Bondage en badkleding

Kunst op onverwachte plaatsen blijft toch de leukste kunst. Daarom schoten de afgelopen jaren verschillende pop-up exposities als paddenstoelen uit de grond. Ook om de toegenomen leegstand wat te verhullen uiteraard en om de loop te brengen in doorgaans dood gewaande gebieden. Dit weekend is het de beurt aan de ogenschijnlijk kunstschuwe Rotterdamse wijken Kralingen en Crooswijk tijdens de tiende kunstroute alhier. Uw verslaggever bezocht twee exposities waarvoor vele bewoners uit stad en omgeving zich op de fiets hesen. Er werden zelfs Amsterdammers gesignaleerd.

(een bericht van Jochem Rotteveel)

Bondage en badkleding

Aan de rand van Kralingen is de galerie van Bob Smit gevestigd. Bob heeft al op verschillende locaties in de stad gezeten en is daarmee eigenlijk ook een soort van pop-up galerie. Het wederopbouwpand van de galeriehouder is stoer, stijlvol en door de speelse indeling geschikt voor zowel monumentaal als klein, gedetailleerd werk, zoals dat van Serge Game. De Rotterdamse kunstenaar opende zaterdag eerst zijn eigen solo waarin hij een mooi totaalbeeld toont van zijn artistieke veelzijdigheid: tekeningen, schilderijen en sculpturen. Alle werken zijn schakels in een proces dat zich drie jaar geleden ineens uitbreidde van 2D naar 3D. De wereld van tekening en doek verplaatste zich naar sculpturen van schuimrubber en touw.

Bondage en badkleding

    Op links de muze van de meester en fotograaf Pieter van der Meer (niet een en dezelfde persoon).

In de beelden van Game veel verwijzingen naar bondage, tribale aspecten en manga. Waar zijn oudere sculpturen nog onderhevig waren aan de vergankelijkheid, hebben zijn nieuwe 3D-beelden dankzij een extra verflaag een eeuwiger leven.

Bondage en badkleding

Bondage en badkleding

Het werk van Game verwijst naar rituelen waarvan de toeschouwer de betekenis alleen maar kan raden. Gelukkig bleef tijdens de opening een van de belangrijkste rituelen in stand:

Bondage en badkleding

Een glaasje prik voor het toegesnelde publiek. Veel tijd om te freeloaden was er derhalve niet, want de karavaan vertrok na twee uur alweer richting het Oostelijk Zwembad, honderd meter verderop. Het bad had zich namelijk als locatie aangemeld voor de kunstroute (hulde) en aan Serge Game de eer om daar een expositie te cureren. Onder de naam ‘POOL’ duiken verschillende Rotterdamse kunstenaars met elkaar het bad in.

Bondage en badkleding

    Tape fail

Hoewel het Oostelijk Zwembad nog steeds in gebruik is bleek dit leegstaande bassin bijzonder geschikt voor een tijdelijke beeldentuin dankzij de afmetingen, kleuren, het natuursteen, het wandmozaïek en zelfs het Spachtelputz. De beelden vonden elkaar in formele aspecten, maar ook in thema’s als autonomie en vergankelijkheid.

Bondage_en_badkleding_07

Van links naar rechts: de vilten planten van Wandschappen, het ijzeren framework van Tonio de Roover, het textielbeeld van Petra Laaper en de analoge pixels van Paul van den Hout. Nog een keer die achterste twee:

Bondage en badkleding

Bondage en badkleding

Het aquatisch organisme van Serge Game dobbert angstvallig in de lucht. Op rechts het röntgenbeeld van Olaf Mooij en in de verte een object van ondergetekende.

Bondage en badkleding

De kluwen tape bestaat uit restanten oud werk en tape fails en vormt zo een nieuw beeld.

Bondage en badkleding

Nicky Assman plaatste een beeld van koper waarvan het oxidatieproces de tekening bepaalt. Collega De Roover vertelde uw verslaggever dat de zuurgraad van vingerafdrukken de tekening kunnen beïnvloeden. En daarmee was een dwanggedachte geboren. De zoveelste.

Bondage en badkleding

Menig bezoeker kwijlde van het geile keramiek van Onno Poiesz. De afvoerputjes waren net doorgespoeld, dus dat kwam goed uit.

Bondage en badkleding

De kunstenaar slash curator opende de expositie onder grote belangstelling. De locatie stemde veel bezoekers nostalgisch (“Mijn moeder heeft hier gerevalideerd”). Helaas blijft deze expositie tot twee dagen beperkt, maar de solo van Serge bij Bob is nog tot medio november te zien.

Pool in het Oostelijk Zwembad is alleen vandaag, 16 oktober, nog te zien.

About [Redactie] 9063 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

1 Comment

  1. Zou het mogelijk zijn om” 2d en 3d” als “vlak en ruimtelijk” te hernoemen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*