Absalon @ Boijmans

Groot is goed en veel is lekker sche(r)pt ook in het museum verwachting.

boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/877/absalon

Een tapijt van witte vormen als Weiwei’s zaden had ik verwacht. De grote zaal ligt niet helemaal vol. Waren de Absalons op?

Centraal wooncellen ‘Cellules’, maquettes en grafiek.

Objectfetishisme en de mythe dat het originele werk, door de kunstenaar zelf bepoteld, echter en waarachtiger is dan de replica. Hoed u voor namaak.

De zalen liggen vol originelen. De objecten ogen nu en dan wat mottig ‘niet helemaal nieuw meer’ waar het gebruikspatina nauwelijks meerwaarde heeft.

Hoeveel beter/slechter/anders zou de tentoonstelling zijn geweest als voor de gelegenheid vers strak werk was gemaakt en de hele grote zaal was volgekletst?

Indrukwekkend zijn de kleine schilderijtjes en de tafels met maquettes.

Tactiel en kwetsbaar en voorzien van vloerstempel van De Bende van de Zwarte Hand. Maar zonder de Grote Witte Objecten wellicht vederlicht en zonder context.

Nog tot 13 mei.

boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/877/absalon

Vers op de overloop Sheila Hicks.

Jean-Michel Basquiat

Delta laat het een en ander aan werk na aan het Boijmans en dat wordt gevierd.

“In 2000 gaf Sonnenberg het museum carte blanche om uit zijn eigen verzameling vijftien kunstwerken te kiezen, die als ‘promised gift’ deel zouden uit gaan maken van de museumcollectie.”

En Koons nog ingepakt: 100% chocolade met een vulling van zoete nas! Breek de dag, tik een eitje. het is bijna Pasen. De komende drie jaar pront in de entree.Arttube: De komst van Het Ei. (Klik op HD)

arttube.boijmans.nl/nl/video/de-komst-van-het-ei/

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

6 Comments

 1. Ja dank – ik wist het maar kwam er gewoon niet meer op. Mooie installatie en beneden hangen er ook twee. Is aangepast!

 2. ‘Vers’ op de overloop, Sheila Hicks.
  Inmiddels vervangen door
  een Jeff Wall, dus toch niet zo vers meer.

 3. > Inmiddels vervangen door
  een Jeff Wall,

  Nou ja zeg – kom er toch echt maandelijks minimaal, helemaal onopgemerkt klaarblijkelijk.

 4. Heden breed gepersbericht dus dra overal te lezen:

  “Museum Boijmans Van Beuningen ontving vandaag een schenking met een waarde van 30 miljoen euro. Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van de befaamde Rotterdamse galerie Delta en daarnaast fervent kunstverzamelaar, maakte bekend vijftien kunstwerken uit zijn privéverzameling te schenken aan het museum. De schenking -bestaande uit werken van onder meer Constant, David Hockney en Jean-Michel Basquiat- is tot en met 20 mei te zien in het museum.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*