RE: Painted @ S.M.A.K.

repainted-zaaloverzicht

    Zaaloverzicht met links Tove Storch, midden Art & Language Guernica in de stijl van Jackson Pollock, rechts fragment Kelley Walker

Gelijk het leven is titelde een tentoonstelling uit 2003 van Jan Hoet. Donderdag 27 februari overleed Jan Hoet.

Plotseling is RE: Painted ook een In Memoriam danwel een hommage aan. En wat voor een: knettergoed, fascinerend, sprankelend en verbazingwekkend. Een schilderfeest met een groot zelfbewustzijn en vaak grensoverschrijdend. Veel meta-werkjes – het gaat bijna altijd ook over het schilderen zelf – een flinke staffel kwaliteitswerk van voor mij onbekende namen.

Een absolute must see. Zeker in samenhang met de eerdaags te openen solo van Richard Jackson Ain’t Painting a Pain – Gerhard Richter meets Bruce Nauman on acid / Damien Hirst kan wel inpakken met zijn spotpaintingkjes.

Gebaseerd op Hoet’s aankopen en aangevuld met daarna aangeschaft werk ligt RE: Painted volledig in het verlengde van Gelijk het leven is en gaat het er tegelijk overheen.

Een mooie hommage.

Van-Cauteren

Artistiek directeur Philippe Van Cauteren over Hoet.

kgjhvnb-bnvb

oscar-morillo

Oscar Morillo

ffg

xxx1

[Naam vergeten] Smelted ola-ijsje op overheadprojector.

kjjk

Kristjam Gudmundsson en Remo Salvadori

remosalvadori

Remo Salvadori

framnkydc

Franky D.C De schoenen van de buurman uit 2000. Ik bedoel maar – waar vind je dat nou?

oliverlutz2

oliver-lutz

Niet uit te leggen mindfuck van Oliver Lutz. Je ziet een zwart doek en je ziet jezelf terug op film kijkend naar een lustig berglandschap.

ghghghg

konrad-lueg

Konrad Lueg – Tischdecke 1965

anedee-cortier

Amedee Cortier

hfjhfb-uy

gunter-forg

De eerste fatsoenlijke Gunter Forg die ik ooit zag.

palermo

Een van mijn all time favorite kunstenaars Blinky Palermo.

koen-van-den-broek

Koen van den Broek

Dirk-vander-Eecken

Dirk Vander Eecken

Tatjana-Gerhard

Tatjana Gerhard

borremans

Michael Borremans

werner-manaers

Werner Mannaers

jhgjgjhghjgjhg

Anne-Mie van Kerckhoven met linksachter Rainer Fetting

Dit is maar een deel van wat er te zien is.

Deze tentoonstelling is om meerdere redenen hels interessant. Overal is de kunstwereld te allen tijden ook altijd hyperlokaal. Als Nederlander zijn veel namen uit de SMAK-collectie mij ten enenmale onbekend. Tegelijkertijd is de kunstwereld wereldwijd altijd eenzijdig uniform. Die (zogenaamde) toppers wil iedereen hebben en heeft dan ook iedereen. (Is er een museum zonder een Toroni?) Er ontstaat een interessant spanningsveld als je zulks laat botsen. Veel van de werken lijken op werken die ik ken van anderen. Waar ze op de keper beschouwd vaak uniek zijn.

RE:painted – verf van alle kanten. De selectie is zorgvuldig en subliem gehangen. Uit de krochten van de opslag getrokken, een vibrant geheel vormend.

Bovenal ook superleuk. Waarom – daar ben ik nog niet helemaal uit. Een gevoel van opwinding maakte zich van mij meester. Misschien juist dat feest der herkenning wat dan niet precies feest der herkenning blijkt maar net anders ingestoken. Ik moet althans diverse kunstenaars gaan opgooglen (Oliver Lutz) en ben benieuwd hoe degelijk Amedee Cortier, Dirk Vander Eecken, Franky D.C, Walter Leblanc blijken.

Te zien tot 27 april 2014.

smak.be/tentoonstelling.php?la=nl&y=&tid=&t=&id=577

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. > het ola-ijsje ken ik van navid nuur.

    Nou ja…. zou dat het zijn, dat ik dacht dat weet ik toch wel, daartoe hoef ik geen naamkaartje te fotograferen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*