Proefballen Eliasson station Rotterdam

eliasson1

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Vanochtend werden twee proefballonnen opgeblazen. Opdat iedereen in kon zien dat het mediocere flutontwerp van Eliasson vooral in de weg staat.

Omarm de leegte. Vanuit het halfduister het licht in, een open plein op. Minstens zo belangrijk bij het nieuwe station is de ruimte ervoor.

Afblazen, rekening betalen en van het resterende bedrag een advocatenkantoor inhuren dat zorg draagt voor een vijftig jaar kunstvrij stationplein. Kleine bronzen plaquette in het midden met uitleg. Het publiek zal ook dan mopperen over de kosten maar het hoeft niet langs twee generieke draadstalen wereldbollen te lopen.

eliasson3

  Olafur Eliasson (midden) denk er het zijne van

“Wat zeg jij?”
“Hmmm…”

eliasson4

eliasson5

eliasson6

eliasson7

eliasson8

eliasson-station-rotterdam-2015-08-19-003

eliasson-station-rotterdam-2015-08-19-006

eliasson-station-rotterdam-2015-08-19-012

eliasson-station-rotterdam-2015-08-19-014

eliasson-station-rotterdam-2015-08-19-018

“Inpakken, wegwezen, ontwerp mislukt.”

Eerdere berichten:
trendbeheer.com/tag/olafur-eliasson/

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

11 Comments

 1. > Wat vindt West 8 hiervan?

  Nou, ik denk dat West het prachtig vindt. Want:

  “De commissie bestaat uit: Cees de Bruin (voorzitter), Adriaan Geuze (van West 8 Urban Design & Landscape Architecture en verantwoordelijk voor het ontwerp van de buitenruimte van Rotterdam Centraal), Jaap Guldemond (hoofd tentoonstellingen EYE Film Instituut Nederland en voorzitter Sculpture International Rotterdam), Els van Odijk (directeur van de Rijksakademie) en Karel Schampers (voormalig directeur Frans Hals Museum).””

 2. Gaan de proefbalonnen naar de collectie van Boijmans?

  Ik zag een shot van bovenaf op de NRC-site. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat zag er nog niet eens zo heel beroerd uit… Ik ben eigenlijk vooral heel benieuwd. Ik ben wel fan van zijn werk, dus heb de hoop nog niet opgegeven dat hij met een definitieve uitwerking komt die toch iets heeft. Dusss, niet meteen pro, maar ook niet meteen helemaal anti. :-)

 3. Wie Adriaan Geuze hoorde bij Zomergasten zal zich niet kunnen voorstellen dat hij hier brood in ziet. Valt onder de verrommeling waar hij zo van in paniek raakt.

 4. Ja was ook mijn gedachte, Linda Rose Smit. Maar awel, als hij in de commissie zat… Jammer.

 5. Kan een procedure tegen de procedure nog roet in het eten gooien van de ballen van Olafur Eliasson op het stationsplein bij het CS Rotterdam? Het gaat erom of de aanbestedingsregels door de opdrachtgever gemeente Rotterdam correct zijn toegepast. De gemeentelijke dienst Sculpture International Rotterdam die onder coördinator CBK Rotterdam valt is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het geeft de tegenstanders munitie.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/08/20/is-het-project-van-eliasson-bij-cs-rotterdam-correct-aanbesteed/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*