Tauba Auberbach @ Wiels

2

Heb je er een gezien, dan heb je ze allemaal gezien, zou je kunnen denken. Het is deels enigszins stug volhardend een ‘truuk’ – verkreukeld linnen bespuiten en daarna strak opspannen levert 3D fop in frisse koeleuren – waar tegelijkertijd een rijk en divers palet neergezet wordt. Alle werken zijn toch echt allemaal anders.

Volbloed curatorenkunst. Wiels hangt wonderlijk laag volgehangen; er zijn bergen werk verricht en het woordje onderzoek komt vast knap van pas. Tetrachromat titelt de tentoon, verwijzend naar “een theorie die stelt dat er een klein percentage mensen bestaat – om genetische redenen enkel vrouwen – wiens netvlies uitgerust is met een vierde soort kleurenreceptor. […] De ‘tetrachromaten’ ontwaren verschillen tussen kleuren die er hetzelfde uitzien voor trichromaten.” Wat denkt u daar zelf van?

Het werk heeft die afleidingen niet nodig. Want schijnbaar monomaan volhardend is het werk tegelijkertijd gewoonweg schitterend, mega-esthetisch, plat, gedetailleerd, kleurrijk. Al is er geen schildervreugd in te ontdekken, het zijn must see/must have instant klassiekers. Bloedeloos maar o zo fraai. Zaal na zaal slicke handel voor in het topsegment.

Misschien is ook dat wat eenzijdig geformuleerd. Schildervreugd nee, Auberbach kletst niet haar humeur op het doek, maar ik kan me arbeidsintensieve meditatieve momenten indenken.

Woonde ik in Wiels, ik ging gelijk terug om het te herbezien. Het is uitermate fascinerend, het beklijft.

TaubaAuberbach4

TaubaAuberbach5

TaubaAuberbach6

TaubaAuberbach1

TaubaAuberbach2

taubaauberbach46

Naast de Folds hangen er met strengen linnen geregen doeken. (Niet zo uit de losse hand te fotograferen.)

taubaauberbach45

taubaauberbach44

En de schitterende RGB Colorspace Atlas (eerder overal op internet) in het echt.

auberbach

Must see/visit Tetrachromat van Tauba Auberbach. Nog tot 2 juni in Wiels. Gaat dat zien.

wiels.org/nl/exhibitions/405

(Ook in Wiels Thomas Bayrle: All-in-One; beeldverslag daarvan volgt separaat ergens volgende week.)

Foto Eelco van der Lingen:

Martijn-van-Nieuwenhuyzen-denkt-er-het-zijne-van

Martijn van Nieuwenhuyzen (Curator at Stedelijk Museum) denkt er het zijne van.

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*