Ad Gerritsen overleden

Ad Gerritsen overleden

    Ad Gerritsen (18 maart 1940 – 2 april 2015)
    (foto website Gijs Assmann)

“In zijn woonplaats Arnhem is op 2 april thuis overleden kunstenaar Ad Gerritsen op de leeftijd van 75 jaar.

Autodidact Gerritsen maakte in de jaren zeventig naam met zijn acties, performances en de vele andere wijzen van uitdrukking zoals kleine grafische oplagen, boekjes, objecten en fotoseries. De thematiek rond objectiviteit, misdaad en straf was toen al zijn favoriete onderwerp. Zijn werk was direct te zien in galeries en musea in het hele land. Daarna is hij vooral gaan schilderen en breidde zijn oeuvre in rap tempo uit. Gerritsen geldt als één van de meest eigenwijze geesten die de Nederlandse beeldende kunst heeft gekend in de afgelopen veertig jaar. ”

Daarnaast was Gerritsen ook een begenadigd docent die generaties AKI studenten (gemengde media) met raad en daad terzijde stond in hun opmaat naar de eigen beroepspraktijk. We wensen familie en vrienden alle sterkte.

Volledige persbericht na de meer:

Ad Gerritsen (18 maart 1940 – 2 april 2015)

In zijn woonplaats Arnhem is op 2 april thuis overleden kunstenaar Ad Gerritsen op de leeftijd van 75 jaar.

Autodidact Gerritsen maakte in de jaren zeventig naam met zijn acties, performances en de vele andere wijzen van uitdrukking zoals kleine grafische oplagen, boekjes, objecten en fotoseries. De thematiek rond objectiviteit, misdaad en straf was toen al zijn favoriete onderwerp. Zijn werk was direct te zien in galeries en musea in het hele land. Daarna is hij vooral gaan schilderen en breidde zijn oeuvre in rap tempo uit. Gerritsen geldt als één van de meest eigenwijze geesten die de Nederlandse beeldende kunst heeft gekend in de afgelopen veertig jaar.

Gedurende zijn carrière heeft Ad Gerritsen vele paden bewandeld, vele thema’s uitvoerig behandeld en net zoveel thema’s weer ontkracht door het tegengestelde te beweren. In zijn vroege oeuvre speelt de oorsprong van de mens een rol, zelfportretten, het clichébeeld van ons bestaan en onze herkomst. Later richt hij zich ook op groeperingen, geesteszieken en eenzame figuren die hij voorziet van bijzondere kleuren en gezichtsuitdrukkingen. Alles kan echter worden teruggevoerd op de mateloze interesse van de kunstenaar voor alles wat met representatie, interpretatie en vooroordeel van de mens te maken heeft. Gerritsen schuwt daarbij in het geheel het woord ‘cliché’ niet. De kunstenaar ‘gaat uit van het clichébeeld, en hoopt dat er daarna nog meer is.’ (interview Oogmerk, Plaatsmaken, 2013)

In het bijzonder had Gerritsen oog voor kwetsbare mensen, zoals getraumatiseerde kinderen, vrouwen die belaagd worden en misdadigers.

De kunstenaar had lak aan conventies, aan schoonheid, aan eigenlijk alles waar je over zou kunnen praten aangaande de betekenis van het werk. Het maakte hem oprecht helemaal niets uit wat mensen van zijn werk vonden, en welke betekenis zij er aan toe dichtten. Met grote passie voerde Gerritsen zijn werk uit, en heeft daarmee de wereld een heleboel nieuwe mogelijke verhalen geschonken.

Zijn werk is opgenomen in collecties van musea en overheden, in bedrijfscollecties en bij vele particulieren.

About Niels Post 3655 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

5 Comments

  1. “Zo, en nu moet je het verder zelf maar uitzoeken” Ja Ad, en nog bedankt hé!

  2. The best teacher one could wish for at the AKI Enschede, back in the 90’s. Impossible to fool him, he knew people better than they did themselve. A the best for his relatives and friends, he was a fantastic person.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*