The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith - Levi van Veluw

Mijn drijfveer in het leven is verwondering. Op uitnodiging van een bevriende kunstenaar verbleef ik in 2010 geruime tijd in Japan. Het was een welkome verademing te zijn in een omgeving met een bevolking die bewust en met aandacht het leven beleeft. Bij het eerste ontbijt werd me direct duidelijk gemaakt dat het gebruikelijke koffie drinken, terwijl ik mijn e-mails check, een skype gesprek voer, en wat te eten in mijn mond prop als de ander spreekt, niet aanvaardbaar is. Iedere activiteit die je doet als mens is het waard om je volle aandacht aan te geven zo ook het ontbijt. Ik werd mij bewust gemaakt van, dat, en wat ik eet, en het leven dat daaruit voortkomt. Itadakimasu, “ik ontvang dankbaar en bescheiden” het Japanse “eet smakelijk” gaf onmiddellijk het verschil aan tussen mijn Europese en de Japanse cultuur. Mijn eerste stap op het pad van bewustzijn in Japan was die verwondering. Wat volgde waren lessen in eenvoud, geduld, ijver, discipline en volharding.

Ik moet hier onmiddellijk aan denken als ik de tentoonstelling The Monolith bezoek van Levi van Veluw. Op het eerste gezicht zie je direct de schoonheid van de eenvoud. Die schoonheid is een uitnodiging om je te willen verdiepen in de bron van de aantrekkingskracht. De werken afzonderlijk ademen een rust uit door het vakmanschap, perfectionisme en de liefde en aandacht voor proces ongeacht tijd en ruimte. Als je als kijker die rust gebruikt om je aandacht niet te laten verslappen ontdek je de kracht en de dynamiek van de hoeveelheid, de repetitie en daarna de minuscule verschillen van de stukjes steen, de hokjes, de blokjes. Ook buiten natuurwetten en logica is er oorzaak en gevolg, het is het pad tussen de oorzaak en het gevolg die onze verwondering behoeft. The Monolith is een tentoonstelling die mijn hart liet glimlachen. Als je bewust en met aandacht je pad(en) loopt wekt dit een enorme energie op en hoop.

The Monolith - Levi van Veluw

The Monolith - Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith - Levi van Veluw

The Monolith - Levi van Veluw

The Monolith - Levi van Veluw

The Monolith - Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith – Levi van Veluw

The Monolith is nog te zien t/m zaterdag 29 oktober

Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
T: +31 20 320 7036
E: ifo@ronmandos.nl
W: www.rondmandos.nl

Open: woensdag t/m zaterdag 12.00 – 18.00 of op afspraak.

Foto’s met dank aan kunstenaar en Galerie Rond Mandos.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

  1. Robert Smithson meets Harry Potter:
    l said, “l see you are into alchemy,” and he said, “Yes, l am.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*