Schetsontwerpen statieportret: Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten

Van-Dongen-2

  Iris van Dongen

“Zonder daarbij iets af te willen doen aan de inzet en de inzendingen van de andere negen kunstenaars, spreekt uit de voorstellen van Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten een groot engagement met deze opdracht. Zij wisten in de korte tijdspanne die alle kunstenaars gegeven was een consciëntieus en opmerkelijk goed uitgewerkt portret af te leveren.”

mondriaanfonds.nl/Nieuws/item/2014_01_16_geselecteerde_schetsontwerpen_staatsieportretten/

Van-Dongen-11

  Iris van Dongen

“Iris van Dongen (Tilburg, 1975) heeft twee schetsontwerpen gemaakt vanuit verschillende standpunten: een vriendelijke koning die de kijker recht aankijkt en een formeel portret van de koning in een statiger pose. In het definitieve staatsieportret wil Van Dongen beide standpunten laten samensmelten”

Otten

  Femmy Otten

“Het schetsontwerp van Femmy Otten heeft een grote mate van verfijning. Het comité noemt het verrassend dat zij de ijlheid die vaak kenmerkend is voor haar werk heeft weten om te zetten in een krachtig portret waar je niet omheen kan.”

Dijkstra

  Rineke Dijkstra

“Door de schijnbaar minutieuze verdraaiing van compositie waarin [Rineke Dijkstra] de frontaliteit benadrukt, geeft Dijkstra de koning een monumentale uitstraling die herinnert aan de Nederlandse 17e eeuwse portretten. Het comité is onder de indruk van deze rigoureuze keuze met als resultaat een stoer en confronterend portret dat, ook op afstand, staat als een huis.”

Vermeule-1

Vermeule-2

Koen Vermeule

Kensmil-3

Kensmil-2

Natasja Kensmil

Van-Zyl-2

Van-Zyl-1

Ina van Zy

Samiee

Sam Samiee

Emmerich

Hadassah Emmerich

Strik

Berend Strik

Verkerk

Emo Verkerk

Broek-2

Hans Broek

Goslinga

Ringel Goslinga (Utrecht, 1969) De Anderen, inkt op papier.

Erg grappig, maar dat gaat naturlijk niet werken: “Van links naar rechts Johan van Assche als Claudius in Hamlet vs Hamlet, Marcel Musters als Willem III in De Troon, Mark Rietman als King Lear in King Lear, Yorick van Wageningen als Willem I in De Troon.”

Het complete persbericht:

mondriaanfonds.nl/Nieuws/item/2014_01_16_geselecteerde_schetsontwerpen_staatsieportretten/

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

27 Comments

 1. Sja misschien dacht die als Dijkstra toch al het portret heeft gemaakt trek ik me terug.

  Ik moet bekennen dat ik het lastig vind om aan te zien. Hoe sympathiek en open ingezet ook, het heeft een hoog sterren op het doek gehalte. Waar is Hanneke Groententuin? Met aanhangende gevoelens van ongemak tot gevolg. Is dit nu… zijn dit… ja het zijn echte kunstenaars waarvan ik sommige hoog heb zittem. De galerij schetsen stemt niet heel erg vrolijk.

  Het zal Dijkstra wel weer worden; mijn voorkeur op basis hiervan gaat uit naar Iris van Dongen.

 2. Eens Jeroen. Maar lastig is het ook. Portretteren is een vak apart en je kan het natuurlijk nooit goed doen. En toch deel ik zeer jouw gevoel. Van Dongen mag het worden van de drie. Hans Broek zijn Alex houdt me ook wel bezig. Bas Meerman had ik heel graag willen zien.

 3. Ow das mooi dat “alle drie het geworden zijn”. Las ik overheen of begreep ik niet goed. Was in de veronderstelling dat deze drie gaan maken en dat er dan 1 officieel werd. Beetje zoals Marthe Roling allover in postkantoor en gemeentehuis vroeger.

 4. Ik vind het ontwerp van Femmy Otten wel een verassend geslaagd werk, en Emo Verkerk is ook mooi. Verder een braaf en voorspelbaar geheel!

 5. Die van Iris zijn echt Spitze! Ach, die van Rineke Dijkstra… Ik had gehoopt dat de jury Desiree Dolron zou vragen. Zij maakt prachtige, bijzondere foto´s.

