De vierkantigste rechthoek @ Kunsthal Kade

01-kade-amersfoort

Kunsthal Kade is onlangs verhuist, dus dat is even zoeken. Maar Google biedt uitkomst en stuurt ons naar bovenstaande zandvlakte waar cultureel en commercieel Amersfoort nu samenkomen: Xenos, Pathé bios, bibliotheek, Albert Heijn, kunstuitleen, Blokker en Kunsthal Kade.

kunsthalkade.nl

(Een bericht van Topp & Dubio)

Het interieur van Kade maakt niet direct enthousiast. Te veel hout op vloer en wand, grove nadrukkelijke elementen (ook van hout), lage plafonds, slechte verlichting. Het geheel doet af en toe aan een gedateerd museum in België denken, zoals Bozar in Brussel of PMMK in Oostende. Verre van een neutrale ruimte dus, maar misschien daarom toch een geschikte plek voor kunst uit België.

In Kunsthal Kade mocht zanger, filmer, verzamelaar en Bekende Belg Tom Barman zich buigen over de actuele vraag: België? Quest ce que c’est? Het antwoord is hier niet ‘de toeristische hoofdstad van het Surrealisme’, want Barman houdt er een frisse hedendaagse kijk op na en toont ons een rijke, eclectische en tegendraadse cultuur waar humor ernst is.

Met af en toe een klassieke noot omdat in een keuze uit 100 jaar Belgische kunst mijlpalen als Panamarenko, Bervoets, Spilliaert, Tuymans, Borremans, Dedobbeleer en Raoul de Keyser natuurlijk niet kunnen ontbreken. Hier ligt de focus op andere deelnemers die ons opvielen.

02-vanIngelgem

Het openingswerk van Herman van Ingelgem (‘Blow Up’) begint meteen goed, hoewel we ernstige bezwaren hebben bij de toegevoegde tape-streep op de vloer. Blijkbaar moeten we hier vanaf een denkbeeldige kade toekijken en wordt ons duidelijk gemaakt dat we niet vrij mogen zwemmen.

03-Swennen

Walter Swennen maakt zich even verderop gelukkig nog steeds helemaal nergens zorgen om.

04-vandenAbeele

Michael van den Abeele bekent kleur met ‘Birth of a Nation’.

05-Delvoye

Misschien wel een portret van Barman zelf: Wim Delvoye’s ‘Etui voor een bromfiets’.

06-Bosmans

Kasper Bosmans toont alle schakeringen van melk achter glas.

07-vanAkelijen

Een olieverf uit 1976 van Rogier van Akelijen (‘Onrust’).

08-Samyn

‘The point of you’ van Fabrice Samyn.

09-Aerts

Nel Aerts met ‘Op Kop!’, klein maar fijn.

10-DeCordier

Thierry De Cordier, afgezonderd van de rest in zijn eigen vitrine.

11-vandenAbeele

En met ‘The Sausage Party’ van Michael Van den Abeele sluiten we een mooie reeks af met veel nieuwe namen. Het gaat goed met België.

‘De vierkantigste rechthoek’ is nog te zien t/m 4 januari 2015 in Kunsthal Kade, Amersfoort.

kunsthalkade.nl

About [Redactie] 9052 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*