Cultuurbarbapapa en cultuurbarbabientje

hhhhh

MetropolisM vs de Correspondent, Domeniek Ruyters vs Ernst-Jan Pfauth, grijsaards vs mooie meisjes, gecomponeerde meerstemmigheid vs toeters en bellen blazen, onleesbaarheid vs onleesbaarheid.

Domeniek Ruyters duidt logkleuter’s schrijfsel Cultuurbarbaren in de Nieuwste Journalistiek met een sprankelende oneliner:

“Malevich op z’n Nijntjes.”

In zijn repliek Jip en Janneke in het museum in de Subsidiebode Online pareert hij Pfauth’s onmogelijke door-de-kneitjeswens:

“Kennis [is] geen voorwaarde, zoals ook zaalteksten geen voorwaarde zijn bij het bekijken van kunst, vaker een hinderpaal.”

En doet hij en passant belijdenis:

“Ik [heb] geleerd dat de ervaring van kunst voor alles komt.”

metropolism.com/opinion/jip-en-janneke-in-het-museum

Logkleuter, iemand die creativiteit verwart met een photoshop-filter en voor wie Instagram het hoogst haalbare is, bewondert hen die door de knieën gaan.

De aanleiding: de Malevich-tentoonstelling in het Stedelijk. Witte zalen, gekke werken.

Gelukkig duidt een leeftijdgenoot de omlijste abstracte strakke figuren.

“Kijk, een ruimteschip”

Krek wat-ie zegt. En toch is het vlot geschreven en schijnbaar to the point. Lees ze allebei. Gaat geweldig langs elkaar heen. Ogenschijnlijk hongeren naar duiding, maar in feite instant bevrediging eisen blijft schuimbekken voor de geïnteresseerde onwetende.

decorrespondent.nl/272/cultuurbarbaren/15202444752-1382b92d

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

8 Comments

  1. Er staat toch echt Mike Kelly en niet Malevich (een fout die Ruyters blijkbaar maakte), en ja die zaalteksten waren ook echt tenenkrommend onduidelijk.

  2. “Kijk, een ruimteschip” gaat toch echt niet over een badkuip vol Kelly; je mist de eerste 8 allinea’s?

  3. Ja, dat klopt, maar zijn aanklacht over de zaaltekst slaat op die van Kelly (wat er mogelijk op de bordjes van Malevich staat heeft hij het niet over). En die bordjes van Kelly waren inderdaad af en toe onnodig vaag.

  4. trendbeheer moet een researchafdeling (kan je subsidie voor krijgen JB)

  5. Misschien eerder een app die op de gebruikelijke onnavolgbare wijze ter plekke kunstwerken en tentoonstellingen duidt. Kennelijk is daar behoefte aan en vast ook een subsidiepotje voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*