 6. Domeniek Ruyters is in Metropolis M ijzersterk. Hij vraagt zich af waarom de Nederlandse kunstwereld zo kortademig het koningspaar verafgoodt. Dat doet het op zo’n manier dat die kunstwereld in de jacht om de gunst er alleen maar uitgeput van raakt. En er uiteindelijk bloednerveus en onzeker van wordt of die jacht wel uitbetaalt. Breken met die jacht op de gunst is gewenst voor de psychische hygiëne van de kunstwereld. Het moet niet dweepziek tegen de macht aankruipen en zich er door in laten kapselen, maar die macht ter discussie stellen.
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2014/01/17/kunstwereld-moet-leren-kritisch-te-worden-op-het-koningspaar/

 7. Ja heer GK en DR; het honorarium voor de drie uitwerkingen is in totaal 225.000 euro ex productiekosten.

 8. Ik weet niet of het altijd zo is dat een kunstenaar geen kritische houding kan hebben wanneer hij/ zij een portret van de koning maakt. Het gaat natuurlijk uiteindelijk ook om zijn / haar Existenz. Wat ik dubieuzer vind, is dat er `scouts´ ingezet worden. Ik begrijp sowieso niet waarom het Mondriaanfonds vaak met `scouts´ werkt. Hoe onbevangen is dat?

 9. Volgens mij is het gewoon een mooie opdracht. Zonder dat gewoon dan: het is nogal bijzonder om overal (gemeentehuizen etc) in repro te komen te hangen. Statieportret lijkt me nou niet uitgelezen moment tot actiebereidheid. Dan schrijf je toch niet in/doe je toch niet mee?

 10. JB, zeker is het een mooie opdracht.
  Ik moest meteen weer aan die mooie werken van Diego Velazquez denken.

 11. Jammer dat willy niet lijkt op het geportretteerde van Iris. Zo’n relaxte willy willen we toch?

 12. Wat een tenekrommend slecht werk dit. Tweede jaar academie niveau, echt ongelofelijk…laat het Mondriaanfonds zich van zijn best kant zien zo? Lachwekkend haast

 13. Het lijkt me niet makkelijk om prins pils iets van allure mee te geven op zo’n portretje. Wat dat betreft blijft het surrealistische karakter in het werk van Iris van Dongen prima bewaard zo. Het lijkt net een echte koning, bijna. De rest van de schetsen zijn ook niet per se slecht, het is gewoon die suffe kop. Die maakt het niet interessant om naar te kijken. Maakt die roodwitblauwe Beatrix van Carla Rodenberg bij nader inzien best okee.

  Wat een gezeik ook, dat je je als kunstenaar niet moet inlaten met dit soort opdrachten. Alsof de afgelopen paar decennia maatgevend zijn voor de rol als kunstenaar als nar en niet die paar eeuwen daarvoor. En alsof je als kunstenaar bij elk bijbaantje tegen de schenen van de maatschappij moet schoppen. Zou DR ook advertenties in de MM weigeren als die niet kritisch genoeg zijn?

  Verstandig trouwens ook van Rineke Dijkstra om een stand in te gebruiken. Iemand met ogenschijnlijk wel iets van charisma of in ieder geval een blik waar wel iets achter lijkt te schuilen. Zo’n beeld van WA van Buren maken lijkt me vrijwel uitgesloten. Enerzijds vanwege dat hoofd en anderszijds vanwege de stijbreuk binnen haar ouvre.

  We hebben in ieder geval al wel weer de eerste Hm… van het jaar. Staat genoteerd.

 14. Dat is inderdaad ongeveer hoe elke Rineke Dijkstra foto van WA zal zijn, als een scheefgegroeide poolse tiener in een iets te ruim badpak op het strand (of een doorsnee watermanager op z’n linkedin profiel). Door een schets te maken met een ander in zijn plaats suggereert het een karaktervolle foto te kunnen worden, maar dat ligt toch echt in het model en niet in het truukje.

 15. Ai pijnlijk. Ik merk dat ik mij hierom gewoon boos kan maken. Een prima portret van De Koning inderdaad. Als je die nogmaals in wilt zenden omdat je die zo goed vind, prima. Stuur hem dan nóg eens in. Maskeer het niet door een stand-in te gebruiken (die wellicht ook al eerder ingezonden was?).

  En man o man, wat zegt dit een hoop over de jury. Het gaat dus weer om het C.V. Het lijkt wel of men bang is.

 16. femy otten maakt er wel een heel net prinsje van, zoetsappig, ik trek dat niet.
  hij ziet er in het echt twee keer zo oud en lelijker uit.
  de andere kunstenaars hebben iets meer lef getoond,zoals iris van dongen. zij heeft het mooi overgetrokken van de projector!

  succes met het geld!

 17. De geschilderde portretten zijn allemaal zo braaf, behalve die van Emo Verkerk. Een geschilderd portret is toch iets anders dan een overgetrokken foto? Gebruik dan gewoon de foto. Heeft nooit iemand naar een portret van bijvoorbeeld Alice Neel gekeken? Dat is pas schilderen!

 18. @charlotte, ja die van verkerk is echt een nieuw iets, niet nagemaakt.Niet te schoonzoonachtig.
  Veel te gewaagd voor koning pils.
  Het moet wel serieus blijven! voor de koude kak dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*