Eindejaarslijst JB 2012

kunstvlaainn

Kunstwerk van het jaar dat niet fatsoenlijk in trendbeheer is langsgekomen

beterconsortium

Martijn Engelbregt laatste project Gezonde Kunst van het Beter Consortium vind ik briljant van opzet: Echte Kunst versus placebokunst in heuse ziekenhuissetting.

Placebokunst_Martijn-Engelbregt-3 (1)

    Placebokunst Martijn Engelbregt

“Om de kernvraag ‘Heeft kunst effect op de gezondheid?’ te kunnen beantwoorden wordt de werking van helende kunst vergeleken met de werking van placebo’s voor kunst.”

Ga er maar aanstaan. Erop komen is één, het dienstbaar en groots uitwerken iets anders. Het project loopt nog. Graag laat ik me uitnodigen voor een uitgebreid beeldverslag. Steeds dacht ik daar moet ik induiken, achterheen, iets over schrijven maar kwam dat er niet van wegens een ingebeeld te moeilijk/geen tijd/iets kwam zomaar tussendoor.

Kunstenaar van het jaar

advertentie(s)

charlvanark (1)

Charl van Ark, hier in Phoebus afgelopen november.

Niet de meest bekende kunstenaar maar bijna alles wat ik van hem mocht zien vond ik goed, uitmuntend, fantastisch. Ik voel me er enorm bij thuis en ik voel me er op een of andere wijze aan of mee verwant. Niet van deze tijd en toch helemaal op zijn plaats. Verdient meer aandacht, hoort in (museale) collecties. En maar wat graag zou ik een website zien, al is het maar eens per jaar updated met vers werk.

trendbeheer.com/2012/10/26/charl-van-ark-phoebus

Ook kunstenaar van het jaar

nikivan-strien5

Niki van Strien op Re:Rotterdam. Foto doet geen enkel recht aan de gedetailleerdheid, de installatie. Een van de absolute hoogtepunten. En ik ben heel benieuwd naar nieuw werk.

Tentoonstelling/happening van het jaar:

weder

Totaaltheater beeldende kunst. Ik dompelde me drie keer onder in deze weergaloze prachtshow van Griepink en consorten met de wervelende titel Epicenter for the Contemporary Urban Wizard Practice. Energiek, gedetailleerd en contemporain. Leuk.

trendbeheer.com/tag/PL

Hoogtepunt van het jaar volgens trendbeheer

expanded performance

Opnieuw een heel goed jaar voor Stroom. Zijlstra mag dan vooral desinteresse ventileren, kenners weten het: een voor de kunsten buitengemeen goed Instituut met wisselende exposities maar vooral een motor voor vernieuwing. Stroom heeft aan de Haagse revival bijgedragen (bijgedragen – uiteindelijk doen de kunstenaars het altijd zelf) en met Adrien Tirtiaux – The Great Cut een toonvoorbeeld van grensverleggend werk gerealiseerd waar ze zelf onderdeel van was. Achteraf jammer dat ik niet meer van Expanded Performance zag – maar dan moet ik net iets meer om de hoek wonen.

trendbeheer.com/2012/12/14/adrien-tirtiaux-the-great-cut-stroom

Hier had u zeker naar toe moeten gaan tentoonstelling van het jaar

track_1

Naar mijn smaak wat onderschat in de media. Track Gent bood een prachtige dieptetentoon dwars door de stad waar (veel) tijd voor genomen moest worden maar wat alles bij elkaar een van de (Europeese) hoogtepunten vormde. Documenta staat als zodanig niet in dit rijtje.

trendbeheer.com/2012/06/07/track-gent/

Weekenddagtripvakatiebestemming van het jaar

casanus (1)

casanus31

Overnachten in de Casanus van Joep van Lieshout op de Verbeke Foundation. Zodra het zomert: doen! Voor geen geld de ultiem ingezette culturele genoeglijkheid in waanzinng brede groots opgezette tentoonstellingskassen en -velden vol Grote Kunst, kunst, maar ook rotzooi, rommel en troep.

