De Hm.. kunstquiz van 2014

Wat waren de hoogte- en dieptepunten van 2014? Wat blijft ons voor altijd bij en wat kan maar beter zo snel mogelijk vergeten worden?

Sommige opvallende zaken uit de wereld van de kunst zijn wellicht inmiddels al wat naar de achtergrond gezakt. Dan zal het even hmmen worden bij de nieuwe editie van de jaarlijkse Hm.. quiz, maar echt moeilijk is het dit jaar echter ook weer niet.

Nieuw is het museale prijzenpakket. Ook bij Het Stedelijk Museum, Boijmans van Beuningen, Centraal Museum Utrecht, het Haagse Gemeentemuseum en het nieuwe Museum Voorlinden houden ze wel van een quizje en dus ligt er een fantastisch prijzenpakket te wachten op de winnaars.

De spelregels zijn hetzelfde. De taak: noem de evenementen, kunstenaars, gebeurtenissen en/of expositieplekken verbeeld in de 12 prenten in deze post. Plaatjes te klein? Click er op voor uitvergroting.

Bespreek vooral openlijk uw gedachten en zet uw vrienden, familie en collegae aan het werk.
Het is ongetwijfeld leuker dan monopoly op oudejaarsavond.

Zet alleen niet de oplossingen in de comments.

Het moet voor een ander ook spannend blijven en we reiken graag de prijzen uit aan diegenen die de meeste oplossingen weten.

Er zijn bonuspunten te behalen door naast het evenement ook de naam van de kunstenaar en de titel van het werk of andere relevante gegevens rond een gebeurtenis te noemen.
Zo kan bijvoorbeeld Documenta XIII een juist antwoord zijn, maar Tino Seghal liet bij de Documenta XIII dansers in het pikkedonker rond de bezoekers bewegen tijdens de performance ‘This Variation’  is wellicht vollediger en scoort beter.

(Voor alle duidelijkheid, dit voorbeeld zit niet in de quiz.)

Elke prent heeft een titel; hm1 tm hm12.

De titel ziet u als u de muis boven het plaatje stil houdt.

Stuur een lijstje met titels en achter elke titel de oplossing plus extra info of commentaar voor 12 januari naar het bekende adres: info@trendbeheer.com

Alleen mails met als subject ‘Hm prijsvraag 2014 <Naam inzender>” dingen mee.

Nogmaals: de uiterste datum om in te zenden is 12 januari 2015. Wat daarna binnenkomt wordt de digitale prullenbak ingehmmd.

De oplossingen worden vervolgens hier bekend gemaakt en de prijswinnaars krijgen bericht.

Vorig jaar ging Fenna van den Berg er met de hoofdprijs vandoor. Zij zal haar titel ongetwijfeld willen prolongeren, maar als je haar verslaat en eerste wordt, dan ligt er veel moois te wachten:
De winnaar mag kiezen uit vijf uitstapjes met vijf belangrijke museale professionals:

edwin Jacobs

Zo kan er gekozen worden voor een masterclass in het Centraal Museum Utrecht door de directeur Edwin Jacobs.
Speciaal voor jou en vier vrienden opent Edwin de deuren van het Centraal Museum voor een persoonlijke dialoog en bij het afscheid krijg je bovendien een Centraal Museum goody bag.

portret Koos Breukel

  Paul Kooiker: Nude animal cigar.

Zoek je liever de intimiteit van een persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling van Paul Kooiker in het Gemeentemuseum / Fotomuseum Den Haag door conservator en fotospecialist Wim van Sinderen, dan kan dat ook.

portret Koos Breukel

  Foto: Koos Breukel

Heb je echter altijd al eens Anne Ruygt, conservator fotografie van het Stedelijk Museum Amsterdam willen ontmoeten, dan ligt nu ook daar een kans. Het Stedelijk biedt een rondleiding door haar aan door de tentoonstelling On The Move (deze dus) incl. catalogus en goody bag.

boijmans1

Museum Boijmans van Beuningen pakt uit met een exclusieve rondleiding door directeur Sjarel Ex door de door hem samengestelde tentoonstelling La La La Human steps en een lunch voor maximaal vijf personen en een goody bag met leuke publicaties en een Boijmans USB-stick als toetje.

995751_324353937698823_1036634979_n

En last but not least: een ‘hard hat’-tour door museum Voorlinden in wording onder leiding van hoofdconservator Suzanne Swarts + meet en greet met team tijdens heerlijke lunch + goody bag

De winnaar krijgt bovendien onderstaande stapel meesterlijke kunstboeken.

Van Roma Publications, Roger Willems, Mark Manders en Marc Nagtzaam’s grootste klasse-uitgeverij, zie de onovertroffen catalogus:

unnamed3

Roma 229: Acolyte Frena / Mark Manders

unnamed2

Roma 228: Not Available / Marc Nagtzaam

unnamed

Roma 227: Between Red and a Transparent Plane / Kees Goudzwaard

ono_anim
POP-2

Van Onomatopee onovertroffen in puike publicaties en edities knappe kunstboeken drie geweldige recente uitgaves:

12f23f5190b81f2b8d29c8a6ec3b2df6_m

The Bungalow – Anouk Kruithof

450a324378d5014b9a6bf0e794845372_m

Ensembles assembled: in full color – Katrin Korfmann.

8a603787d883e2f215183c14e56694a8_m

Ways of Being – Aukje Koks

Niet de beste? dan is er toch nog de kans om in de prijzen te vallen, want de nummers 2 tm 5 mogen na de winnaar uit de overgebleven uitstapjes kiezen.

Bovendien ontvangen de eerste drie een gratis jaarabonnement op MetropolisM: goede, onafhankelijke kunstkritiek die nieuwe ontwikkelingen in de kunst signaleert en kritisch tegen het licht houdt..

KB_banner_waaier_1-2-3_696x522pix_72dpi-kl(1)

.. en de eerste drie ontvangen tevens een jaarabonnement op Kunstbeeld inclusief de Kunstbeeld Agenda.
Kunstbeeld kennen we natuurlijk als het blad dat de kunsten op een aantrekkelijk presenteerblaadje de huiskamer inbrengt.  Het actuele reilen en zeilen in de beeldende kunst verpakt in een snazzy jasje vol visuele heerlijkheid

Vorig jaar dwong Kitty Brons een eervolle vermelding en troostprijs af met bijzondere anecdotes. Zie dat vooral als een uitnodiging om ook inhoudelijk te reageren op de verschillende prenten.

Het moge duidelijk zijn dat het de moeite loont om deze kerst het hoofd eens flink te pijnigen en de oplossingen in te sturen.

About [Redactie] 9063 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

10 Comments

 1. Medewerkers van Trendbeheer en hun directe familieleden zijn uitgesloten van deelname, maar verder mag iedereen inzenden. Dus go for it Joost.

 2. Na 3e in 2012 en 2e in 2013…

  Knap prijzenpakket Eelco, dat loont inderdaad de moeite.

 3. Een Bekend Kunsthoofd mailde mij ik wil wel meedoen maar niet met mijn Bekende Kunsthoofd in de koerant, kan dat? ja dat kan. U kunt inzenden als Anoniem Bekend Kunsthoofd.

  Btw ik geloof dat 8 goede antwoorden het gemiddelde is halfway.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*