Opening Unseen Fotofestival / Lumix meets beyond 2020

IMG_8838_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Unseen is weer begonnen, volgende week opent de fotobeurs, gisteren het festival. Een deel van de programmering focust op Japanse fotografie en vanwege de eigen fascinatie van uw verslaggever met het land, besteedt Trendbeheer aandacht aan twee tentoonstellingen; Lumix Meets Beyond 2020 by Japanese photographers #4 en TOUCHED – Craftsmanship in Photography gecureerd door Anton Corbijn.

www.unseenamsterdam.com

www.beyond2020.jp

We zien de laatste jaren een nieuwe generatie Japanse fotografen ontstaan. Fotografen die op zoek gaan naar de grenzen van hun medium. Afdrukken worden bewerkt met vloeistoffen, zwart wit foto’s worden in collage achtige werken verwerkt samen met kleurenbeelden of fotografen grijpen op hedendaagse wijze terug op klassieke technieken.

Vorig jaar op Unseen verraste Mayumi Hosokura al met haar dagboekachtige collagewerken en Taisuke Koyama met zijn microscopische benadering.

Nu organiseert Lumix een tentoonstelling met fotografen die weigeren zich te conformeren aan de grenzen van digitale danwel analoge fotografie. Ze zien de foto niet als eindstation en mixen verschillende technieken om op die manier tot een nieuwe manier verhalen te vertellen. Dit ontaardt in onder meer installatiewerken, collages en video’s.

Met werk van Hideyuki Ishibashi, Harumi Shimizu, Fumi Ishino, Naohiro Utagawa, Kanako Azuma en Yutaka Komase.

IMG_8840_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

IMG_8850_Foto 2016 Studio Johan NieuwenhuizeIMG_8844_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Fraai video werk van Kanako Azuma

IMG_8846_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8847_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Mooie duistere serie van Yutaka Komase

IMG_8854_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8856_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Hideyuki Ishibashi werkt voor zijn project Passages Obscurs met oude gebruikte briefkaarten uit het archief van MUCEM in Marseile.  Hij scant het materiaal en gebruikte het in zijn collages, hij tekent op de prints en wil op die manier zijn eigen realiteit creëren, fictie vanuit zijn verbeelding met de briefkaarten als uitgangspunt. Het levert gelaagde werken op, met een sterk nostalgische uitstraling.

IMG_8866_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Fumi Ishino werkt en woont al meer dan tien jaar in L.A. en voelt zich nog altijd een buitenlander in zijn nieuwe thuisland. Een gevoel dat veel buitenlanders in Japan ook maar al te goed kennen. Hij verwerkt dit onbehagen in stillevens -gefilmd en gefotografeerd- met typisch Amerikaanse objecten.

IMG_8861_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8862_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Het gefilmde en gefotografeerde stilleven doet in de verte denken werk van Elspeth Diederix, de objecten maken het tot een spannend installatiewerk met onderlinge kruisverbanden, volgens een onnavolgbare interne logica, heel prikkelend.

IMG_8863_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize  IMG_8867_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8869_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize Naohiro Utagawa bouwt installaties van gevonden objecten. Schijnbaar onbelangrijke objecten die hij verwerkt tot objecten die soms doen denken aan Fischli und Weiss. De foto’s zijn te gek, en als installatie werkt het bovengemeen goed. Je wordt gedwongen op zoek te gaan naar de vondsten die hijzelf ook deed tijdens het proces. Absoluut het spannendste werk in de tentoonstelling.

IMG_8872_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8873_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8875_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

De fotografen werden gevraagd nieuw werk te maken voor Lumix meets / Beyond 2020 en hoewel de tentoonstelling gesponsord is, is de kunstenaars geen strobreed in de weg gelegd. Dat levert spannend nieuw werk op en een tentoonstelling die zeker de moeite waard is.

IMG_8878_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Anton Corbijn, onder meer bekend van zijn geweldige portretten van popsterren, videoclips, omstreden logo voor wereldstad Den Haag en films, is nu gastcurator van een tentoonstelling in het prachtige museum Het Schip, over ambacht in fotografie. Geregeld denk ik bij Corbijn aan iets met een schoenmaker en een leest, dus enige scepsis vooraf had ik wel.

De tentoonstelling bevat werk van twaalf internationale fotografen die gebruik maken van ambachtelijke fotografische processen of unieke fotografische objecten maken. Over het werk van een aantal van deze kunstenaars ben ik altijd al zeer enthousiast, zoals het werk van Paul Kooiker, Adam Jepessen en Dirk Braeckman. Verder bevat de tentoonstelling werk van Antony Cairns,
Gerard Fieret, Susanna Kraus, Thomas Mailaender, Nerhol, Taiyo Onorato & Nico Krebs, Miroslav Tichý en Daisuke Yokota.

Ook in de hedendaagse fotografie in Europa zien we een hang naar ambachtelijkheid en uniciteit als tegenhanger voor de tegenwoordig alom aanwezige digitale fotografie.