Grootste ontdekking bij de Verbeke’s van het jaar

atelier (1)

Jacobus-Kloppenburg8 (1)

Grote ontdekking: de immense Jacobus Kloppenburg collectie daar.

Privaat initiatief ontdekking van het jaar

zorofeigl (1)

    Zoro Feigl, daar gaan we veel van horen.

Dordtyart in Dordrecht. Een enorme loods aan het water. Een fijne plek en een mooi geheel. Laagdrempelig zonder ook maar ooit door de knieën te gaan. Goed werk van goede kunstenaars, een deel in situ en op lokatie gemaakt.

trendbeheer.com/2012/09/27/dordtyart/

Aankoop van het jaar

buitendijk (1)

Twee van de drie prachtige A4 in perspectief van Marielle Buitendijk. Airbrush op papier. (In stock en nog altijd niet huiselijk thuis gehangen, schande.) Must have, daar wil je er één of meer van hebben. Informeer naar de mogelijkheden. (— Wow, dertig op een rij/en block…)

Reactie van een uitgever op een mail van mij van het jaar

Graag nodigde ik Joost Zwagerman persoonlijk uit om op de Kunstvlaai te komen buurten. Champagne stond koud. Zwagerman is weergaloos goed in enthousiasmeren, een van de beste kunstschrijvers van het moment. Alles is gekleurd en Kennis is geluk zijn een feest om te lezen.

Antwoord op mijn mail van de uitgever:

“Ik wil u hierbij graag verzoeken uw brief, gericht aan de auteur, te sturen naar ons postadres (Postbus 40203, 3504 AA Utrecht). Wij zullen de brief vervolgens ongeopend doorsturen.”

Erm ja. Bindt uw fax aan de linkerpoot van de postduif. Gefeliciteerd heer uitgever. Bij De Arbeiderspers werkt men nog met zonder FW op het toetsenbord. Een mail met louter huldeblijk niet doorsturen: je moet er maar opkomen.

Toch jammer want ik had hem graag willen complimenteren. En uitnodigen. Maar ik ga volgend jaar graag inkt, papier, een kroontjespen en postzegels kopen en dan ga ik het alsnog proberen.

Zomaar iets wat er nog tussen kan van het jaar

dijkshoorn

Dijkshoorn kijkt kunst. Nu ja, dat moet hij zelf weten. Maar deze drie regels bij van Gogh: geweldig.

Eigen werk eerst

jeroenbosch78

arp

Twee nagenoeg identieke ruimtes op de Re:Rotterdam artfair met werk in situ/op lokatie gemaakt: Arranged and placed Re:Rotterdam.

Met tussentijd van een uur een serie van twaalf foto’s gemaakt van een leegte A4, afgezet met Tesa schilderstape. In de tweede ruimte foto’s van het ophangsysteem van de andere ruimte. Op ware grootte foto’s van de schroeven in de andere ruimte en op exacte dezelfde hoogte en plek geplaatst.

arrangedphoebus2

jeroenbosch2

In het Ladekastproject Arranged and displaced en van daaruit vertrokken Empires and Dance in de benedenruimte van Galerie Phoebus Rotterdam. Een doorbraak. Tekenen met foto en tape – een serie verschuivingen en transformaties.

3 (1)

doubleblind-1

Als basismateriaal tijdens tien dagen werken in situ op de Kunstvlaai: het prachtige tweeluik double blind (left) & double blind (right) (Serie Kunstvlaai werken work in progress.)

facebook_nieuwevide_droste_effect2 (1)

Op Droste Effect in Nieuwe Vide de procentenserie compleet – 100% Like. Echt te gek monumentaal blok van 101 unieke werken. (Kan ook in rij van 101 naast elkaar… wow dat wil ik ook eens zien.)

Alle goeds voor u en de uwen in 2013.

(Goed voornemen 2013: website jeroenbosch.com verder afwerken en ontsluiten en de serie content eindelijk eens gaan invoegen.)

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*