Isaac Julien @ De Pont

Isaac Julien @ De Pont

De meningen van de ‘heren critici’ zijn zeer verdeelt over de tentoonstelling RIOT van Isaac Julien bij De Pont in Tilburg. Zelf een fan van Juliens werk besluit ik de kritieken maar naast me neer te leggen en samen met filmmaker Simone Bennett vertrek ik naar Tilburg.

Isaac Julien @ De Pont

  Still Life , 2003, digital prints “Filmset” on Epsom Premium Photo Glossy paper (111 x 138cm) “Martin” on Hahnemule Photorag 308 gms paper (135 x 111,5cm)

De Pont Museum, wat een prachtig functioneel gebouw en ook nog eens uitermate geschikt voor video exposities. Uren dwalen we rond en als we weggaan heb ik lang niet alles gezien en blijf ik verlangen naar meer tijd.

Voor wie nog nooit geweest is, dit museum is een absolute aanrader waar je ook woont. Amsterdam – Tilburg was krap 1,5 uur en prima te doen. Lunchen kan je ook prima in het museum dus het broodtrommeltje en thermosfles kunnen thuis of in de auto blijven.

Isaac Julien @ De Pont

In de kleine “cellen” zijn de diverse oudere films te zien van Isaac Julien: Territories (1984), Looking for Langston (1989), Paradise Omeros (2002), Baltimore (2003), True North (2004), Western Union (2007). En in sommige cellen zie je digitale prints van het werkprocess of van de film installaties.

Isaac Julien @ De Pont

  Western union (2007) single projection, 16mm colour film transferred to DVD/HD, 5.1 surround sound, 20 min.

Adembenemende beelden van bewegende lijven in het water die afwisselen naar identieke bewegende vloeiend kronkelende lijven maar dan in trappenhuizen, op het droge.

Isaac Julien @ De Pont

  Western Union, 2007, single projection, 16mm colour film transferred to DVD/HD, 5.1 surround sound, 20 min.

Isaac Julien is een geengageerde filmmaker die maatschappelijke en sociaal bewogen verhalen vertelt over kwetsbaarheid, seksualiteit, gender, schoonheid, de drang naar een beter leven van vluchtelingen, over Wall Street en het Grote Geld.

Hoor Isaac Julien over Playtime, Baltimore, Ten Thousand Waves en zijn inspiratiebronnen in De Pont: Youtube.com/watch?v=4UqnQxBPWzQ

Isaac Julien @ De Pont

  Geen Screen Godess & Nanjing Road Tram (Ten Thousand Waves), 2010, Endura Ultra photograph, diptych, Left panel 224 x 180 cm, Right panel 255 x 180 cm

Ten Thousand Waves is uitgebreid te zien geweest in EYE in Amsterdam en in De Pont zien we ook dit werk in het overzicht met stills en single channel films terug. Ik heb Ten Thousand Waves (zelfs twee keer) languit op de vloer in het MOMA gezien, hier kunnen we nog nagenieten van de herinnering aan het volledige werk.

Isaac Julien @ De Pont

  Green Screen goddess, Triptych (Ten Thousand Waves), 2010, Endura Ultra photograph, triptych 60 x 80 x 4,5 cm each.

Het hart van RIOT is het nieuwe werk Playtime (2014) een ruimtelijke film installatie van ruim een uur in de grote achterzaal van het museum. De master at work, prachtige overweldigende beelden over “de wanhoop en overmoed in de wankele wereld van het Grote Geld, die kunst als geliefd beleggingsobject in de armen heeft gesloten” (persbericht), een sublieme timing tussen de zeven projectieschermen en een audio die op de juiste momenten het beeld en het ritme nog eens subtiel ondersteund en onderstreept.

//trendbeheer.com/wp-content/uploads/2015/03/De-Pont_Isaac-Julien_01.jpg” alt=”Isaac Julien @ De Pont” width=”800″ height=”600″ class=”aligncenter size-full wp-image-148447″ />

Wat men er ook van zegt, voor mij was het meer dan de moeite waard om de volle 66 minuten en 57 seconden uit te zitten van (willekeurig) begin tot eind. Waar ik werkend in de kunst nog midden in de gevolgen van de recessie zit, raakt dit werk me direct in mijn hart!

Isaac Julien @ De Pont

  Playtime, 2014 (teaser)
  Seven screen ultra high definition video installation with 7.1 surround sound (66m57).
  Youtube.com/watch?v=5zSwSjAzZzI

Isaac Julien @ De Pont

Isaac Julien (Londen, 1960) is internationaal bekend als filmmaker en film-installatie kunstenaar. Zijn internationale doorbraak kwam met de documentaire Looking for Langston (1989). In 2012 was de negen schermen vullende film installatie Ten Thousand Waves -een niet lineaire kijk op Chinese cultuur en mythologie- te zien in EYE Amsterdam. Isaac Julien wordt in Nederland vertegenwoordigd door Ron Mandos.

T/m 31 mei a.s.

Depont.nl/nc/tentoonstellingen/programma/detail/pers/isaac-julien-1/

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

 1. Ik vond de expositie van Isaac Julien ook geweldig en tijdens mijn bezoek waren er opvalllend veel mensen die lang bleven zitten bij Playtime, zelf zat ik zonder moeite de film uit. Ik wist al aan het einde van mijn bezoek dat ik terug zou gaan en dat ga ik ook zeker doen. Het boek ISAAC JULIAN RIOT is ook zeer de moeite waard, o.a. te koop in De Pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*