken de nieuwe krant en de door jullie ook zo verfoeide nieuwe site wel meer lezers en bezoekers dan ooit. Alleen al de afgelopen maand 10.000 nieuwe abonnees, dus blijkbaar zijn er ook lezers die alle veranderingen wel zien zitten. Die wikkels met Rolex en whiskey vind ik ook foeilelijk, maar ze betalen wel mijn salaris, en we moeten ergens van leven. Tenslotte nog een kleine waarschuwing: ook in 2011 staat er nog veel te veranderen bij NRC, het woord tabloid is gevallen… ben nu al benieuwd naar jullie reacties!

 21. Hee Sandra, hoi.
  Zelf krijg ik CS en Boeken nooit of te nimmer uit voordat de zaterdagkrant arriveert, al blijf ik er voor op. In principe doet internet me eerder verlangen naar minder dan naar meer krant.
  De 10.000 nieuwe abonnees zijn afgekomen op de iPad-uit-eigen-doos, overigens een briljant idee. Bovendien: voor die groep hoef je geen papieren krant meer te maken!
  De “wikkels” zijn niet zozeer lelijk, als wel een regelrechte aanslag op de journalistieke onafhankelijkheid.
  De abonnees die verknocht waren met de NRC van vóór de suicide-opening zitten niet echt op nog meer veranderingen te wachten.
  Tabloid? Ja, dat kan er ook nog wel bij.
  Ik herhaal nog maar eens: je redt je gezin niet door je dochters de prostitutie in te sturen. Dat de schatten daartoe desalniettemin bereid lijken, is ontroerend – maar immoreel blijft het.

 22. Tabloid, dat wist de oplettende lezer al lang. Dat had Vandermeersch aangekondigd, want hij kon geen pers vinden voor een berliner. Idem met de verhuizing naar Amsterdam.

  Eerst het komisch duo Vandermeersch / Nijenhuis hier bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=bnd0nGxHlCI en dan dit lezen: http://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/23/nrc-media-verhuist-toch-naar-amsterdam/

  De veranderingen in 2011 laten zich raden. De beleidsnotities van Vandermeersch voor de krant en van Pfauth voor de site krijgen steevast de platst denkbare invulling.

 23. Heel transparant lak hebben aan kritiek is een transparantie die, hoe zal ik het zeggen, bijna nutteloos is.
  Maar een mooi woord is het wel, net als droom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*