Political Intent, Beyond Limits & The Clock
Museum of Fine Arts (MFA), Boston

MFA is een enorm museum in Boston, het grootste in Massachusetts. Oorspronkelijk heeft het vooral oudere kunst maar het laat tegenwoordig ook meer hedendaagse kunst zien. Zo is er op dit moment de tijdelijke tentoonstelling UH-OH met werken van Frances Stark te zien. Ik kende haar niet, de werken (tekeningen, collages, video, installatie) bleven voor mij allemaal erg op afstand. Er zat wel theorie achter maar persoonlijk had ik het er niet mee en het hield ook maar niet op. De ironie in de werken ten spijt, bleef ik achter met het gevoel dat ik kijk naar een zichzelf repeterend trucje van iemand die zichzelf veel te interessant vindt.

Political Intent en Beyond Limits zijn twee tentoonstellingen die in nieuwe zalen nu onderdeel zijn van de permanente collectie. Een mix van recente aankopen en oudere werken uit de collectie van het MFA. Waar Beyond Limits abstract werk laat zien waar kunstenaars als Herera, Espinoza en Bradford grenzen opzoeken in vorm, laat Political Intent werken zien waar kunstenaars als Walker, Hatoum en Bowens naast vorm, techniek en esthetiek, ook bewustwording creëren en een dialoog op gang brengen met en bij de kijker.

Mijn favoriet was The Clock van Christian Marclay, waar ik wel van gehoord had maar nog nooit gezien. Een werk dat 24 uur lang is en precies meeloopt met het tijdstip dat je met het werk doorbrengt. Je denkt ok dat is leuk voor 10 minuten maar zodra je binnenkomt en op de comfortabele bank gaat zitten word je meegezogen met de score en de beelden en is het alsof je in een tijdsmachine zit. Een collage van verschillende tijdsperiodes waar het ook 12.32 was of 16.43 maar je tegelijkertijd in een totaal andere periode zit, je door een enorm archief heen gaat. Marclay is een geluidskunstenaar en de soundtrack is echt het halve werk. Het drijft de beelden en net als bij een thriller brengt het je in een bepaalde staat die bij de beelden hoort en die continue je aandacht houdt. Het is dramatisch, dynamisch, humoristisch en laat je af en toe even bijkomen. Het werk is echt waanzinnig ik zou zo de 24 uur hebben willen uitzitten en me ongetwijfeld geen minuut verveelt hebben. Dat was jammer genoeg niet mogelijk.

BEYOND LIMITS:

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Carmen Herera, Blanco Y Verde #1, 1962, acryl op canvas.

Eugenio Espinoza, Untitled, 1976/2016, Acro-vinyl paint on unprimed canvas and wood (inside).

Eugenio Espinoza, Untitled, 1976/2016, Acro-vinyl paint on unprimed canvas and wood (inside).

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Mark Bradford, Backward C, 2005, Mixed media collage on canvas.

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Mark Bradford, Jeffrey Gibson en Ernesto Neto.

Political Intent:

En hoe toepasselijk kan een werk en titel zijn om de scheiding tussen twee tentoonstellingen te markeren?

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Mona Hatoum, Grater Divide, 2002. Dimensions. Overall (overall open – in S shape with 90 degrees angles): 203.2 x 193 x 83.8 cm.

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Andrea Bowens, Goddess (Power of the Common Public), 2016, Feathers (turkey and goose), metal bracket, and ribbons.

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Jefffrey Gibson, document, 2015, Acrylic and graphite on deer rawhide, steel nails.

Dit werk (in Beyond Limits!) deed me onmiddellijk denken aan de werken op dierenhuid van Umar Rashid/Frohawk Two Feathers, in Europa vertegenwoordigd door Cokkie Snoei in Rotterdam. Interessant om zo je duidelijk te realiseren dat er dus dat verschil in werk is, waar het Document van Gibson te zien is in Beyond Limits maar hoe duidelijk is het dat het werk van Rashid zou hangen bij Political Intentions.

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Frohawk Two Feathers, On the tragic folly of Holofernes, replayed at the American Ophir two millennia later, 2014, Acrylic on deer hide, 54 x 54 in (137.16 x 137.16 cm).

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

Kara Walker, The Rich Soil Down There, 2002, Cut paper and adhesive on painted wall.

Political Intent, Beyond Limits & The Clock Museum of Fine Arts (MFA), Boston

MFA
Avenue of the Arts
465 Huntington Avenue
Boston, Massachusetts 02115
Phone: +1 617-267-9300
Open: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Christian Marclay: The Clock
September 17, 2016 – Januari 29, 2017
Richard and Nancy Lubin Gallery (Gallery 259)

Beyond the Limits & Political Intent
Permanente collectie, nieuwe galerie!
Henry & Lois Foster Gallery (Gallery 158).

UH-OH: Frances Stark 1991–2015
September 17, 2016 – January 29, 2017

Mfa.org

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*