IMG_8880_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Ook de Japanse delegatie wordt enthousiast van het prachtige gebouw in de Amsterdamse School stijlIMG_8881_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8882_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8884_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8886_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Virtuoos werk van het beroemde Japanse duo Nerhol

IMG_8888_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8889_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Een van mijn favorieten van de afgelopen jaren, de Deen Adam Jepessen

IMG_8892_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8893_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8894_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Foam, wat je doet vermoeden dat curator Marcel Feil een stevige vinger in de pap heeft gehad. Er zijn prachtige kruisverbanden, topwerk, het is geraffineerd en afgewogen gepresenteerd, hier is een topcurator aan het werk, geen topfotograaf. Maar dat mag de pret zeker niet drukken, het is een tentoonstelling op niveau, met geweldige werken.

IMG_8897_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Thomas Mailaender

IMG_8900_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8901_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Japanese superster Daisuke Yokota fotografeert en bouwt een archief op, waar hij jaren later beelden uitplukt, negatieven onorthodox ontwikkelt, te warm of met de verkeerde chemicaliën, prints digitaal herfotografeert en op die manier unieke fotowerken maakt. Door de lange periode tussen het maken van de oorspronkelijke foto en het tot stand komen van het fotowerk, vergeet hij naar verluid de omstandigheid waarin de foto is gemaakt en verliest de foto zijn betekenis om nieuwe betekenis te kunnen laten ontstaan. Of die vlieger helemaal opgaat, weet ik niet, maar het werk zindert wel aan alle kanten.

IMG_8916_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

IMG_8903_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8904_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize Mooi vintage werk van Miroslav TichýIMG_8907_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

En oud werk van vrouwen aficionado Gerard Fieret. Jaren geleden kwam hij op de fiets langs bij het Fotomuseum om zijn archief langs te brengen. Vuilniszakken vol met fotoprints, kenmerkend volgestempeld met “Copyright Gerrit Petrus Fieret”. Inmiddels keurig geconserveerd en netjes in vitrine gepresenteerd.

IMG_8908_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8909_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8910_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8911_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8912_Foto 2016 Studio Johan NieuwenhuizeWerk van Taiyo Onorato & Nico Krebs, ze maakten een fotogram, een stuk fotopapier waarop een afbeelding ontstaat door het maken van een belichting, en hingen de ontwikkelde print op in hun studio. Het is een eenvoudig, doch doeltreffen idee, mooi gepresenteerd in twee lijsten.IMG_8914_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize Zelfportret van Jonathan Meese door Susanna Kraus, gemaakt in een IMAGO camera. Een soort tent waarin het fotopapier hangt waarop dan als het ware een op een een belichting wordt gemaakt, tussen de geportretteerde en het papier bevindt zich wel een lens, maar de link met een fotogram is snel gemaakt.

IMG_8920_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8921_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Bijna altijd goed; Dirk Braeckman. Ook nu weer top, vooral de foto van de foto uit een tijdschrift.

IMG_8922_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8923_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Foto’s op een e-ink scherm van Antony Cairns. De foto’s worden ingeladen op oude schermen van e-readers, waarop de afbeelding na ontkoppeling blijft staan. Heel interessant idee en gave techniek om een fotografisch beeld te fixeren, als object beklijft het minder.

IMG_8925_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Daarnaast, prachtig opgehangen, ander werk van Cairns

IMG_8928_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize IMG_8929_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Het oeuvre van Paul Kooiker wordt steeds rijker. Het werk wordt vooral geweldig als je wat meer van zijn ouevre kent. Hij is altijd op zoek naar het onvolmaakte beeld, werkt veel vanuit een amateurbenadering. Hij fotografeerde voor deze serie een Japans model en bewerkte het beeld zo verregaand dat het beeld onherkenbaar wordt. Het doet denken aan de manier waarop amateurs de trucendoos van Photoshop te pas en te onpas opentrekken, maar Kooiker weet altijd perfect te balanceren op de lijn tussen smaak en wansmaak.

IMG_8937_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

Openingswoord voor vooral Nederlands publiek in het Engels door Rixt Hulshoff Pol

IMG_8943_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

En door de gedreven Marcel Feil

IMG_8955_Foto 2016 Studio Johan Nieuwenhuize

UNSEEN PHOTO FESTIVAL 16 – 25 SEPTEMBER
UNSEEN PHOTO FAIR 23 – 25 SEPTEMBER

TOUCHED – Craftsmanship in Photography
Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam
Dagelijks zijn er speciale, Engelstalige fotografierondleidingen om 13:30 uur, georganiseerd door Unseen.
Voor meer informatie en reserveren: https://www.unseenamsterdam.com/guided-tours-festival-heart

www.unseenamsterdam.com

Lumix Meets Beyond 2020 by Japanese Photographers #4
Josilda da Conceição Gallery
Dagelijks geopend 16-25 September, 11.00-18.00
Wormerveerstraat 15
1013 SJ Amsterdam

www.beyond2020.jp

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*