Give a man a mask and he will tell you the truth @ Galerie Rodolphe Janssen

Foto 1

Dat een thematische expositie verfrissend kan zijn, wisten we al langer en dat galeries ook interessant kunnen wisten we ook al langer, maar toch is het extra fijn als deze twee samen gaan.
In Galerie Rodolphe Janssen een expo die de titel draagt van een citaat van Oscar Wilde ‘Give a man a mask and he will tell you the truth’ en dan weet je het wel, dat belooft wat te worden. En die belofte wordt geheel ingevuld; een brede expo, goed werk in een spannende setting, waar niet al te halsstarrig wordt vastgehouden aan het thema ‘het masker’, voor zover dit het thema is uiteraard…

galerierodolphejanssen.com/

Foto 2

De inkomzaal, met frontaal twee tegelplateaus van Judith Hopf daarachter tegen de muur een werk van Marlo Pascual, rechts een serie foto’s van de de Zuid Afrikaan Roger Ballen en links een werk van Gert & Uwe Tobias.

Foto 2a

De werken van Ballen met daarvoor een sculptuur van Folkert De Jong.

Foto 2b

Het werk van Gert en Uwe Tobias

Let ook op de vloer vol met confetti, uiteraard roept dat de sfeer op van carnaval, of van een feestje dat afgelopen is, maar daarnaast doet het ook denken aan het Belgisch Paviljoen van Office op de Architectuur Biennale te Venetië in 2008. Hoe dan ook, confetti is op zijn plaats wanneer je naadloos met een kleine 20 kunstenaars een beknopte geschiedenis van het masker en de beeldende kunst laat zien.

Foto 3

Zie hier de Belgische sectie; een masker uit de collectie van James Ensor, de ‘maskerkoning’ uit de Belgische kunst. Daarnaast hypocrisie van Félicien Rops en een kop die aan Fabre doet denken, maar van Wim Delvoye, die andere Vlaamse clown, blijkt te zijn (een goede website heeft hij trouwens).

Foto 4

Twee werken van Uwe Henneken.

Foto 5

Kendell Geers

Foto 6

Ook Cindy Sherman mag natuurlijk niet ontbreken. Goed ook dat er voor een atypisch werk gekozen is.

Foto 7

Thomas Lerooy, komisch en bombastisch ineen.

Foto 8

Twee werken van Aleksander Hardashnakov

Foto 10

Twee vazen van Dan McCarthy, met daarachter een mooi werk van Walter Swennen.

Foto 11

Swennen in detail.

Foto 12

Meer werk van Dan McCarthy waar je vrolijk van wordt.

Foto 13

Nog eentje van Uwe Henneken.

Foto 14

Drie foto’s, wederom één geheel. De werken zijn van Robert Mapplethorpe, Ballen, en Diane Arbus.

Een interessante expositie, waar stijlen en mediums wild door elkaar worden gesmeten zonder dat het zijn eenheid verliest. Zeker een aanrader! Give a man a mask and he will tell you the truth is nog tot 28 maart te zien in Galerie Rodolphe Janssen.

galerierodolphejanssen.com/.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*