Eindejaarslijst NP

Eindejaarslijst NP

Kunstwerk van het jaar: Pierre Bismuth, Where is Rocky II? Trailer.

Eergisteren op de valreep gezien bij Kunsthal Kade in Amersfoort, dit juweeltje van Pierre Bismuth. Een kleine dertig jaar geleden plaatste Ed Ruscha een lichtgewicht rots in een woestijn in de buurt van Los Angeles met als titel Rocky II (naar de beroemde Sylvester Stalone films uit die tijd). Bismuth raakt gefascineerd door het werk, vraagt zich af of het er überhaupt nog ligt en huurt een privé detective in om het te gaan zoeken. Probleem is alleen dat er bijna niks over het werk bekend is, de woestijn tienduizenden vierkante kilometers groot is en Ruscha het niet gaat verklappen.

Eindejaarslijst NP

Inmiddels tien jaar hoopvol aan het zoeken en als het goed is komt in 2016 de volledige film uit. Maar misschien is de trailer al voldoende, als aanzet tot verhalen is die zo verschrikkelijk goed. Maar ik ben ook wel heel erg nieuwsgierig, wellicht toch alvast dit gesprek/interview over het project gaan kijken.

Sowieso is Expeditie land art bij Kade een erg goede tentoonstelling. Samen met Bitrot bij Witte de With de twee beste tentoonstellingen die ik dit jaar in een presentatie-instelling zag. Wel even opschieten want beide lopen nog t/m zondag 3 januari aanstaande (ideaal voor de nieuwjaarlijkse kater).

advertentie(s)

Museumshow van het jaar: Ahmet Öğüt in het Van Abbe

Eindejaarslijst NP

Bakunin’s Barricade is een bruikleenovereenkomst waarin het Van Abbe een barricade met werken uit de colectie (waaronder een Picasso, Rene Daniëls en Marlene Dumas) ter beschikking stelt van toekomstige maatschappelijke opstanden. De barricade kan door activisten opgevraagd en ingezet worden.”

Trendbeheer.com/2015/04/16/ahmet-ogut-van-abbe/

Tentoonstelling in een kunstenaarsinitiatief: Jordy van den Nieuwendijk bij Billytown

Eindejaarslijst NP

“En welk een kneiter in de keuken, geen idee wat ik kon verwachten of waar het over gaat, verrassing van het jaar! Jordy van den Nieuwendijk heeft met minimale middelen, een bundel latjes en wat verf, de hele Kitchen naar zijn hand gezet.

Check vooral ook zijn website. Van den Nieuwendijk blijkt, net als bijvoorbeeld Jeroen Erosie, een buitengewoon veelzijdig kunstenaar die met een been in het grafische/illustratie circuit staat maar zich met een zelfde gemak in de kunstwereld begeeft. Van Hema tot kraakpand en van Den Haag tot in New York.”

Sowieso was het weer goed toeven in Den Haag, met afstand de beste stad in Nederland waar het kunstenaarsinitiatieven-met-een-projectruimte betreft.

Trendbeheer.com/2015/10/22/casting-couch-jordy-van-den-nieuwendijk-billytown/#Nieuwendijk

Dubbelt ook meteen met merchandise van het jaar:

Eindejaarslijst NP

Geen idee meer wat het kostte (€20?) maar het geld meer dan waard.

Buitententoonstelling: Lustwarande 2015

Eindejaarslijst NP

“[…] Geen honderd beelden op een rij zoals elders dit jaar maar een bijzonder ruime opstelling waarbij elk beeld de ruimte krijgt die het nodig heeft. Sommigen heerlijk in de weg midden op de wandelpaden anderen meer verscholen in het bos. Er valt dus veel te lopen, zien en te ontdekken.”

Trendbeheer.com/2015/10/05/lustwarande-2015/

Fotogeniekste tentoonstelling: True Players bij W139

Eindejaarslijst NP

“True Players is als tentoonstelling losjes gebaseerd op het bordspel Cluedo. Vast, maar het is het speels getapete grid van Aam Solleveld dat de show steelt.”

Trendbeheer.com/2015/08/05/true-players-w139/

Atelier van het jaar:

Eindejaarslijst NP

Eveline Visser in aanloop naar haar solopresentatie in het Boijmans. Visser was daarmee de laatste kunstenaar die mocht werken in het legendarische gastatelier 1 van Kunst & Complex. Daarna begonnen de verherbouwing en de interne verhuizingen. Vanaf morgen is een van de oudste atelierpanden van Rotterdam in omvang gehalveerd.

Trendbeheer.com/2015/03/30/eveline-visser-the-birds-empire/

Stripboek:

Eindejaarslijst NP

“Hoewel fictie zijn de avonturen rond Kevin opgebouwd uit verhalen over beroemde hackers en phone phreakers uit de tijd voordat het internet nog eens heel groot ging worden. En zoals wel vaker wanneer de FBI achter je aanzit loopt het ook met Kevin niet goed af, zoveel wordt op de eerste bladzijdes al duidelijk.”

Trendbeheer.com/2015/08/15/ed-piskor-wizzywig/

De whisky van het jaar komt uit Friesland:

Eindejaarslijst NP

De Frysk Hynder van distilleerderij Us Heit in Bolsward. Al was het maar vanwege het handgeschreven etiket van mashman Aart en het metalen sculptuurtje op de kroonkurk.

10 jaar Trendbeheer:

Eindejaarslijst NP

‘Donald Duck is zijn snaveltje vergeten’ was het eerste zinnetje ooit hier in de kolommen, een klassieke Jeroen Bosch waar ik nog steeds hard om moet lachen. Dat was 16 september 2005.

10 jaar Trendbeheer dient gevierd. De aftrap was in juni met een geheel vernieuwde website (nog volop in ontwikkeling met een to-do lijst tot aan het plafond) en als seizoensopener in september Let Us Meet Inside You. Een door Jeroen Bosch samengestelde groepstentoonstelling bij Garage Rotterdam. Noteert u alvast in uw agenda, tijdens de aankomende Art Rotterdam presenteert Trendbeheer een groot nieuw werk van Hadassah Emmerich.

Trendbeheer.com/category/tien-jaar-trendbeheer/

Zomerbaby van het jaar:

Eindejaarslijst NP

En terwijl Jeroen Bosch druk bezig was met het samenstellen/organiseren van Let Us Meet Inside You werd uw correspondent op 2 juni de trotse vader van dochter Anne Jasmijn. Er ging een wereld voor me open.

Eindejaarslijst NP

Dank weer voor het lezen van uw favoriete kunstblog en tot volgend jaar.

Proost!

Niels

About Niels Post 3650 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*