Foto’s schilderen: plagiaat of ‘fair use’?

Uitgebreid artikel Mischa Cohen ingegeven door de recente koningstwist Breukel vs Van Dongen en Luc ‘Elke keer toestemming vragen als ik een rondzwevend beeld wil gebruiken, daar kan ik niet aan beginnen’ Tuymans vs Van Giel’s populistenprent. Zie bovenstaand.

Incluis sterke kwoot Marlene Dumas:

“Plagiaat is mijns inziens een literaire term. Een tekst kun je letterlijk overnemen, het blijft in hetzelfde medium, maar mijn schilderij is opgebouwd uit verfstrepen, het is zo’n ander “ding”. Dat zie je het beste als je een detail van het schilderij laat zien naast een detail van de foto. Dan verschijnen de verschillen in plaats van de overeenkomsten. Het zijn twee werelden.’”

vn.nl/Archief/Media/Artikel-Media/Fotos-schilderen-plagiaat-of-fair-use.htm

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. alleen al de discussie die ontstaat of een schilderij orgineel is of niet, zegt al genoeg.
    Een schilderij wat goed is staat buiten zo een discussie!

    slaap verder

  2. Vind ik ook onzin! Als zo’n schilderij met van die nummertjes en lijntjes nou een onwijs mooi portret van een huilend zigeneurjong oplevert, waar hebben we het dan over? Dan is het gewoon kunst. En fotografie, hee kom op, moeten we dat nu ook al serieus gaan nemen als kunstvorm? Straks is een hoofd naschilderen al plagiaat omdat het hoofd al bestaat! Nee van mij mogen kunstenaars lekker doorgaan met google images doorspitten en dat netjes overschilderen. Wel binnen de lijntjes blijven, kunstenaars!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*